Μια οικογενειακή επιχείρηση, παράδειγμα ανάπτυξης στην Άνδρο

 

Από την Καλυψώ

IMG_1981 (4)Η Άνδρος δεν είναι Τήνος. Δεν βρίσκεις εδώ όλα αυτά τα καφενεδάκια και τα στέκια με το μεράκι και τις “γκουρμεδιές” τους.

Όμως στην Άνδρο υπάρχουν άφθονα τοπικά προϊόντα και μια οικογένεια που κάνει τη διαφορά σε ολόκληρο το νησί. Η οικογένεια του Αντώνη Κολίτσα.

Ο κυρ-Αντώνης, παλαίμαχος πια αλλά ακόμα ψυχή όλων των δραστηριοτήτων της οικογένειας, ξεκίνησε σαν ναυτικός, προχώρησε σαν σερβιτόρος, συνέχισε σαν έμπορος ανδριώτικου κοκκαριού (φημισμένος σπόρος κρεμμυδιού) και τελικά πήρε την απόφαση να φτιάξει μια ταβέρνα.

Μιλάμε για το “Μπαλκόνι του Αιγαίου” στο Απροβάτο. Η επιλογή έγινε για την υπέροχη θέα αλλά κυρίως γιατί εκεί γύρω ο κυρ-Αντώνης είχε κι έχει τα μποστάνια και τα ζώα του. Η Ταβέρνα πρόκοψε. Τα δύο παιδιά βάλανε πλάτη και ιδέες επέκτασης. Τα ζώα πολλαπλασιάστηκαν για να περάσουν σήμερα τις 50 αγελάδες, μπόλικα πρόβατα και κατσίκια, κότες και κοκόρια. Γρήγορα γεννήθηκε η ιδέα ενός τυροκομείου. Στο υπόγειο λοιπόν της ταβέρνας βρήκαμε ένα υπερσύγχρονο τυροκομείο στο οποίο ετοιμάζονται γιαούρτια και ρυζόγαλο, βούτυρο και 5 ειδών τυριά. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Μας αρέσει ιδιαίτερα το γιαούρτι, η πετρωτή και το τυράκι για σαγανάκι.

Λίγο αργότερα, στο Μπατσί, η οικογένεια άνοιξε κι ένα κρεοπωλείο. Πουλάνε μόνο τα δικά τους κρέατα που σφάζουν κάθε Δευτέρα αλλά και όλα τα άλλα προϊόντα τους. Όχι μόνο τα γαλακτοκομικά αλλά κι ότι κόψουν από το μποστάνι τους. Πατάτες και κρεμμύδια, βλίτα και κολοκυθάκια, μαϊντανό και γλιστρίδα, αγγουράκια και μελιτζάνες. Βρήκαμε επίσης και εξαιρετική κάπαρη που μαζεύουν κι επεξεργάζονται μόνοι τους.

IMG_1977Παράλληλα φτιάχνουν το λάδι τους (κοντά στους δύο τόνους τον χρόνο), το τσίπουρο και το κρασί τους που τα κρατούν για την ταβέρνα.

Αν ξεμείνει κανείς και το κρεοπωλείο είναι κλειστό, με ευχαρίστηση μας προμηθεύουν ότι χρειαζόμαστε από την ταβέρνα. Και πάντα σαν δώρο μας προσφέρουν ένα καρβέλι πεντανόστιμο ψωμί που ζυμώνουν καθημερινά.

Στην ταβέρνα ο κατάλογος προσφέρει μεγάλη ποικιλία. Εμείς εδώ και χρόνια τιμάμε τα κεφτεδάκια και τον κόκορα με την μακαρονάδα.

Σήμερα ο κυρ-Αντώνης επιτηρεί τα παιδιά και τα 5 εγγόνια του που δουλεύουν όλοι σ’ αυτήν την επιχείρηση. Όλα τους τα προϊόντα καλλιεργούνται και μεγαλώνουν στην Άνδρο και όλα είναι υψηλής ποιότητας. Δεν τα διανέμουν εκτός Άνδρου γιατί δεν θέλουν να δεσμευτούν με ποσότητες που θα τους μειώσουν την ποιότητα.

Είναι ευχαριστημένοι με ότι έχουν. Ζούνε καλά οι ίδιοι και δίνουν δουλειά και σε πολλούς άλλους. Όταν τον ρώτησα πως τα κατάφερε έτσι καλά, μου απάντησε πολύ σεμνά πως ό,τι έκανε το έκανε με την ευχή των γονιών του!