Νίκος Λακόπουλος – Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (5): Το κλουβί και η Γένοβα

  

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα και η «Μεγάλη Αριστερά»

 Εικονογραφημένη περίληψη του βιβλίου

Το κλουβί21-KAKABELAS

Το 1999 ένας άλλος “Τσίπρας”, ο Γαβρίλος εμφανίζεται -κι αυτός με την ΚΝΕ- στα κανάλια. Είναι 17 χρονών και μένει στο Αιγάλεω. Ο πατέρας του είναι λιμενεργάτης. Αποφάσισε να γίνει λογιστής, αν και ήθελε να σπουδάσει Αρχαιολογία. Τα χρήματα δεν φτάνουν για φροντιστήρια, αν και δουλεύει κι αυτός τα καλοκαίρια. Όταν βγαίνει από το σπίτι του θα ήθελε να βλέπει ήλιο. Αλλά βλέπει απλωμένα ρούχα της απέναντι πολυκατοικίας. Άλλο να μένεις στο Αιγάλεω και άλλο στην Εκάλη. Ακούει ψυχεδέλεια.

Ο γιός του -πλέον ξανά υπουργού(!) -Παιδείας- Γεράσιμου Αρσένη, δεν μένει στο Αιγάλεω. Ο ίδιος ο υπουργός έχει μια ωραία βίλα στη Κεφαλονιά στην οποία συγγράφει τα βιβλία του για τον “πραγματικό” σοσιαλισμό. Τα σχολεία βρίσκονται σε καταλήψεις.  Η 18χρονη Τώνια έχει καταλάβει το σχολείο της. Δεν έχει άνεση για φροντιστήρια. Φοβάται το μέλλον. Θάθελε νάχει ζήσει στο Πολυτεχνείο στην εξέγερση του 1973. Οι γονείς της είναι οικοδόμος, ο μπαμπάς, μπέιμπυ σίτερ η μαμά. Δεν πιστεύει στο θεό. “Οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν” λέει στο περιοδικό “Μετρό”. “Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί”.

Ξαφνικά, ένας ρεπόρτερ των “Νέων” έχει ανακαλύψει στο 3ο Λύκειο Πετρούπολης, όπου υπάρχει κατάληψη το σύνθημαgetimage (9)

Σε ένα χώρο, που μοιάζει κε κλουβί

Το μόνο που διδάσκεται είναι η υποταγή.

Μια διαδήλωση δέκα χιλιάδων μαθητών παραλύει την πρωτεύουσα. Οι νεραντζιές, που πότιζε με επιμέλεια ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν οι δημοσκοπήσεις τον κάνουν τόσο δημοφιλή, ώστε να πάψει να ασχολείται με τα δημοτικά πάρκα, τροφοδοτούν με πολεμικό υλικό, το “κινηματάκι” των δεκαεξάρηδων, που δονεί την Αθήνα.  «Δεν θα περάααασει!»

Ένα ομοίωμα του υπουργού Παιδείας καίγεται τελετουργικά κοντά στο υπουργείο Παιδείας. Τριάντα μπλόκα από δεκαπέντε χιλιάδες μαθητές, καταλήψεις getimage (8)πανεπιστημίων, εκατοντάδων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

«Κάτσε, καλααά Γεράσιμεεεε!»getimage (11)

Ύστερα από τόσα χρόνια “απολιτικοποίησης” της ελληνικής νεολαίας, οι τηνέιτζερς αυτοί εδώ, που κανονικά θάπρεπε να ακούνε τέκνο στα άπειρα κλαμπάκια της πόλης, ανακάλυψαν τον Τσε Γκεβάρα και με μαντίλια και φουλάρια, επηρεασμένοι από την Παλαιστινιακή Επανάσταση, έχουν καταλάβει τους δρόμους της Αθήνας. Είναι οι προπομποί, ενός άλλου κινήματος που θα ξεσπάσει με ανοιχτή βία, λίγα χρόνια μετά. Ο Γαβρίλος, το λέει, καθαρά:

‘Εμείς, δεν πάμε σε νέα Βάρκιζα!”

Δέκα πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι μαθητές σε σαρανταπέντε πόλεις της Ελλάδας, με διαδηλώσεις στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην “σοσιαλιστική” κυβέρνηση, που μιλάει για “νόμο”, “τάξη”, “υποκινούμενους” μαθητές. Η αλήθεια, είναι πως πίσω από τους μαθητές παλιές αριστερές οργανώσεις, έχουν ξαραχνιάσει τον πολιτικό τους λόγο. Κάτι συμβαίνει.

