Κώστας Λαλιώτης: Ο Κingmaker του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Του Νίκου Γαλάτη

laliotis_5Η «μυστική» συνάντηση Λαλιώτη- Ρέππα, που «αποκάλυψε» η εφημερίδα των Συντακτών, δεν ήταν … μυστική. «Ο Δημήτρης Ρέππας είναι φίλος μου εδώ και 45 χρόνια έξω και πέρα από τις πολιτικές συγκυρίες και ανεξάρτητα από τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας στην πολιτική. Oι συναντήσεις μας δεν αποτελούν είδηση και πολύ περισσότερο δεν συνιστούν «μυστικά ραντεβού» και «παρασκηνιακές ζυμώσεις». Ψυχραιμία παιδιά….»

Αυτά απάντησε στην εφημερίδα ο Κώστας Λαλιώτης στο δημοσίευμα για τα «Κεντρο-Αριστερά – Μυστικά Ραντεβού» και τα «σενάρια μελλοντικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ». Η Φώφη, είπε, είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να γίνουν δεκανίκι και ουρά  της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θέλει να πει ο Λαλιώτης; Δεν το ξέραμε ότι η Φώφη είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Τώρα θυμήθηκε πόσο φίλοι είναι με τον Ρέππα; (!)

Πριν από μερικά χρόνια, όταν «έσκασε» το «φαινόμενο Τσίπρα» πολλοί τον ήθελαν να έχει μυστικά ραντεβού με τον Αλέξη, αλλά είτε αυτά δεν συνέβησαν ποτέ είτε δεν είχαν την κατάληξη που θα ήθελε ο kingmaker του ΠΑΣΟΚ, που βυθίστηκε για πολλά χρόνια στην σιωπή, από όταν ο Κώστας Σημίτης τον μετέτρεψε σε Ιφιγένεια για να ξεκινήσουν τα πλοία του εκσυγχρονισμού.

Ύστερα η ζωή έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, την πρωθυπουργία και το πρώτο μνημόνιο. Ο Κώστας Λαλιώτης ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του. Ο ΓΑΠ τούδωσε «ρόλο», αλλά όχι και χαρτοφυλακιο!

Ο άνθρωπος που κάποτε μπορούσε μόνος του να ορμά στο αντίπαλο στρατόπεδο και να δέχεται τα βέλη του εχθρού, αποσύρθηκε στα  αμπέλια του στα Δολιανά, μάλλον σοβαρά τραυματισμένος, αλλά δεν είπε την τελευταία του λέξη. Αραιά και που έκανε καμιά δήλωση κι ύστερα έπεφτε στην σιωπή- σε μια κατάσταση «ο συνταγματάρχης δεν περιμένει γράμμα από κανένα»- όπως θάλεγε ο Μαρκές.

389758765ef31105792a259ea47510a1 Στην θεωρία των παιγνίων ο βασιλο-κατασκευαστής δεν μπορεί να γίνει ο ίδιος βασιλιάς, αλλά έχει δύναμη να επηρεάσει ποιος θα γίνει τελικά. Μετά το πέρασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την φυγή του Γιώργου Παπανδρέου σε δικό του κόμμα -που δεν μπόρεσε καν να μπει στην Βουλή- υπάρχουν νέα δεδομένα στον πολιτικό χώρο που κινείται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες- πόσες άραγε;- δυνάμεις, κινήσεις, μικρά πολιτικά φέουδα, παρέες και …πολιτικές διμορίες.

Το πρώτο νέο δεδομένο είναι πως έχουμε πια ένα καθαρό, εξαγνισμένο, μετά την πολλαπλή τιμωρία του κόμμα  που έχει δει τους παλιατζήδες να κουβαλάνε τις ταμπέλες των τοπικών οργανώσεων σε μάντρες- μάλλον για καυσόξυλα. ¨Οι αναρχικοί με αλτσχάιμερ που χτυπάνε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ” λέει ένα τρολ στο διαδίκρυο- “οδηγήθηκαν σε ψυχιατρική κλινική”. Ένα μικρό πρόβλημα είναι οι παλιοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που βγαίνουν στα παράθυρα και λένε τι θα κάναν, αν ήταν αυτοί στην εξουσία, αλλά οι περισσότεροι δεν πια …ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο νέο δεδομένο(;) – είναι η ιδεολογική –και η πιθανολογούμενη πολιτική- χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως είναι τώρα η ώρα;

“Λείπεις. Πόσο μου λείπεις!”

Aναζητώντας μια φωτό για τον Κώστα Λαλιώτη –που να δείχνει πως είναι τώρα ο άνθρωπος που το 2.000 θα ήταν πενήντα χρονών- βλέπουμε πως δεν υπάρχουν. Όσες υπάρχουν, οι περισσότερες, είναι από τις λίγες εξόδους του συνήθως σε κηδείες φίλων του και παλιών συντρόφων. Αυτή είναι η ζωή. Η πικρή αλήθεια για το παντοδύναμο –άλλοτε- «κίνημα» είναι πως οι ψηφοφόροι του είναι πάνω από εξήντα χρονών. Ακόμα κι η Φώφη έχει περάσει πια τα πενήντα, αλλά μάλλον την αντιμετωπίζουν ως … «νεολαία»! Μια «νεολαία»- από την παλιά Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλλον δεν έχει πλέον νεολαία.

