Πέμπτη 8 Δεκέμβριος 2016 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Μελομακάρονα

Της Πάολας Ψαρρού

PPS (1)

ΥΛΙΚΑ
500 ml. ελαιόλαδο
125 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. ζάχαρη
30 ml. κονιάκ
120 ml. χυμό πορτοκαλιού
4 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/3  κ.γ. κανέλλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 κ.γ. σόδα
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
650 γρ. αλεύρι
 μαλακό
2 κ.γ. baking powder
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα και ανακατεμένα με 1 κ.γ. κανέλλα

Για το σιρόπι
400 ml. νερό
400 γρ. ζάχαρη
700 γρ. μέλι θυμαρίσιο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη μαργαρίνη και στη συνέχεια βάζουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Σιγά-σιγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder. Ανακατεύουμε ελαφρά (με το χέρι) μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και τα βάζουμε σε λαμαρίνα την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για 25´ περίπου.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10΄περίπου.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα βουτάμε, λίγα-λίγα, στο σιρόπι που πρέπει να είναι χλιαρό.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα στρώνουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι ανακατεμένο με κανέλλα.

 

Σημ.: Είναι σημαντικό το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε για τα μελομακάρονα να είναι καλής ποιότητας.

Σημ.: Τα μελομακάρονα πρέπει να παραμείνουν στο σιρόπι για περίπου 45΄΄ αν τα θέλουμε τραγανά και έως 75΄΄ αν τα προτιμάμε πιο μελωμένα.
Για όση ώρα είναι βυθισμένα στο σιρόπι φροντίζουμε να τα γυρίζουμε με προσοχή, ώστε να το απορροφήσουν σωστά.

Καλή επιτυχία!

LinkedIn