Αρσένη δεν κάνεις, ούτε για τσοπάνης

Δεν είμαστε τα πρόβατα, που ότι θέλεις κάνεις.

getimage (6)Τα χίλια σχολεία, από τα δυόμισυ χιλιάδες είναι υπό κατάληψη. Στην Πάτρα οι μαθητές πετάνε ψάρια και αυγά στο κτήριο της Νομαρχίας. Μήπως ασκούν βία; Όχι. «Τι είναι ένα αβγουλάκι;» θα πει ο Γαβρίλος στον Μανώλη Καψή στον Sky. Tώρα στα συλλαλητήρια συμμετέχουν και καθηγητές. Πέτρες, μολότοφ, συλλήψεις. Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον υπουργό, που κάνει τηλεδιασκέψεις με μαθητές.

«Είναι παραπληροφορημένοι. Δεν θέλουμε σχολεία που να στηρίζονται στην παπαγαλία».

Πιθανόν δεν κατάλαβε το θέμα. Το 98% των μαθητών πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι μακρυά από τα προβλήματα τους. Το 89% δεν πιστεύει ούτε ότι η Αντιπολίτευση είναι κοντά τους. Το 87% δεν εμπιστεύεται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ένα χάσμα αποκαλύπτεται ανάμεσα στην κοινωνία και τους εφήβους, που κρατάνε αποστάσεις από όλους.

Δεν είναι τα βιβλία, δεν είναι οι βαθμοί.

Εκείνο που μας λείπει, είναι η ζωή.

Έντεκα συλληφθέντες, οι τρείς είναι ανήλικοι αντιμετωπίζουν ποινές που φτάνουν το κακούργημα. Οι αυτοσχέδιες βόμβες μολότωφ, είναι εκρηκτική ύλη. Οι μαθητές περιμένουν τον υφυπουργό Παιδείας που πάει να τους ενημερώσει στο Περιστέρι με αυγά και γιαούρτια, που δεν είναι εκρηκτική ύλη. Ο κ. Ανθόπουλος δεν θα φτάσει ποτέ- όταν έμαθε πόσο δημοφιλής είναι- στο κλειστό γυμναστήριο. Είχε ειδοποιηθεί από τον δήμαρχο, που εισέπραξε και τα κεσεδάκια. Ήταν σαφές πως οι νέοι εμπιστεύονται τόσο πολύ τους θεσμούς, που στο μέλλον, τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Τα πανέμορφα φωτάκια του δημάρχου, που έβγαζαν ελαφρύ μπλε φως, κινδυνεύουν.

getimage (10)Τα Χριστούγεννα βρίσκουν τους μαθητές να λένε τα κάλαντα στους οδηγούς στην Εθνική Οδό. Με δέκα μπλόκα η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην παραίτηση. Τώρα οι καταλήψεις είναι χίλιες πεντακόσιες. Οι χαμένες ώρες είναι πάνω από εκατόν πενήντα. Ο Αρχιεπίσκοπος βγάζει τα χρυσοποίκιλτα άμφια και τις πανάκριβες καλύπτρες του, φοράει ένα casual ιερατικό ράσο, απλού μοναχού, φωνάζει τις κάμερες και παρεμβαίνει.

« Κάτσε καλά, Χριστόδουλε!».

getimage (17)H κατάσταση έχει εκτραπεί. Στα Γιάννενα, ένας οδηγός βγάζει καραμπίνα. Χαστούκια από οδηγούς σε μαθητές. Πιτσιρίκια κυνηγάνε οδηγούς. Οι μαμάδες κατασκηνώνουν στα σχολεία. Η κατάσταση σοβαρεύει, όταν ένας κουκουλοφόρος πυρπολεί ένα αστυνομικό. Μερικοί βγάζουν τα θρανία στους δρόμους. Άλλοι παίρνουν και καρέκλες. Ένας κουβάλησε μια πολυθρόνα για να κλείσει την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τώρα τραγουδούν:

“  Δεν περνάς, κυρά Μαρία,

δεν περνάς, δεν περναααάς”!

Ένας οδηγός βγάζει τσεκούρι! Ένας άλλος τραυματίζει μια μαθήτρια. Ένας αστυνομικός κουρεύει μαθητή αλβανικής καταγωγής. Ο υπουργός, υποχωρεί. Οι εξετάσεις γίνονται προαιρετικές. Οι μαθητές οδηγούνται στην “Συμφωνία της Γκράβας” και επιστρέφουν στα σχολεία.

