Μπέτυ Μπαζιάνα: Μια κυρία στα μανταλάκια

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

Μπορεί η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα να λειτουργήσει σαν πολλαπλασιαστής στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα;  Όπως, ας πούμε, παλαιοτέρα η Νατάσα Παζαϊτη για τον Καραμανλή;  Ήδη οι δυο κυρίες έχουν κάτι κοινό: μπήκαν στο σημάδι των πολιτικών αντίπαλων των συζύγων τους για την επαγγελματική και επιστημονική τους εξέλιξη.

Η Νατάσα το αντιμετώπισε με υπομονή και εργασιοθεραπεία και σήμερα έχει καθολικό σεβασμό και αναγνώριση για τη δουλειά της. Η Μπέτυ αρχίζει να το αντιμετωπίζει με καθυστέρηση, αλλά με άλλον τρόπο -αν κριθεί από την επιλογή της να δώσει συνέντευξη.

upl54c76380ecfe3Από την παρουσία της στην πολύ καλή εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη, μαθαίνουμε κάποια καινούργια  πράγματα  γι’ αυτή, που  καλό είναι να τα κρατήσουμε για το μέλλον. Γιατί είναι προφανές ότι θα υπάρχει μέλλον. Η κυρία μόλις τώρα ανεβαίνει στη σκηνή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του έχουν αποφασίσει να κρατήσουν με αυστηρότητα την οικογενειακή ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας”. Αλλά τη συνέντευξη σε εφημερίδα απόφαση για  “μακριά από τη δημοσιότητα “ δεν τη λες.

Αντίθετα από ό,τι φαίνεται η σύζυγος του Πρωθυπουργού -ή οι  ασχολούμενοι με τα επικοινωνιακά  του- κρίνει ότι η εικόνα μιας  χαμογελαστής νέας γυναίκας με ζήλο είναι αξιοποιήσιμο στοιχείο στην πολιτική σκηνή. Προσθέτει την ανθρωποκεντρική διάσταση που λείπει, ενίοτε, από το πακέτο της  δημόσιας παρουσίας του Τσίπρα -που κλονίζεται εσχάτως.00_01_2015041220_hop1428699598

” Αν ζούσε η Μαρίκα Μητσοτάκη θα την καλούσε να δοκιμάσει τα ντολμαδάκια της προκειμένου να γνωρίσει από κοντά αυτό το κορίτσι που αψηφά τους κλασικούς κανόνες επικοινωνιακής πολιτικής” σημειώνει η  Όλγα Μπατή, σπεσιαλίστρια σε τέτοιες συνεντεύξεις.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα, δεν είναι εξοικειωμένη με τα πρωτόκολλα και την τελετουργία της δημοσιότητας. Αν ο Τσίπρας δεν μπορούσε να κρύψει την αμηχανία του μπροστά στο θηρίο Μπαράκ Ομπάμα -και το αξιοποίησαν οι αντίπαλοί του ποικιλοτρόπως- η γυναίκα του θα ήταν μάλλον σε δυσκολότερη θέση στο επίσημο δείπνο. Το ξέρουμε από την Κίνα και την Αμερική που τον συνόδευε.

Ωστόσο ως πρόσωπο μαγνητίζει. Μια κριτική αναφορά του καθηγητή Στεφανίδη σ’ αυτήν, προ ημερών στο ΑΠ, έσπασε ταμεία. Υπάρχει διαχρονική μυθολογία άλλωστε για τις πρωθυπουργικές ή προεδρικές συζύγους.  Η  Ελεονόρα Ρούσβελτ,  η Νάνσυ Ρήγκαν, η Τζάκι Κένεντι, η Ντανιέλ Μιτεράν, η Μισέλ Ομπάμα και πολλές ακόμη στο δυτικό ημισφαίριο έγραψαν ιστορία με το ύφος της δημόσιας παρουσίας τους.mpety-mpaziana

Στην Ελλάδα πάντως οι “ομόλογες” τους κυρίες μάλλον έδωσαν αφορμές και εν τέλει έβλαψαν- με τον τρόπο της η κάθε μια -με κορυφαίο παράδειγμα τις συζύγους του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε κάποιες περιπτώσεις το πλήρωσαν και οι ίδιες: έγιναν κιμάς στην κρεατομηχανή της δημοσιότητας.

Η Μπαζιάνα δείχνει προορισμένη για την πρώτη κατηγορία. Αστραφτερή, αλλά  διακριτική, παρουσία με φυσική συστολή αλλά και τσαγανό, ασχολείται με την εργασία της και όχι με τα θέματα διακυβέρνησης. Και ας αστειεύεται καμιά φορά ο Τσίπρας με τρόπο που … δεν ταιριάζει σε Ηπειρώτη:

“Αν δεν κλείσω το θέμα θα έχω γκρίνια στο σπίτι”.

