Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει από την επίσκεψη Ομπάμα;

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Ήταν η μεγάλη στιγμή του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αμερικανός  φίλος υπήρξε περισσότερο γενναιόδωρος  και έκλεισε τα στόματα όσων  έσπευδαν να προεξοφλήσουν ότι έρχεται για τουρισμό. Ήλθε  στην Ελλάδα για το κλείσιμο μιας θαυμαστής πολιτικής καριέρας. Και στο κάδρο έβαλε και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ίσως  μοιάζουν σε κάτι: και οι δύο κατάφεραν το αδύνατο. Ο ένας έγινε ο  πρώτος μαύρος πρόεδρος στις ΗΠΑ. Ο άλλος ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Με την επιτυχία τους ανέδειξαν το μεγαλείο της Δημοκρατίας.

Πέρα από την υποστήριξη των πολιτικών θέσεων της χώρας  σε κρίσιμα θέματα, αλλά και ειδικότερα της κυβερνητικής οπτικής σ αυτά τα θέματα, ο Ομπάμα το καλύτερο το κράτησε για το τέλος. Η ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν μαγική.

Ανεπανάληπτη  σύνθεση ουσίας και επικοινωνίας. Σπονδή στη Δημοκρατία και μάθημα πολιτικής ταυτόχρονα.  Προσωπική κατάθεση και μαζί πολιτική παρέμβαση  για τον σύγχρονο κόσμο και τα διλήμματά του.

Αυτή η εικόνα  άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας. Για δυο 24ωρα τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν θετικές ειδήσεις από την Αθήνα. Από το καλοκαίρι του 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες  είχε να λουστεί η χώρα με το φως της αναγνώρισης. Με το “Ευχαριστούμε Ελλάδα” του Ζακ Ρογκ δίπλα στην Γιάννα Αγγελοπούλου,  το “Ζήτω η Ελλάς”  του Ομπάμα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Όλα αυτά είναι ένα ένα ανεπάντεχο δώρο για τον Πρωθυπουργό. Η επίσκεψη Όμπάμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ό,τι και αν γίνει στα  θέματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τη χώρα η παρουσία του Αμερικανού αποτελεί σημείο αναφοράς. Και το πιστώνεται εξ ολοκλήρου ο ίδιος.

Δεν έλειψαν οι  κακομοιριές ορισμένων που δεν βρήκαν καθώς πρέπει τον τρόπο που καθόταν. Ούτε οι  ψιλοαθλιότητες των  διατεταγμένων της αντιπολίτευσης που πήγαν να βγάλουν σούπα την επίσκεψη. Η μικροψυχία δεν λείπει από την πολιτική.

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για θρίαμβο που διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Μάννα εξ ουρανού που μπορεί να τον πάει μακριά.

Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Τσίπα αντιλαμβάνεται για τί πρόκειται και πως μπορεί να το αξιοποιήσει. Για την χώρα, αλλά και για την κυβέρνηση. Σε άλλη περίπτωση οι απαντήσεις θα ήταν αυτονόητες. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Ακόμη και τον Καμμένο τη μια μέρα να κάνει κήρυγμα υπέρ του Τραμπ και την άλλη να υποδέχεται ως… συμπρωθυπουργός τον Ομπάμα.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας με το χρυσάφι που έχει στα χέρια του;  Μερικά πρώτα δείγματα είναι απογοητευτικά. Αν σκοπεύει να  χειριστεί τον απόηχο της επίσκεψης με τον Πολάκη, απλώς την καταστρέφει. Βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του.  Μεταξύ μας: μόνο γι αυτό ο συγκεκριμένος υπουργός θα έπρεπε να αποβληθεί. Δεν μπορεί μέλος κυβέρνησης να συνιστά, με γλώσσα καταγωγίου, σε οποιανδήποτε “να κρεμαστεί με τη γραβάτα του”. Έλεος.