 

 

Η Γένοβα

getimage (16)
Ο Αλέξης είναι φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Κάνει τρεις μελέτες για την πόλη. Η μία αφορά τις «πολλαπλές γεωγραφίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Η άλλη αφορά σε «εναλλακτικές παρεμβάσεις στην περιοχή Κηφισού και Ιλισσού». Η τρίτη έχει περισσότερο ενδιαφέρον: “Τα ρέματα του λεκανοπεδίου και ο ρόλος τους στην οργάνωση του αστικού χώρου.

  • “Για πείτε μου”, γράφει κάποιος σε ένα blog με τέτοιο βιογραφικό θα του αναθέτατε να χτίσει το σπίτι σας;”

Ο «Αστερίξ» κάνει σκονάκια για να περάσει τις εξετάσεις καθώς διάβαζε πάντα την τελευταία στιγμή. Αργότερα θα ομολογήσει και μια κλοπή …σοκολάτας από περίπτερο, όταν ήταν πιτσιρικάς. Αλλά το χειρότερο, ομολογεί πως έβαλε «βύσμα» στο στρατό. Είχε ένα γνωστό Πασόκο εκείνη την εποχή, στον οποίο τηλεφώνησε, αλλά αυτός τάκανε χειρότερα.

getimage (15)– Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα! Δεν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ’ έπιανες από τη μύτη, θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός. Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές -ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δε μου βαράγανε!”

getimage (14)Ύστερα από μια θητεία στο «Κάπα Σίγμα» -Κεντρικό Συμβούλιο- της ΕΦΕΕ ως εκπρόσωπος της παράταξης του Πολυτεχνείου  «Εγκέλαδος», ο Αλέξης  είναι πια γραμματέας της «Ένωσης Αριστερών Φοιτητών», της νεολαίας του Συνασπισμού.  Το ‘97 στην Κούβα, 23 χρονών, πάει στην παραλιακή λεωφόρο του Μαλεκόν και ενθουσιάζεται «με τους ανθρώπους που χορεύουν και να διασκεδάζουν χωρίς τίποτα -με ένα απλό ταμπούρλο». Ο Τσε πέθανε, αλλά ο Κομαντάντε Μάρκος των «Ζαπαστίστας» ζει και δίνει συνεντεύξεις στο διαδίκτυο, χωρίς ποτέ να βγάλει την μάσκα του.

Με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης με άλλους είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές, ο «Τσέ-πρας» έχει ραντεβού στην Πράγα, όπου συνεδριάζει, το 2000, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το ραντεβού με άλλους τρακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές ανανεώνεται στη Γένοβα το 2001, όπου συνεδριάζουν οι οχτώ «πλανητάρχες» της G8. Το Blue Star μεταφέρει εκατόν πενήντα έλληνες διαδηλωτές του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ». Ο ιταλός υπουργός δημόσιας τάξης είναι ενημερωμένος για τους «έλληνες «αναρχικούς». Ανάμεσα τους βρίσκεται, φυσικά, και ο Αλέξης. Η ιταλική αστυνομία δεν θα τους επιτρέψει να κατέβουν από το πλοίο.getimage (13)

getimage (5)«Πιαστήκαμε στην μπουκαπόρτα, ήρθε η Ελληνίδα πρόξενος, ιταλοί βουλευτές, διεκδικήσαμε μόνο το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε ειρηνικά. Ήταν ανένδοτοι» λέει μια διαδηλώτρια.

Το απόγευμα οι ιταλοί καραμπινιέρος επιτίθενται στους έλληνες που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

«Μας χτυπούσαν ακόμα και μέσα στο γκαράζ»  θα πει στα ΝΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Μας έσερναν στο δάπεδο με βία. Αντισταθήκαμε όσο μπορούσαμε. Ευτυχώς κανένας από εμάς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Αλλά κάποιοι χρειάστηκε να κάνουν ράμματα στο ιατρείο του πλοίου».

