Με τη  γλύκα των τελευταίων σταφυλιών…

Με την Καλυψώ
Το φθινόπωρο προχωράει γρήγορα και τα σταφύλια κοντεύουν να τελειώσουν. Αυτά όμως τα τελευταία είναι τα πιο γλυκά, τα πιο νόστιμα.

Φτιάξτε γλυκό σταφύλι και φυλάξτε για τον χειμώνα αυτήν τη  γεύση των τελευταίων ζεστών ημερών.

Οι γιαγιάδες μας, τέτοια εποχή, φτιάχνανε γλυκό σταφύλι με την ποικιλία “φράουλα”. Μεγάλες τραγανές, ροζ ρώγες που τις ξεφλούδιζαν μια-μια και βγάζανε τα κουκούτσια τους με μια φουρκέτα… Ποιος να κάνει τώρα τέτοιες δουλειές… Υπάρχει εναλλακτική λύση!staf-glyko

Σταφίδες σουλτανίνες, καλό-γινωμένες και γλυκές. Χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη ζάχαρη και το γλυκό μας γίνεται εύκολα και γρήγορα.

1 κιλό σταφίδες

½ κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

1 μπαστουνάκι βανίλια Μαδαγασκάρης

Χυμό ενός λεμονιού

Με τη ζάχαρη και το νερό δένουμε ένα σιρόπι και ρίχνουμε τις σταφίδες αφού πρώτα τις πλύνουμε και πετάξουμε τα κοτσάνια.

Ξαφρίζουμε και βράζουμε μερικά λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και τη βανίλια (σχίζουμε στη μέση το μπαστουνάκι της βανίλιας και με το μαχαίρι αφαιρούμε όλο  το κρεμώδες  αρωματικό περιεχόμενο).

Αυτή είναι η βασική συνταγή.

Έχω όμως και μια παραλλαγή που αγαπάω ιδιαίτερα.

Στο τέλος αντί για το λεμόνι προσθέτουμε ένα λεμονάκι λάιμ ψιλοκομμένο σε φετούλες (έχουμε ξύσει βέβαια την φλούδα) και ένα φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ανάλατα. Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!