Κωστής Χατζηδάκης: Το ελληνικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Από όσα κάνει τον τελευταίο καιρό η ΝΔ για να προβληθεί ως εν αναμονή κυβερνητική δύναμη, ένα μόνο της δίνει την αξιοπιστία που χρειάζεται και αυτό δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που την αναδεικνύουν πρώτη. Είναι ότι καταρτίζει πρόγραμμα. Στην ούγια αυτό το πρόγραμμα έχει ένα όνομα: Κωστής Χατζηδάκης.

Ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής είναι το πρόσωπο της ΝΔ που ανταποκρίνεται στα κριτήρια πολιτικής που είχε διακηρύξει ότι θέλει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εκλογή του – άσχετα αν ενίοτε τα παραβιάζει ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή αντίληψη, ο ήπιος λόγος, το ήθος της δημόσιας παρουσίας και το ύφος διατύπωσης των απόψεων του εγγράφουν στον περιορισμένο κατάλογο των πολιτικών που αναζητούν την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. Αν συντάξει κανείς τον επίσης περιορισμένο κατάλογο της γενιάς των 50άρηδων που μπορούν να γεφυρώσουν τις γενιές που προηγήθηκαν με αυτές που ακολουθούν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα μπει στις κορυφαίες θέσεις.

Ακόμη και σε συνθήκες πολιτικής έντασης, όπως ήταν η τελευταία κοινοβουλευτική ότι αναμέτρηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παραμένει ευγενής, σοβαρός και αποφασιστικός όταν πρέπει. Με την επαρκή εμπειρία του ως επιτυχημένος ευρωβουλευτής και με καθαρό πολιτικό λόγο αποτελεί προσθετική δύναμη για το κόμμα του.

Ο Χατζηδάκης είναι ένας εργάτης της πολιτικής που προσπαθεί να πείσει για τις ιδέες του με τη δύναμη του επιχειρήματος, με το προσωπικό παράδειγμα, την ανοικτή σκέψη και με τον ευπρεπή λόγο.

Όσο και αν τον ουρανό της ΝΔ επισκιάζουν συχνά οι κραυγές του έτερου αντιπρόεδρου, το ειδικό βάρος που χρειάζεται ένα κόμμα που θέλει να κυβέρνηση προέρχεται από τη δουλειά που κάνει ο Χατζηδάκης με το πρόγραμμα.

Χωρίς αυτό δεν θα είναι τι να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα έχει τι προβάλει στις επόμενες εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος στης ΝΔ δεν χρειάζεσαι να δηλώσει ότι είναι Ευρωπαίος, εκσυγχρονιστής και συγκροτημένος πολιτικός γιατί είναι. Η διαδρομή του αποτελεί κόσμημα για ένα κόμμα σαν τη ΝΔ στην οποία έχουν βρει καταφύγιο ποικιλώνυμοι λαϊκιστές , οι οποίοι με τον δικό τους εκκωφαντικό εξοπλισμό του της πόλωσης, την στρέφουν στο παρελθόν.

Ο Χατζηδάκης είναι η δύναμη που γειώνει τη ΝΔ με τη καλή πλευρά της πολιτικής και με την σοβαρή εκδοχή της του κόμματος που θέλει να κινήσει τα πράγματα μπροστά αρχίζοντας από τον εαυτό του.

Κοιτάζοντας πίσω, η πορεία του Κωστή Χατζηδάκη είναι πορεία υποδειγματικού πολιτικού – με τις απόψεις του. Δεν υπήρξε ποτέ λαϊκιστής και θορυβώδης- ούτε τον καιρό που καθοδηγούσε τη ΔΑΠ και τη ΟΝΝΕΔ- άφησε όνομα στο Στρασβούργο και ως υπουργός πέτυχε εκεί που οι άλλοι έσπασαν τα μούτρα τους: ιδιωτικοποίησε τη Ολυμπιακή Αεροπορία.

Πολιτικός του καιρού του, υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης και τους bloggers– ανήκει στην κοινότητά τους άλλωστε- και ενστερνίζεται ότι έρχεται από το μέλλον. Ένας αντικομφορμιστής που διέσχισε την πολιτική κοιτώντας πάντα μπροστά, ακόμη και όταν στον ορίζοντα υπήρχε έρημος για το κόμμα του- το οποίο δεν εξέλαβε ποτέ ως προέκταση της ΕΡΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ο σύγχρονος Ευρωπαίος κεντροδεξιός, είδος που θα πρέπει να πασχίσει πολύ για να κυριαρχήσει στη ΝΔ. Ο ίδιος αποτελεί προωθητικό μοχλό γι’ αυτή τη επικράτηση. Αν μη τι άλλο γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της δημόσιας παρουσίας του είναι ότι οι εμφανίσεις του είχαν ανέκαθεν ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του απλού νεοδημοκράτη .