«Είναι σε όλους γνωστό ότι συμφωνώ απολύτως με αυτή την θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως την έχει διατυπώσει η Φώφη Γεννηματά σε συνδυασμό με όλες τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες της για μια δυναμική και θετική προοπτική της Κεντροαριστεράς με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με ουσιαστική και αποφασιστική παρέμβαση» λέει  ο Λαλιώτης.

laliotis-599x275Η είδηση δεν είναι στο ότι ο άλλοτε καθοδηγητής της Φώφης – ως μέλος της τρόικας με τον Γεννηματά  και τον Άκη- στηρίζει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -και επικεφαλής της ‘Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Η είδηση βρίσκεται στις «μετεκλογικές πρωτοβουλίες» και την «αυτοδύναμη» προοπτική της Αριστεράς. Από αυτή την άποψη  το ότι ο Κώστας Λαλιώτης βρήκε τώρα τον Δημήτρη Ρέππα εύκαιρο να πάνε να φάνε και να τα πούνε, όπως τότε- πριν ….45χρόνια!- δεν είναι μια απλή κοινωνική εκδήλωση. Ο παλιός υπουργός είναι από αυτούς που έσυραν τον Γιώργο Παπανδρέου στην επιχείρηση ΚΙΔΗΣΟ, αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι “νοσταλγός του ροκ εν ρολ”:

«Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί δυστυχώς ψευδεπίγραφα το ΜΑΖΙ αφού έθεσε ανεξήγητους όρους προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (να διαλυθεί) και τον Γ.Παπανδρέου (να αποσυρθεί), όπως ΔΕΝ το έκανε ούτε στο πλαίσιο της Ελιάς στις ευρωεκλογές ούτε στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τώρα. Το ΜΑΖΙ χωρίς πολλούς ακόμη που αποκλείστηκαν είναι κενό γράμμα” είχε πει το 2015. «Θα ήταν αμετροέπεια να ισχυριστεί κάποιος πως χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία σύμπραξης που θα άνοιγε τον δρόμο ανασύνταξης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Θα προκύψουν μελλοντικά κι άλλες.Ουδείς μπορεί να χαίρεται θεωρώντας επιτυχία τα μονοψήφια εκλογικά ποσοστά. Η ισχυρή πρωταγωνιστική προοδευτική παράταξη λείπει από τη χώρα και όσοι πιστεύουμε σ΄αυτήν οφείλουμε να την ανασυστήσουμε τώρα».

“Ποτέ μην λες, ποτέ!”

Οι κινήσεις για την «Κεντροαριστερά» αν είχαν ευοδωθεί- πριν τις εκλογές  που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όταν η δύναμή του ήταν περίπου 17%- θα έφερναν ένα μέτωπο- π.χ. ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και το νεοσύστατο τότε Ποτάμι -στη θέση του δεύτερου κόμματος. Αλλά αυτό με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πρόεδρο –και συγκυβερνήτη με τον Σαμαρά- δεν έγινε. Ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ άλωσε την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Οι νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 17-20%.Η απλή αριθμητική δεν βοηθάει να δούμε τι ποσοστά θα έχει μια συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις». Γιατί αν αυτή η συμμαχία ξεπεράσει το φράγμα του 17%, τότε μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό. Μια μεγάλη συμμαχία «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» με «τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, του Ριζοσπαστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας», όπως περιγράφει ο Κώστας Λαλιώτης, θα έπαιρνε το «μπόνους» 15-20% που δίνουν οι αναποφάσιστοι- την τελευταία στιγμή- στο κόμμα που έχει προοπτική να κυβερνήσει.

o-kostas-laliotis-sti-xthesini-sugkentrosi-ton-opadon-pou-upostirizoun-tin-upopsifiotita-Αυτό σημαίνει πως ο kingmaker του ΠΑΣΟΚ έχει πολλά ακόμα δείπνα να κάνει. Δεν μπορεί θα είχε κι άλλους φίλους προ 45ετίας εκτός από τον Ρέππα! Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο χρόνος μετρά σε βάρος της ρεβάνς που θέλει να πάρει η Κεντροαριστερά από τον Αλέξη Τσίπρα- που σαλιαρίζει με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα κάνει πως δεν τους ξέρει, ενώ κρατά ως ομήρους του τους  μισούς παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γκαμπριέλ Μαρκές που έχει γράψει το «Ο Συνταγματάρχης δεν περιμένει γράμμα από κανένα» σε ένα άλλο  έργο του- «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας»- περιγράφει έναν ανεκπλήρωτο εφηβικό έρωτα που εκπληρώνεται στα …ογδόντα. Ο …Κωνσταντίνος Κανάρης στα ογδόντα έμπαινε επικεφαλής σε διαδηλώσεις νεολαίων! Από αυτή την άποψη, το κλασσικό και τετριμμένο «ποτέ μη λες, ποτέ» ισχύει ιδιαίτερα για τον Κώστα Λαλιώτη. Που εκτός από το να κάνει δείπνα, αυτό τον καιρό θα γράφει και πολιτικές διακηρύξεις, προεκλογικά σποτ και …επιστολές σε παλιούς πολιτικούς έρωτες που αρχίζουν και καταλήγουν με τις φράσεις:

«Πολυαγαπημένε μου σύντροφε. Η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να γίνουν δεκανίκι και ουρά είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Αρκεί να μη γράφει στην θέση του παραλήπτη «Εδώ Πολυτεχνείο» γιατί οι επιστολές θα γυρίσουν πίσω στον ίδιο. Επιπλέον τα δείπνα με φίλους είναι ξεπερασμένα και παίρνουν χρόνο. Τώρα πια υπάρχει -για φιλίες-  και το Facebook. Γιατί θα χρειαστούνε και  …μερικοί νέοι φίλοι. Δεν φτάνουν τα “κουρέλια που τραγουδάνε ακόμη”!