Με τις αναφορές …υπερηφάνειας  στην πρώτη κυβέρνησή του, που  έκανε ο Πρωθυπουργός στην πρώτη εμφάνισή του μετά τον Ομπάμα -μιλώντας στη Βουλή για το Πολυτεχνείο- δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς του “είπε” ένας απο τους πιο επιτυχημένους πολιτικούς του δυτικού κόσμου, τις δυο μέρες που βρέθηκε μαζί του. Έτσι, όμως, θα καταστήσει ο ίδιος παρένθεση την επίσκεψη -δε χρειάζεται να προσπαθήσουν οι αντίπαλοί του.

Δέστε τον Πολάκη!

Για όσους  έχουν υπόψη τους τα συμφραζόμενα της πολιτική συγκυρίας τις επόμενες ημέρες η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να δώσει στην επιτυχία της επίσκεψης Ομπάμα χαρακτήρα “κάθε θαύμα τρεις μέρες”.

Ο Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια παγίδα του Κυριάκου. Με την επικοινωνιακή υπεροπλία που διαθέτει  και της στρατιά των “ειδικών” του πολιτικού μάρκετινγκ  θα επιχειρήσει να τον παρασύρει στα δευτερεύοντα της επίσκεψης. Η ρητορική της ΝΔ θα επιχειρήσει να  ακυρώσει την αξία  της επίσκεψης.  Το στυλάκι “έλα μωρέ, αυτός φεύγει, το θέμα είναι τι λέει η Μέρκελ”, ή”ο Ομπάμα έφυγε, τα προβλήματα μένουν”.  Θα πλακώνουν και οι δημοσκόποι για να δείξουν ότι η επίσκεψη είναι σα να μην έγινε.

Δεν αποκλείεται να γράψουν και ορισμένοι ότι αν είχε κάτι αξία ήταν η χειραψία με τον Κυριάκο γιατί είναι ο … επόμενος Πρωθυπουργός.  Και για όσους παρατηρούν τις τεχνικές  του τελευταίου καιρού οι νεοδημοκράτες  θα κινηθούν έξυπνα: θα προβοκάρουν και θα  εκνευρίζουν του Συριζαίους για να τους παρασύρουν σε αψυχολόγητες αντιδράσεις. Αν πιάσει ο Τσίπρας τα χάνει όλα. Για αυτό: δέστε τον Πολάκη!

Πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο της επίσκεψης ο  Πρωθυπουργός θα ωφεληθεί  αν μετατρέψει το λόγο και το ύφος του Ομπάμα σε μάθημα πολιτικής  για τους υπουργούς του και για τον εαυτό του. Αν μελετήσει  με ποιο τρόπο έκανε τον απολογισμό του, πώς αντιμετώπισε τους αντιπάλους τους, πώς απευθύνθηκε στο κοινό του. Ήταν η αριστοτεχνική επικοινωνία ενός πολιτικού που ενδιαφέρεται για την ουσία.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να  κάνει την επίσκεψη τομή  για το κόμμα του, την κυβέρνηση του και τον εαυτό του; Θα πάρει όλο το χαρτί…

ΥΓ-1: Αντί να πέσει στις παγίδες της ΝΔ ο Τσίπρας μπορεί να την αφήσει να πέσει η ίδια στις δικές της, που ήδη στήνει. Π.χ. ο  Γ. Κουμουτσάκος, πριν καν αναχωρήσει ο Ομπάμα, έπιασε τον τυφλοσούρτη και δήλωσε ότι  η κυβέρνηση … δεν αξιοποίησε την επίσκεψη Ομπάμα – αυτή την άνευ σημασίας κατά το κόμμα του.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε ότι στη σύντομη συνάντηση του με τον Ομπάμα- ο οποίος ήδη λειτουργεί σαν πρεσβευτής του αντιπάλου του στην Ευρώπη- αυτό που βρήκε να του πει είναι ότι …πρέπει να γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός, γιατί είναι καλύτερος από τον Τσίπρα.  Υπάρχουν καλύτερα δώρα για την κυβέρνηση;

ΥΓ-2:.  Την επέτειο του Πολυτεχνείου -που έγινε ως γνωστόν από καταληψίες, στυλ Τσίπρα- επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί το ….Άγιο Όρος.  Το πιάσαμε  το υπονοούμενο. Αλλά με τέτοιους συμβούλους δεν γίνεται δουλειά…