Κύριε Τσίπρα: Τι είδους μοχλό κάνατε την Ελλάδα μας;

Του Γιώργου Μαρκάκη

ΜΑΡΚΑΚΗΣΜοχλοί Α’ τύπου: Βαλκανική τραμπάλα ή πένσα

Μοχλοί Β’ τύπου: Γερμανικό κλειδί ή καροτσάκι μεταφορών

Μοχλοί Γ’ τύπου: Τουρκική φάκα ή το καλάμι ψαρέματος ;

1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

“Τέλος, ο Βούλγαρος πρόεδρος κ. Μπορίσοφ ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι οποιεσδήποτε βαλκανικές συνεργασίες αναπτύξει το βουλγαρικό κράτος στη Σόφια, έχει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή του κ. Τσίπρα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, «ώστε μαζί με τους συναδέλφους μας να δημιουργήσουμε σταθερά Βαλκάνια».

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Οι βουλγαρικές αρχές σκοπεύουν να επεκτείνουν τον συνοριακό φράχτη μήκους 30 χλμ και ύψους 3,5 μέτρων στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, στα συνολικά 240 χλμ της συνοριακής γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες. Παράλληλα η Σόφια επιδιώκει να διασφαλίσει τα νότια σύνορα προς την Ελλάδα με ένα φράχτη 484 χιλιομέτρων, μιας και οι βουλγαρικές αρχές ανησυχούν μήπως μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ οι πρόσφυγες προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά μέσω Βουλγαρίας στην ΕΕ.

……

Ο Τουρκικός μοχλός πίεσης προς την ΕΕ δεν θα λειτουργούσε αν τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία ήταν τρύπια. Οπότε κλείνοντας ερμητικά τα μεταξύ τους σύνορα, όπως έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι των Βαλκανίων, καθιστούν την Ελλάδα το απόλυτο υπομόχλιο.

Το βλέπεις και μια πλαστική σακούλα -που μοιάζουμε έτσι που καταντήσαμε- όσο πιο ερμητικά την κλείνεις τόσο περισσότερο γίνονται τρομακτικά τα μπαμ και μπουμ όταν τη σπας.

Παραθέσαμε όμως τους τρεις διαφορετικούς τύπους μοχλών για να κατανοήσουμε πληρέστερα και να αποσαφηνίσουμε τις “ στρατηγικές συμμαχίες” και τον “επικοδομητικό ρόλο” που ανακαλύπτει μέσα στη σκουριασμένη Ελληνική διπλωματική γλώσσα που έχει μείνει πίσω στην εποχή που ο Τσαμπερλειν όταν έκανε επισκέψη στο Βερολίνο το ’38. Ο Ελληνας ΠΘ πάντα γαρνίρει τις δηλώσεις του μιλώντας για “πατροπαράδοτες φιλίες” εντός της Βαλκανικής χερσονήσου -παρόλα τα μικρά προβληματάκια που έχουμε μερικές φορές -ανακαλύπτοντας ακόμα και αρχαίες ιστορικές ρίζες και με αυτούς τους Κινέζους!

Ο άβγαλτος άπειρος αλλά και ά-πυρος σε διεθνή αλισφερίσια ΠΘ της Ελλάδας θέλοντας να να ξεφύγει από την τρομερή εσωτερική πολιτική πίεση που μόνιμα βρίσκεται λόγω του ακατάπαυστου βερμπαλισμού του και των αστήρικτων και ουτοπικών εξαγγελιών και υποσχέσεων που κάνει, μπερδεύει και μπλέκει την πατρίδα μας ιστορικά. Οι διεθνείς επισκέψεις είναι σημαντικό εργαλείο εξάσκησης πολιτικής στην Διεθνή σκηνή και δεν αποτελούν εκδρομές για Τουρισμό τις οποίες βαπτίζουμε εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές επειδή πήραμε μαζί μας και 3 περιπτεράδες της Πλατείας Ουτοπίας.

Οι διεθνείς αυτές επαφές και εξαγγελίες που υποτίθεται ξεκινάς στα ταξίδια σου, γυρνούν μπούμεραγκ στο κεφάλι της χώρας σου εξαιρετικά γρήγορα όταν είναι ασυνεπείς και αβάσιμες. Δεν μπορεί κάθε φορά που η εσωτερική πίεση διογκώνεται ο ελληνας ΠΘ να καβαλάει το αεροπλάνο παρέα με 100 νοματαίους και να κάνει τουρισμό για “ανταλλαγή απόψεων και δημιουργία φιλίας”.

¨Ασχετα αν αρέσει ή δεν αρέσει ο κ. Νίκος Κοτζιάς είναι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και όχι ο κ. Τσίπρας. Ο ΥΠΕΞ είναι αυτός που θα πρέπει να οργώσει για να σπείρει γύρω του και μακρύτερα αν οι ανύπαρκτες εμπορικές περιστάσεις με το υπερπέραν το απαιτήσουν. Δεν κάνουμε ταξιδάκια αναψυχής στην Λατινική Αμερική για να ανακαλύψουμε ότι Βραζιλία και Αργεντινή, ασχέτως της κρίσης που περνάει η κάθε μιά, είναι μεγάλες βιομηχανικές χώρες με εξαιρετικά άνισο κατανεμημένο λαικό εισόδημα και ότι η Βενεζουέλα δεν βρήκε ποτέ σωστό δημοκρατικό βηματισμό λόγω ανίατων ασθενειών του παρελθόντος. Δεν χρειάζεται να πας στο Πεκίνο για να τσακίσεις 10 πιάτα πάπια Καντονέζικη και να βγεις σαν ξέφρενο τανκ στη πλατεία Τιεναμεν και να κάνεις Μουσο-ελλη-νικές δηλώσεις ότι εμείς καβαλήσαμε το Κινέζικο ποδήλατο (!) και κρατάμε το τιμόνι.

Πόσες ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να περάσουν από το Μαξίμου για να ξαναφέρουν ισορροπία και να στρώσουν στο μίνιμουμ των πραγματικών δυνατοτήτων μας τέτοιες δηλώσεις σε επίσημες διακρατικές επαφές και συναντήσεις;

Ο κύριος Τσίπρας πραγματικά ‘οργώνει τουριστικά’ τον πλανήτη αλλά ποιοι σπόροι μέχρι σήμερα ξεπρόβαλαν στα μονοπάτια που βάδισε;

Τσουκνίδες, γαϊδουράγκαθα και Καμμένη γη.

γμ