Κυριάκος Μητσοτάκης: η δημαγωγική μεταμόρφωση ενός νεωτεριστή

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΣε μια ακόμη αξιοθρήνητη συζήτηση στη Βουλή, το μόνο πραγματικό συμπέρασμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε δύο κρίσιμα πολιτικά λάθη, ακυρώνοντας ότι είχε δημιουργήσει ως τώρα.

Το πρώτο είναι ότι σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία έκανε στροφή  στη διακηρυγμένη θέση του περί μη εκλογών. Τώρα τις θέλει –δεν είναι επιζήμιες. Έκανε ό,τι ακριβώς του υποδεικνύουν να κάνει συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τα αντιθετα απο όλα έλεγε προχθές στο ΕΥρωπαικό Λαικό Κόμμα. .

Από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπηρετεί μια πολιτική που δεν μπορεί να επιβάλει και να υπερασπίζεται τη θέση όσων βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Όμως κανείς δεν γίνεται πρωθυπουργός αν δίνει την εντύπωση ότι επηρεάζεται από κύκλους εκτός πολιτικής.

Επιπλέον το αίτημα των εκλογών αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον Τσίπρα. Τώρα μπορεί να διαφύγει πιο εύκολα αν το αποφασίσει.

Το δεύτερο λάθος ήταν η μετακίνηση του στο χώρο του λαϊκισμού και της ευκολίας. Άντεξε μόλις δύο μήνες στο ρόλο του νεωτεριστή πολιτικού.  Αν ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται πάντα τον τίτλο του νεοδημαγωγού -που του απέδωσε παλαιοτέρα ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης- με την ομιλία του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  διεκδικεί το ρόλο του ερασιτέχνη δημαγωγού .

Η παρουσία του στο βήμα της Βουλής θύμιζε μέτριο ηθοποιό  κακογραμμένης επιθεώρησης που προσπαθεί να ενθουσιάσει το ακροατήριο.

Με φτηνές ατάκες και αστειάκια γελούσε μόνος του και έδινε το σύνθημα να γελούν μαζί του και οι βουλευτές του που έστησαν κανονική γαλαρία και λειτουργούσαν σαν κλάκα, με ιαχές και συνθήματα γηπέδου. Υπό τα επιδοκιμαστικά χαμόγελα της Ντόρας Μπακογιάννη- που δεν τον ήθελε για αρχηγό αλλά τώρα θυμηθηκε το ‘γονιδιο’.

Σ’ αυτό το στημένο σκηνικό διάβαζε με δυσκολία το λόγο του  στον οποίο όσοι τον έγραψαν συμπεριέλαβαν απλοϊκές διατυπώσεις και ξεπατίκωσαν ολόκληρες φράσεις από συγκεκριμένα δημοσιεύματα και σκίτσα, κάνοντας εύκολη τη δουλειά του Τσίπρα απέναντί του.

Ο ομιλητής έριχνε μια  προσχεδιασμένη ατάκα, μετά χαμογελούσε ευτυχής  νομιζοντας οτι ειπε σοφια και περίμενε την επιβράβευση  για να προχωρήσει στην  επόμενη. Από ουσία μηδέν.

Πολυχρησιμοποιημένα σλόγκαν επαρχιακού καφενείου, κοινοτυπίες  της σειράς, αστειάκια και υπολανθάνων κουτσαβακισμός, αυτοϊκανοποίηση και υπερβολές που έφταναν μέχρι την αναγάγει τον πατέρα του σε … αντίπαλο της διαπλοκής. Μέχρι το σημείο να μιλάει για ‘δήθεν πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής’- κι αυτό ξεπατικωμένο. Αν για τον αρχηγό της ΝΔ η διαφθορά και η διαπλοκή δεν υπάρχουν,  μάλλον αυτοπυροβολείται.

Ότι σε κάποια σημεία παρεισέφρησαν στο κείμενο ανακρίβειες και  ακροδεξιοί τόνοι, δεν έδειχνε να τον ενοχλεί. Όπως δεν τον ενόχλησε η  γκάφα με τη ΝΕΡΙΤ και η  αναφορά  σε ανύπαρκτο συνεργάτη του Τσίπρα μεταξύ των εκβιαστών, για την οποία αποδέχθηκε τη μομφή του συκοφάντη που του καταλόγισε ο  Πρωθυπουργός, αφού ούτε πίσω πήρε την αναφορά του, ούτε την τεκμηρίωσε..

Έχοντας αποδεχθεί το χαρακτήρα της κοκορομαχίας για τη συγκεκριμένη συζήτηση προσπαθούσε να κρύψει το άγχος του από  την πίεση που του είχαν δημιουργήσει ότι πρέπει να βγει νικητής, παίζοντας ένα ρόλο που δεν του πάει: το κοκοράκι. Έτσι τον αντιμετώπισαν και οι διατεταγμένοι θαυμαστές του, από κάτω.

Προσπαθώντας να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες έγινε υποστηρικτής του πιο φαιού σαμαρισμού. Οι αναφορές στον …Καρανίκα και οι ρητορικές ερωτήσεις χωρίς σοβαρό περιεχόμενο, είναι χαρακτηριστικό ρηχού πολιτικού λόγου και δεν καλύπτεται με τους αδικαιολόγητους υψηλούς τόνους, συνοδεία αδέξιων κινήσεων.Οι αναφορές σε περιθωριακά έντυπα δεν είναι πολιτική επιχειρηματολογία.

Το συνδυασμένο θέαμα που παρουσίαζε ο συνδυασμός την παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση στο βήμα και της συμπεριφοράς των βουλευτών του στα έδρανα ήταν απογοητευτική για έναν πολιτικό αρχηγό που  αναδείχτηκε με άλλο προφίλ. Ότι το εγκαταλείπει θα αποδειχθεί μοιραίο γι αυτόν. Προσπαθώντας να γίνει αντι-Τσίπρας, καταργεί τα πλεονεκτήματά του απέναντι στον Τσίπρα.

Η απογοητευτική αλλαγή στο ύφος δημόσιας παρουσίας και στη μέθοδο αντιπολίτευσης  που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δώρο στον Πρωθυπουργό. Ο  αρχηγός της ΝΔ παίζει πλέον στο γήπεδό του.Εκεί ο Πρωθυπουργός  είναι αχτύπητος και θα επικρατεί πάντα. Ο Μητσοτάκης  δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί  σε λαϊκισμό, δημαγωγία και επιδέξια χρήση του καταγγελτικού λόγου. Είναι ο επαγγελματίας απέναντι στον ατζαμή.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη ήταν το ήπιο ύφος, ο λόγος ουσίας,  χωρίς κορώνες και σλόγκαν. Με αυτό το ύφος κέρδισε τους νεοδημοκράτες  και τη συμπάθεια της κοινής γνώμης. Τώρα μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει και την  πολιτική του. Οι πρώτοι που θα χάσει  στην κοινωνία είναι όσοι πίστεψαν ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και τη χειραφέτηση. Οι πρώτοι  που θα χάσει στη ΝΔ είναι όσοι αρχίζουν να κατανοούν πόσο βλάπτει το κόμμα τους η προσκόλλησή του στον Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει και υιοθετεί ένα στυλ που δεν μπορεί να υπηρετήσει. Αν συνεχίσει ο Τσίπρας θα του στέλνει λουλούδια κάθε φορά που θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους.