Κι αν συζητούσε ο Μεσογαίας με τον Νανόπουλο;

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΟ υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης οφείλει, εν έτει 2016, να κατανοήσει επιτέλους ότι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου μόνον «κέρδος» θα έχουν εάν τους δινόταν η δυνατότητα να ακούσουν εμπεριστατωμένα όλες τις σύγχρονες απόψεις για τα θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Βιοηθική, σε μία εποχή, μάλιστα, κατά την οποίαν εκκλησία και επιστήμη συνδιαλέγονται σε πολύ υψηλό επίπεδο!

Άλλωστε, υπάρχει η «πρόσφατη», εξαιρετικού επιπέδου, αλληλοσεβασμού και αξιοσημείωτης προσήνειας συζήτηση του Πάπα Βενέδικτου με τον κορυφαίο διεθνώς φιλελεύθερο Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας, η οποία, μάλιστα, κυκλοφόρησε σε βιβλίο, σε δεκάδες χώρες του πλανήτη!

Η συζήτηση του Γιούργκεν Χάμπερμας με τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ έλαβε χώρα το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ το σχετικό βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Εστία».

Ο Έλληνας υπουργός Παιδείας προτίμησε, όμως, να εμποδίσει τον μητροπολίτη Μεσογαίας να μιλήσει σε μαθητές του ελληνικού σχολείου για θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Βιοηθική. Το πρόγραμμα απερρίφθη από το υπουργείο Παιδείας και ουδέν πέραν τούτου…

Τι όμορφο θα ήταν, όμως, εάν το υπουργείο Παιδείας οργάνωνε, με αφορμή την σχετική διαθεσιμότητα του μητροπολίτη Μεσογαίας, μία σειρά διαλέξεων, εντός του σχολείου, γύρω από τα βασικά σύγχρονα ζητήματα της Βιοηθικής, με τα πιο σημαντικά ελληνικά ονόματα της εκκλησίας και της επιστήμης για το θέμα, το οποίο εγείρει διεθνώς μία πολύ «ζωντανή», επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Γιατί δεν θα μπορούσαν σε αυτές τις διαλέξεις να συμμετάσχουν ο Γιώργος ο Γραμματικάκης, ο Δημήτρης ο Νανόπουλος, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, καθώς και Έλληνες καρδιοχειρουργοί ή ογκολόγοι οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το αίτημα ασθενών τους για ευθανασία;

Γιατί συμβιβαζόμαστε με τόση διανοητική φτώχεια στο ελληνικό σχολείο;