Καυγάδιζαν, κάπνιζαν και αερολογούσαν

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράφει ο Σχολαστικός

 

Πες μου ποιους πολιτικούς ηγέτες έχεις να σου πώς ποιος είσαι. Τα παρασκήνια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο δεν κολακεύουν ούτε όσους μετείχαν, ούτε όσους τους αναδεικνύουν.  Ήταν εικόνα αντάξια  τριτοκοσμικής χώρας της οποίας η πολιτική ηγεσία φέρεται αναλόγως.

Παρανομούσαν ομαδικά

ΣΥΣΚΕΨΗ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το πρώτο που προκύπτει είναι ότι οι περισσότεροι από τους μετέχοντες κάπνιζαν αρειμανίως.  Το  κάπνισμα απαγορεύεται στους δημοσίους χώρους και το Προεδρικό Μέγαρο είναι ο Νο1 δημόσιος χώρος. Αλλά εκείνοι που πρέπει να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα της συμμόρφωσης στη σχετική νομοθεσία, την παραβίαζαν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Γιατί λοιπόν να  συμμορφωθεί ο πολίτης;  Σε τελευταία ανάλυση έχει περισσότερες σκοτούρες από τους πολιτικούς αρχηγούς, που αντιμετώπισαν σαν τεκέ το προεδρικό γραφείο – του προέδρου συμπεριλαμβανόμενου.

Ως τι μετείχε ο Καμμένος;getimage (7)

Ένα άλλο παράδοξο της σύσκεψης ήταν η συμμετοχή του Πάνου Καμμένου. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ζήτησε  να γίνει μια συζήτηση με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Αυτοί έχει αξία να συναινέσουν. Ο Καμμένος είναι τμήμα της κυβέρνησης. Άρα  ως τι συμμετείχε; Αν μετείχε ως αρχηγός κόμματος με διαφορετική πολική από τον Σύριζα  τότε εκείνη τη στιγμή κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπήρχε. Αν μετείχε ως κυβερνητικός εταίρος τότε η κυβέρνηση είχε διπλή παρουσία.  Τελικά απεδείχθη ότι συμμετείχε ως  Καμμένος, αν κριθεί από τη δήλωση για εξεταστική επιτροπή για το PSI που έκανε στο τέλος.

Το ντουέτο των απολιτίκ

getimage (3)Στη σύσκεψη ανεδείχθη κάτι που ήταν φανερό από πριν: υπάρχουν δυο  κόμματα τα οποία δεν έχουν getimage (9)και πολύ μεγάλη σχέση με την πολιτική. Προφανώς γιατί δεν έχουν ιδεολογία και κόμμα χωρίς ιδεολογία δεν υπάρχει. Συμπεριφέρονται λοιπόν σαν …πρωτοβάθμια σωματεία. Άλλωστε και τα δυο κόμματα μπήκαν στη Βουλή για τις δραστηριότητες των επικεφαλής τους.  Μιλάμε για τον  Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού και τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων.  Και οι δυο συμπίπτουν  στην απολιτίκ ανάγνωση των πραγμάτων  και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις τους και προτάσεις τους. Από αυτή την άποψη μοιάζουν τόσο διαφορετικοί, αλλά είναι τόσο ίδιοι.

Ο  MVP της σύσκεψηςTSIPRAS-LEVENTIS

Πάντα κατά τις πληροφορίες  από τα παρασκήνια ,  ο MVP  της συνάθροισης στο προεδρικό Μέγαρο  ήταν ο Βασίλης Λεβέντης. Πρώτα γιατί  ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε  ότι  τον προετοιμάζει για κυβερνητικό εταίρο.  Βρήκε καλοδεχούμενη την  ιδέα  να στηρίξει την κυβέρνηση.  Μαζί με τον Καμμένο θα κάνουν …ωραίο τρίο.   Αλλά  ο Λεβέντης απεδείχθη ο σταρ της συνάντησης  και για άλλο λόγο.  Κάποια στιγμή που ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση του  θα πάει ως το 2019, ο πρόεδρος της  ‘Ένωσης Κεντρώων ψιθύρισε: ‘Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι’. Μεγάλος.

Οι κολαούζοι

Τέλος  ένα στοιχείο της σύσκεψης ήταν όσα συνέβαιναν εκτός σύσκεψης. Εκεί  οι διάφοροι συνεργάτες –  τίποτε δεν είναι χωρίς εξήγηση- των αρχηγών,  κάθονταν σε διαφορετικά τραπέζια. Για να δείξουν προφανώς με ποιο κλίμα ομοψυχίας άρχισε η σύσκεψη και επιπλέον με κάθε ευκαιρία καυγάδιζαν μεταξύ τους.  Ωραία εικόνα. Και να μην ήξερες τι συμβαίνει μέσα, το καταλάβαινες  από όσα συνέβαιναν απέξω.

Ποιος ειναι ο Πρόεδρος;

Υποτίθεται οτι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τελεί υπο την προεδρία του ρυθμιστή του πολιτεύματος- του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πρόσκληση του οποίου και συγκαλείται.   Ο Πρωθυπουργός το ξέρει;  Διότι απο το ρεπορτάζ – των ΝΕΩΝ-  προκύπτει οτι είπε τα εξής στη Φώφη Γενηματά: ‘Δικαίωμά μου είναι να συγκαλώ σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όποτε εγώ το κρίνω και δικαίωμά μου επίσης να καθορίζω και την ατζέντα της συνάντησης’. Πως είναι δικαιωμά του κάτι που ανήκει στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εκτός αν θεωρεί οτι και η υποκατάσταση του  Προέδρου είναι δικαίωμά του.