Κωστής Χατζηδάκης: Το φωτεινό πρόσωπο της ΝΔ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΕδώ και πολλά χρόνια ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν πολιτικό δίδυμο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- παρ ότι και οι δυο εκλέγονται στην Β΄ Αθήνας που εκτρέφει τους μεγάλους ανταγωνισμούς.  Αυτή η σχέση, από την ώρα που ο δεύτερος έγινε αρχηγός, καθιστά τον πρώτο alter ego του. Συνεπώς τίποτε πιο φυσιολογικό από το να γίνει αντιπρόεδρός του.

Ότι μοιράζεται το αξίωμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι μια παράμετρος που μπήκε αργότερα. Ίσως γιατί κρίθηκε ότι το εκτόπισμα του Χατζηδάκη, ως μετριοπαθούς σύγχρονου Ευρωπαίου πολιτικού,  μπορεί να υπερκεράσει τις παρενέργειες από τον παρελθόν και το ύφος δημόσιας παρουσίας του Άδωνι, που μπορεί να προκαλέσει στην Ευρώπης  αντιδράσεις τύπου Καμμένου.

Εν πάση περιπτώσει τα πρώτα δείγματα της συμπεριφοράς του Κυριάκου δείχνουν ότι ο βασικός άξονας είναι  Μητσοτάκης –Χατζηδάκης. Ο πολυμήχανος Άδωνις είναι άλλο καπέλο. Προορίζεται για τα αντισυριζέικα σόου στη Βουλή. Από αυτή την άποψη οι δυο αντιπρόεδροι είναι ίσοι- όπως έσπευσε να διευκρινίσει το προεδρικό περιβάλλον. Αλλά δεν είναι καθόλου όμοιοι.

Ο Χατζηδάκης θα είναι το πρόσωπο της ΝΔ στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου είχε ελλείμματα το τελευταίο διάστημα. Για τον ίδιο είναι το φυσικό περιβάλλον του, ύστερα από 14 χρόνια στο Στρασβούργο, όπου  αναδείχθηκε ως ένας από τους πέντε καλύτερους  Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των εποχών. Μιλάει τη γλώσσα των κοινοτικών και έχει ευχέρεια στις διεθνείς επαφές.  Έχει επιπλέον και την εκτίμηση των ξένων- καθόλου τυχαίο, αν δει κανείς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική από την αρχή της διαδρομής  του.

Από τον καιρό που πρωταγωνιστούσε στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ ο Κωστής Χατζηδάκης κινήθηκε με ύφος που τον ξεχώριζε από πολλούς στη συντηρητική παράταξη. Ίσως τον έκανε και να περισσεύει σε κάποιες φάσεις. Το ίδιο ύφος τον καθιστά το φωτεινό πρόσωπο της σημερινής ΝΔ.

Καταρτισμένος, ήπιος και διαλλακτικός- είτε κινείται διακριτικά , είτε επιτίθεται στην πολιτική αντιπαράθεση- με  εκσυγχρονιστική λογική  και εμπροσθοβαρή  πολιτική αντίληψη-  έγραψε ιστορία με τους χειρισμούς του την ‘Ολυμπιακή’ ως  υπουργός του Καραμανλή.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά μάλλον αδικήθηκε. Από το σημείο που εκείνη η κυβέρνηση εμπλουτίστηκε με λαϊκιστές και άρχισε τη ρητορική κατά του Μνημονίου  -ή  αυτογελοιοποιούνταν οργανώνοντας συναντήσεις των υπουργών της με την τρόικα στο Παρίσι- ο Χατζηδάκης περίσσευε.

Στο διάστημα που ακολούθησε διατήρησε τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον νεοδημοκράτη του καφενείου να μη ντρέπεται και σήμερα τον  καθιστούν προστιθέμενη αξία στο σύστημα του νεότερου Μητσοτάκη. Είναι η εμπροσθοφυλακή της  γενιάς των 50ρηδων της ΝΔ που πρέπει να  δώσουν πολιτική μάχη με μια παράταξη που στο παρελθόν βρέθηκε δίπλα σ’ αυτούς που έκαναν να τρέχουν αίματα από το κεφάλι του Χατζηδάκη  μόλις  λίγα μέτρα έξω από τη Βουλή.

Αυτό το περιστατικό δεν επηρέασε ούτε την προσωπική στάση ούτε την πολιτική κρίση του. Παρέμεινε σεμνός , διατήρησε τον ευπρεπή αντικομφορμισμό του, αναμετρήθηκε πολιτισμένα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  και υπήρξε διαυγής στις εσωκομματικές διεργασίες που τον έφεραν Νο2 στο κόμμα του.

Ίσως το σημαντικότερο πολιτικό προτέρημα του Κωστή Χατζηδάκη είναι ότι στις συγκρούσεις διαλέγει καθαρά με ποια πλευρά είναι. Π.χ. όταν  κάποιοι στη ΝΔ ξιφουλκούσαν κατά των blogs,  ο ίδιος ως μέλος της κυβέρνησής της, στο  παιχνίδι «bloggers και υπουργοί», ήταν  με τους bloggers .