Εδώ θα σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Κάρλο Τζουλιάνι, όταν σκύβει να πιάσει έναν πυροσβεστήρα. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αθωώθηκε849426_tsipras-4_3350263b, εγκατέλειψε το σώμα των καραμπινιέρων και ζει σήμερα στην Καλαβρία. Ο καθολικός ιερέας της Γένοβας Αντρέα Γκάλο θα πει πως τα γεγονότα “άγγιξαν μια σειρά γενεών σε ολόκληρη την Ιταλία και όχι μόνο».  “Η Γένοβα αντιπροσωπεύει την απώλεια της αθωότητας για μια γενιά που είχε ζήσει την απόλυτη ‘ξηρασία’ της δεκαετίας του ’80.Με το κίνημα «No Global», ανακάλυψε έναν τρόπο να υψώσει και πάλι τη φωνή της”, γράφει  η εφημερίδα “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”.getimage (4)

Με το βάπτισμα του πυρός στον αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης, ο Αλέξης το 2004  θα εκλεγεί με το 42% των συνέδρων, πέμπτος στη σειρά, στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος όπου αναλαμβάνει την ευθύνη για θέματα νεολαίας και παιδείας. Είναι πια τριαντάρης και «γέρος». Δεν ξενυχτά, δεν αντέχει το «χαγκόβερ». Δίπλα από την εποχή των καταλήψεων είναι η Μπέτυ- Περιστέρα.  «Είναι η μοναδική γυναίκα που έχει γνωρίσει» λέει γελώντας ένα στέλεχος του Συνασπισμού. Θα κάνουν αργότερα συμβόλαιο συμβίωσης αντί γάμου. Έχουνε περάσει  χρόνια πια, από όταν ο δεκαξάρης εμφανίστηκε  στην εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα και νοσταλγεί τις καταλήψεις.

tsipras-2_3350261b - Αντιγραφή– Ήταν κάτι το συγκινητικό για μας που το ζούσαμε. Είχαμε την περιφρούρηση, το φαγητό, το φαρμακείο, την καθαριότητα… Άλλοι είχαν αναλάβει να έρχονται σε επαφή με άλλα σχολεία και να γυρνάνε όλη την Αθήνα, άλλοι είχαν αναλάβει να κάνουν βάρδιες στην πόρτα από το πρωί μέχρι το βράδυ, άλλοι επειδή το σχολείο ήταν μεγάλο είχαν σκοπιές…

getimage (12)

Μετά τη Γένοβα και τον στρατό ο Αλέξης εργάζεται με μπλοκάκι περιστασιακά ως πολιτικός μηχανικός. Δεν πηγαίνει τα βράδυα στις ντισκοτέκ. Περνάει τα Σάββατοβραδα στα γραφεία του κόμματος. Απεχθάνεται το clubbing, το ΠΑΣΟΚ και την Δεξιά. Είναι ένα «κομματόσκυλο».

tsipras-500x310 – «Κρίμα, αυτό το παιδί. Οι άλλοι να βγαίνουν κι αυτός να περνάει τα βράδυα του στο κόμμα; Δεν έχει “χαμένα χρόνια” κι αυτό θα φανεί” μου λέει παλιό στέλεχος του κόμματος.

Το «κομματόσκυλο», είναι ένα παράξενο παιδί, που φέρεται λες και τούχει δοθεί μια ιστορική αποστολή. Αν και είναι νέος μιλάει σαν γέρος.   «Άκουσα την ομιλία του προέδρου» θα πει στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ, ο Αργύρης Μπακιρτζής από το συγκρότημα «Χειμερινοί Κολυμβητές». «Μέτρησα στην ομιλία του δέκα οχτώ φορές την λέξη «τούτο». Σύντροφε πρόεδρε, πες και καμμιά φορά «αυτό». ΄Ετσι, να σπάει».

Ο Αλέξης δεν προτείνει. Απαιτεί. Πολύ σύντομα ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος θα του κάνει αγωγή. Ο «Παναθηναϊκός» θα ακυρώσει τις προσκλήσεις που του έστειλε όταν θα πάρει θέση κατά του εμπορικού κέντρου που ετοιμάζει μαζί με το γήπεδο η ομάδα του. Ο Βενιζέλος θα τον πει «τζάμπα μάγκα». Κι ο Πάγκαλος «τσόγλανο».

Σε πολλούς δεν αρέσει, αλλά ένας νέος ηγέτης έχει γεννηθεί.

 

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Η μούμια και η πίτσα

 

mythi129488

 

 

Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα και -αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο- το 2014 από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

 Κυκλοφορούν ακόμη ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Εκδόσεις Δίαυλος- Εκδόσεις Πατάκη), ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (Εκδόσεις Καστανιώτη).

 Υπό έκδοση: ΑΝ ΖΟΥΣΑ, ΤΩΡΑ- Φανταστικές συνεντεύξεις, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ.