Μπράβο Φώφη! Η Γεννηματά παίρνει το όπλο της και “εκτελεί” τον Σταύρο και το “νέο φορέα”. Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ.

Του Γ. Λακόπουλου

 

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)
Με καθυστέρηση η Φώφη Γεννηματά -και υπό την πίεση πολλών στελεχών που την προειδοποιούσαν για το λάθος της, όπως κατέγραψε το ΑΠ- έδωσε τέλος στη φαρσοκωμωδία του “νέου φορέα της κεντροαριστεράς” που αποσκοπούσε στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Για τους πολιτικούς παρατηρητές μια διεργασία που οδηγούσε στην παράδοση του χώρου που καλύπτει ιστορικά το Κίνημα σε “τυχοδιωκτικές ομάδες” ακυρώνεται. Μαζί με τις επιδιώξεις για μετατροπή του σε δορυφόρο της ΝΔ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφυπνίστηκε και έβαλε τέλος στη συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη που οδηγούσε και την ίδια σε απαξίωση.

“Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και την διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε;” δήλωσε.

Έτσι αποκάλυψε την οφθαλμοφανή πρόθεση του επικεφαλής του Ποταμιού να δημιουργήσει γέφυρα μετάβασης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στη σφαίρα επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή στο χειρότερο ολίσθημα μετά το ΔΝΤ για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένοι γιατί η Φώφη αντελήφθη την κρίσιμη στιγμή ότι η τελική επιδίωξη στην η προσχηματική συζήτηση για το νέο κόμμα της κεντροαριστερά, ήταν η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη και κινήθηκε αποφασιστικά. ‘Εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση”.

Έτσι άφησε μετέωρους όσους προσπαθούσαν να τη ρυμουλκήσουν στην κατεύθυνση της εξαφάνιση του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος που όρισε την μεταπολιτευτική πορεία της χώρας.

Από πολλές πλευρές προκύπτει ότι κάποιοι μετείχαν υποκριτικά σ’ αυτή τη συζήτηση για να εξυπηρετήσουν τον κεντρικό στόχο εξαφάνισης του Κινήματος από τον πολιτικό χάρτη και κατά πάσα πιθανότητα θα χτυπήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η εξέλιξη δυναμώνει και τις προσωπικές φιλοδοξίες τους να επιστρέψουν στη πολιτική σκηνή ή να συνταχθούν με σημερινή ηγεσία της ΝΔ και πάντως να αποκτήσουν ρόλο οι ίδιοι. Αποδυναμώνει επίσης και τις προσπάθειες που κάνουν παράγοντες της διαπλοκής να δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα λειτουργεί σαν ασπίδα τους απέναντι στην κυβέρνηση που απειλεί τα συμφέροντά τους ή ους οδηγεί σε απολογία για τα πεπραγμένα τους- ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη…

Ειδικά για τον επικεφαλής του Ποταμιού η αφύπνιση της Φώτης συνιστά μια ακόμη αποτυχία καθώς το κόμμα του δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αφού δεν κατάφερε να παρασύρει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη θολή προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος που θα συνεπικουρήσει την διαπλοκή και τη ΝΔ, αποδυναμώνεται περισσότερο.

Για το ΠΑΣΟΚ αυτή η εξέλιξη αποτελεί νέα αφετηρία που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον εφόσον συγκροτήσει νέα πολιτικη γραμμή με συγκεκριμένο περιεχόμενο, συμβατό με την ιστορική φυσιογνωμία του. Το τέλος αυτής της συζήτησης είναι θετικό εφόσον σημάνει την αρχή της προσπάθειας να ανασυνταχτεί σε νέες βάσεις.

Πολλά στελέχη του Κινήματος που κινούνται και στον κεντρικό μηχανισμό και στην περιφέρεια- με πείρα και αίσθηση της διαδρομής του – πιστεύουν ότι εφεξής η σημερινή ηγεσία πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό πλαίσιο δράσης, το περιεχόμενο του οποίου οι ίδιοι στις συζητήσεις τους περιγράφουν ως εξής.

