Μαργαρίτης Σχοινάς: ο Έλληνας στο ρετιρέ της Ευρώπης

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΕίναι μόλις  53 ετών,  έχει ήδη ένα τέταρτο του αιώνα θητείας σε κρίσιμες κοινοτικές  θέσεις και  θεωρείται πλέον ο πιο ισχυρός Έλληνας στην κοινοτική Ευρώπη – αν εξαιρεθεί ο εκάστοτε Επίτροπος που είναι επί θητεία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μετά την αναβάθμιση του  σε αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας παράλληλα με το  ρόλο του πορτ παρόλ της Κομισιόν, είναι υπεύθυνος για την  επικοινωνιακή  στρατηγική της  Επιτροπής .

Αν οι τίτλοι δεν λένε κάτι, λέει η ουσία τους: δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει κανείς ότι μαζί με τον Μάρτιν Σελμάγιερ- επικεφαλής του  γραφείου του προέδρου της  Κομισιόν- είναι οι μόνοι  κοινοτικοί αξιωματούχοι που έχουν καθημερινή  επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άρα και με  τους επικεφαλής  όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτονόητο είναι ότι παρίσταται σε κάθε κρίσιμη σύσκεψη και συνάντηση.

Γνώρισε τον Γιούνκερ  ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, όταν το  2007 ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ, συνδέθηκε μαζί του και  αργότερα τον βοήθησε στην προεκλογική μάχη για την Κομισιόν.

Σήμερα μερικές εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο τον περιμένουν καθημερινά στο  πρες ρουμ του Μπερλεμόν για απαντήσεις στα πιο κρίσιμα θέματα της  Ευρώπης και του πλανήτη. Σ’ αυτό το πόντιουμ δεν επιτρέπονται λάθη ή υπεκφυγές. Ότι ο Σχοινάς τα πήγε καλά προκύπτει από την αναβάθμισή του.

Τυπικός Βορειοελλαδίτης από τη Χαλκιδική, παιδί δημοσίων υπαλλήλων,  συνδέθηκε με το ευρωπαϊκό άρμα νωρίς, καθώς από  φοιτητής στην Ευρωπαϊκή  Σχολή της Μπριζ του Βελγίου, εργάστηκε στη συνέχεια σε θέσεις κλειδιά της Επιτροπής και σε γραφεία Επιτρόπων.

Διήνυσε  γρήγορα την απόσταση από την Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, στην οποία υπηρέτησε ως εκπρόσωπος  Τύπου μέχρι το ρετιρέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την επιμονή του ανθρώπου που μπορεί να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους.

Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου των πρώην Επιτρόπων  Μαρσελίνο Ορέχα, Λογιόλα ντε Παλάθιο και Μάρκου Κυπριανού. Μετείχε το στο γραφείο του Ζοζέ Μπαρόζο και στο  Σώμα Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Διαδέχθηκε  τον Αντώνη Σαμαρά ως ευρωβουλευτής της ΝΔ. Είναι  ο συνδετικός κρίκος του Γιούνκερ με το  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπήρξε σύμβουλος του  Μπαρόζο και μετείχε στις  διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα ως απεσταλμένος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ.  Είναι παντρεμένος  με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ,  ανιψιά του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ  και συνεργάτιδα του  προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σημερα. Έχουν αποκτήσει δύο γιους που σπουδάζουν στο Λονδίνο και  κάθε  Αύγουστο συγκεντρώνονται όλοι μαζί στη Φούρκα  της Χαλκιδικής για διακοπές.

Πολύπειρος σήμερα ο αυτοδημιούργητος Μαργαρίτης Σχοινά, δουλεύει σε τέσσερις γλώσσες με αυτοπεποίθηση, έφτασε ήδη πιο ψηλά από άλλον Έλληνα  αξιωματούχο στην Ευρώπη και κρατάει ανοιχτό το δρόμο για τη συνέχεια.