Όσοι την είδαν πάντως σε κρίσιμες στιγμές δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι υπολογίζει στη γνώμη της.

Από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων -“παιδί  των καταλήψεων” και η ίδια -στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα. Το διδακτορικό της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δουλειά σε σχολείο ως καθηγήτρια Πληροφορικής, από όπου επέστρεψε στο ΕΜΠ πολύ πριν  κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.  Αποσπασμένη, ως καθηγήτρια πληροφορικής, όχι  διορισμένη.  

Όταν υπέβαλε τα χαρτιά της σε προκήρυξη που ζητούσε  διδάκτορες με προσόντα προκειμένου να διδάξουν σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα -ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό- πήγαν να τη “δαγκώσουν”. Με τον ισχυρισμό ότι μια διάταξη νόμου για την έρευνα τη φωτογράφιζε -για να διοριστεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά το επέστρεψε:

(Ξένη Δημοσίευση) Η Μπέτυ Μπαζιάνα (Κ) σύντροφός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεναγείται στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν στο Ιράν, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Ιράν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

“Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν. Όποιος πολιτικός ή ΜΜΕ θέλει να αντιπαρατεθεί με τον σύζυγό μου, ας το κάνει γενναία και απευθείας στον ίδιο”.

Όταν τη ρωτούν υπαινικτικά γι’ αυτό το θέμα βγάζει τα νύχια της.

“Εγώ δεν παίρνω έργα από το Δημόσιο, δεν έχω εταιρεία συμβούλων για να μου αναθέτουν να “συμβουλεύω” δημόσιους οργανισμούς. Και δεν έχω φίλους και συνεργάτες στον επιχειρηματικό κόσμο για να βγάζω χρήματα χάρη στην εξουσία του συζύγου μου. Η δύναμή μου είναι η δουλειά μου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγήτρια, και αυτό είναι τιμή, δεν είναι ντροπή!”

Σύμφωνα με ένα παλιό σλόγκαν “δεν μπορείς να απαγορεύσεις στους ανθρώπους να έχουν αρνητική γνώμη για σένα, μπορείς όμως να τους απαγορεύσεις να έχουν δίκιο”. Πολλοί  προβλέπουν ότι θα τη  βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα μανταλάκια με πρωτοβουλία της ή όχι. Επικοινωνιακά είναι ισχυρό χαρτί.

Ως τώρα προσπάθησε να προσπάθησε να εκτεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο  στο βιτριόλι της δημοσιότητας. Ούτε Σταχτοπούτα, ούτε “αμερικανιές” όπως “Πρώτη Κυρία”. Ούτε παρούσα εκεί που δεν πρέπει. Ωστόσο από τη συνέντευξη προκύπτει ότι δεν θα δίσταζε να μπει στην αρένα με τα λιοντάρια. Είναι το τίμημα της δόξας. Άλλωστε ο αέρας που κομίζει στο προφίλ του Τσίπρα είναι καλοδεχούμενος.

Το μόνιμο χαμόγελο, η δημοσιοσχεσίτικη αφέλεια, τα δυο αγόρια στο σχολείο, η μετάβαση στο “μεροκάματο”, η  αγωνία για επιστημονική εξέλιξη και καριέρα, λένε πράγματα στον κόσμο- όσο  και αν σχολιάζονται και αρνητικά. tsipraioi-obamioi

Η  οπτική γωνία της για τη δουλειά του άνδρα της  είναι αναμενόμενη,  ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να πείσει.

“Ο Αλέξης είναι άτομο με σταθερές απόψεις και δεν επηρεάζεται εύκολα”.

Λίγοι θα έβαζαν στοίχημα. Αλλά ο Αλέξης ήταν γι’ αυτήν ο ωραίος της διπλανής κατάληψης και έτσι τον παρουσιάζει, από το 1992 που είναι μαζί.

“Για τους συμμαθητές του, όμως, παρέμενε ο γοητευτικός Τσε της μαθητικής μέθης”.

Προφανώς ακόμη και αν η ίδια, παρότι από αριστερή  οικογένεια, δεν γράφτηκε ποτέ στην ΚΝΕ, ήταν και παραμένει οπαδός του.

“Το καλοκαίρι του 2015 μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική. Πιστεύω ότι κινήθηκε με βάση τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων”.

Πολύ συριζέικο, αλλά και πολύ ανθρώπινο.