Να ξεκαθαριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί και σε κάθε περίπτωση για την τύχη του μόνοι αρμόδιοι είναι οι ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές. Άνωθεν απόφαση πάντως για εξαφάνιση του δε πρόκειται να υπάρξει. Το όνομα και τα σύμβολα του θα συνεχίσουν να είναι τα αναγνωριστικά του.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία, έτσι όπως ορίζονται στις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ιδεολογία και η ιστορική διαδρομή του δεν ακυρώνονται από τα πρόσωπα που το εξέθεσαν στο παρελθόν, ούτε από τις ηγεσίες που το οδήγησαν σε λάθος επιλογές.

Το Κίνημα παραμένει κόμμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στην οποία συνυπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου που οριοθετούνται απέναντι στη Δεξιά, με βάση την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του , αλλά δεν απομονώνεται από την κοινωνική και πολιτική βάση του που είναι τμήμα της δημοκρατικής παράταξης. Οι αποστάσεις του ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη δεν είναι ίσες, ή τι άλλο, γιατί από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί επαναπατρισμό ψηφοφόΠΑΣΟΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Φ. ΔΗΜΑΡ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥρων, ενώ η ΝΔ επιδιώκει να το διαλύσει και να απορροφήσει δυνάμεις του.

.Διατηρεί τη διακριτή ιδεολογία του απέναντι τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης με τις οποίες συμπράττει κατά περίπτωση στον μαζικό χώρο ή και σε μείζονα πολιτικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπει τη διολίσθηση προς τη Δεξιά που είχε επιβάλει ο Βενιζέλος αλλά και τον διμέτωπο στον οποίο παρασύρθηκε η Φώφη.

Με βάση τα προηγούμενα εμβαθύνει τη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ του μαχητικού Θανάση Θεοχαρόπουλου που έδωσε δυναμική στην έννοια της συμπόρευσης των δημοκρατικών δυνάμεων και προσέθεσε πολιτική ισχύ στην κοινή πορεία των δυο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγεται σε νέα ρεύματα, νέες ιδέες και νέες ηλικίες. Βγάζει στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπου που ήδη βρίσκονται τις γραμμές του και αναζητά νέα πρόσωπα που πιστεύουν στις αρχές του και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας για ανανέωση της οργάνωσης του, την ανασύσταση της οποίας ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν κόμματα χωρίς οργανώσεις βάσης.

Διακηρύσσει ότι όποιος ενδιαφέρεται για την κεντροαριστερά δεν έχει παρά να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ και στο κοινό σχήμα του με τη ΔΗΜΑΡ ή να επιστρέψει αν έχει αποχωρήσει για δευτερεύοντες λόγους. Η Γεννηματά αναλαμβάνει να καλέσει ένα προς ένα τα στελέχη που απομακρύνθηκαν για ασήμαντες αφορμές,πλην εκείνων που έδρασαν εναντίον του -κυρίως πλην του Γ. Παπανδρέου που βαρύνεται με τη διάλυση και τη διάσπασή του.

Εκ παραλλήλου να καταγγείλει όσους προσπαθούν να παίξουν σε δύο ταμπλό, ή να εμπορευθούν το παρελθόν τους στο ΠΑΣΟΚ για να προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα.

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υιοθετούν αυτές τις διαπιστώσεις η ανάκαμψή του υπερβαίνει τα πρόσωπα και -εφόσον η σημερινή πρόεδρος δεν διεκπεραιώσει την εντολή που πήρε από τη βάση με την εκλογή της- θα το κάνει ο επόμενος πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση για τα ίδια στελέχη το τέλος οποιουδήποτε στελέχους και οποιουδήποτε επικεφαλής του δεν συνιστά το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια αν η Φώφη δεν τα καταφέρει, το μοναστήρι να είναι καλά.