Λάμπης Ταγματάρχης:  Άνοιγμα  και  …τιμωρία!   

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Γ. Λακόπουλου

 

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το συνηθίζουν κάποιοι στην πολιτική: όταν τους φταίει ο γάιδαρος βαράνε το σαμάρι- ειδικά αν έχουν διαδεχθεί τον …Σαμαρά. Εν προκειμένω ο λόγος για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο γάιδαρος ήταν το debate με τον Αλέξη  Τσίπρα που ο ίδιος επιδίωξε : ‘όπου θέλει κι  όμως θέλει’.  Λόγια του αέρα. Για το ‘όπου θέλει’  δεν υπήρχε εναλλακτική- η ΕΡΤ θα ήταν. Για το ‘όπως θέλει’, οι δικοί του άνθρωποι έβγαλαν την ψυχή στους υπόλοιπους  μέχρι να καταλήξουν στη φόρμα της κοινής παρουσίας.

Ωστόσο αυτό το αυτάρεσκο ‘όπου θέλει, όπως θέλει’ μάλλον πήγε στραβά για τον αρχηγό της ΝΔ. Η επικοινωνιακή υστέρησή του απέναντι στον Τσίπρα ήταν ολοφάνερη. Αν μη τι άλλο γιατί ο “άλλος” δεν ‘τσίμπησε’ στις προσωπικές προσβολές, ώστε η βραδιά να εξελιχθεί σε ύφος που αρμόζει στον επικεφαλής της ΝΔ σ’ αυτές τις εκλογές.

Αν ήταν γήπεδο, οι οπαδοί του θα είχαν αρχίσει να αποχωρούν από τις κερκίδες πριν από το τέλος  απογοητευμένοι από την απόδοση του και το αποτέλεσμα. Προσπάθησε να το σώσει  ψάχνοντας  για σαμάρι, και το βρήκε  ΕΡΤ. Για την ακρίβεια στο πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη, στον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η Συγγρού χρέωσε ότι συνωμότησε με τους Συριζαίους για να  μειώσουν τον αρχηγό τους στο  debate.  Υπάρχει μια παροιμία γι’ αυτό, αλλά είναι σόκιν…

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ  δύο πράγματα είναι σίγουρα. Το πρώτο, ότι ξέρει από τηλεόραση. Και το δεύτερο, ότι είναι επαγγελματίας με την πλήρη έννοια του όρου: τη δουλειά του, όχι το γινάτι του. Βρέθηκε στην ΕΡΤ σε δύο διαφορετικές περιόδους, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Δεν είναι ταγμένος σε κανένα κόμμα, δεν δέχεται ‘γραμμές’ και υποδείξεις και δεν χολοσκάει με το ζόρι που τραβάνε τα κομματικά επιτελεία με την τηλεόραση.

Το απέδειξε με την ιώβεια υπομονή απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και την κολλητή της που τον ανέκριναν αφ’ υψηλού στη Βουλή, προτού αναλάβει: αν της πέταγε τα μικρόφωνα στα μούτρα θα έπαιζε το παιχνίδι της. Με τον τρόπο που τη χειρίστηκε την άφησε να εκτεθεί μόνη της -κι ακόμη δεν της έφυγε το στίγμα.

Συνεπώς, λάθος άνθρωπο διάλεξε ο Μεϊμαράκης για  το σχέδιο ‘ρίξτα όλα στον διαιτητή’  μετά την διόλου ικανοποιητική παρουσία του στο debate.

Ο αντιπερισπασμός περιλαμβάνει βλακώδεις ισχυρισμούς του τύπου ‘δείχνατε τον Τσίπρα πιο ψηλό από όσο είναι’  -πάλι καλά  που δεν είπαν ότι τον εμφάνιζαν και με μουστάκι για να ισοφαρίσουν το δικό του πλεονέκτημα.

Μετά επικαλέστηκαν την εμφάνιση ενός περιθωριακού τύπου  -από αυτούς που εμφανίζονται κατά συρροή στα κανάλια- που είπε το μεσημέρι κάτι ασυνάρτητα για τον Μεϊμαράκη σε ζωντανή εκπομπή. Σιγά μην ψαχουλεύει ο Ταγματάρχης ποιον καλούν και τι λέει – άλλωστε οι παρουσιαστές ανέλαβαν την ευθύνη τους. Στο τέλος είπαν ότι δεν του έδωσαν το λόγο να παρέμβει τηλεφωνικά σε συνέντευξη του Καμμένου.

Με άλλα λόγια  άνοιξαν το θέμα δείχνοντας τον Ταγματάρχη σαν κάτι περισσότερο από υπεύθυνο της ενδεχομένη αποτυχίας του αρχηγού της ΝΔ στις εκλογές: σα να τη μεθόδευσε δια της ΕΡΤ. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει λάθη στη βαβούρα της προεκλογικής περιόδου σ’ ένα μαγαζί που στην πραγματικότητα τώρα στήνεται. Αλλά κανείς δεν μπορεί να χρεώσει στον  διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ –και συνακόλουθα και στον Τσακνή ως πρόεδρο- τέτοια κόλπα. Είναι θέμα προσωπικού ταπεραμέντου: στην πρώτη υπόδειξη για διατεταγμένη λειτουργία θα την έκανε. Δεν έχει να αποδείξει τίποτε σε κανέναν.

Τότε; Γιατί το σύστημα της Συγγρού την έπεσε τόσο χοντρά στην ΕΡΤ και στη διοίκηση της; Πραγματικός λόγος δεν υπάρχει. Εκείνη τη στιγμή οι επιτελείς του Μεϊμαράκη είχαν ανάγκη από έναν αντιπερισπασμό για να πάει αλλού η συζήτηση – εξ ου και το ξεκίνησε ο ίδιος προτού καν τελειώσει το debate.

Στην ουσία όμως ήθελαν και μια αφορμή για να την πέσουν στη σημερινή ΕΡΤ για λόγους κομματικής αποενοχοποίησης. Η  αναστήλωση της δημόσιας τηλεόρασης παραπέμπει σε μια από τις σκοτεινές σελίδες της διακυβέρνησης Σαμαρά, ενθουσιώδης υπερασπιστής της οποίας σε όλα τα μέτωπα είναι ο άνθρωπος στον οποίο έδωσε την κομματική σκυτάλη.

Η σημερινή ΕΡΤ συμβολίζει όσα θέλουν να ξεχάσουν στη ΝΔ και  η αφορμή με την κακή εμφάνιση Μειμαράκη στο Debate ήλθε κι έδεσε. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και η κλάψα ‘μας υπονόμευσαν’  και η εκδίκηση για την άρση του ‘μαύρου’.

Ο Ταγματάρχης άνοιξε την ΕΡΤ και πρέπει να τιμωρηθεί -για να  δικαιολογηθεί και το ανοσιούργημα του 2013.  Ως διευθύνων σύμβουλος είναι  βολικός στόχος. Ή έτσι νομίζουν.