Νίκος Λακόπουλος – Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (6): Η γραβάτα

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα, η “Μεγάλη Αριστερά”

 Εικονογραφημένη περίληψη του βιβλίου

Η γραβάτα

7993_alekos_alavanos_592015

 

Ο Αλέκος Αλαβάνος θα γίνει πρόεδρος του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου», το 2004.  Ο παλιός Κνίτης οδεύει προς τα εξήντα, όταν σε ένα σχολείο, αντί για το παλιό σύνθημα «Πρώτοι στα μαθήματα- πρώτοι στον Αγώνα» δίνει στους μαθητές μια μάλλον ανατρεπτική συμβουλή:

– «Όταν γράφετε στις εξετάσεις να σκύβετε λίγο, για να μπορεί να αντιγράψει κι ο επόμενος».

Ο Αλέξης εντυπωσιάζεται από τον νέο αρχηγό.

« Ο Αλαβάνος κατάφερε σε μια περίοδο που η πολιτική άρχισε να δημιουργεί πλήξη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο έκπληξης. Βγαίνει έξω από το πλαίσιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν έχει σακάκι, δεν έχει γραβάτα, δεν έχει κοστούμι».

Στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι και αριστερός και όμορφος. Ο Μπελογιάννης ήταν όμορφος, έξυπνος, είχε χιούμορ, ήταν γελαστός. Έπρεπε να πεθάνει. Ο Ζαχαριάδης ήταν βλοσυρός, ανέκφραστος, στερημένος. Επιπλέον ήτανε κι αυτός που θα αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Ο Αλέξης δεν θεωρεί τον εαυτό του “όμορφο”. Ή  τον θεωρεί, αλλά δεν θα τόλεγε. Έχει ένα κόμπλεξ με την μύτη του, αλλά δεν θάκανε δα και πλαστική. Είναι αριστερός, σε μια εποχή που η Αριστερά δεν είναι της μόδας. Δεν δυσκολεύτηκε πολύ να φύγει από την ΚΝΕ στα δεκαεφτά. Θα δυσκολευτεί όμως να αποφασίσει ανάμεσα στον Ζαχαριάδη και τον Μπελογιάννη. Κι ακόμα πιο πολύ να δημιουργήσει ένα αριστερό life style, ώστε τώρα πια να μπορείς να είσαι και αριστερός και όμορφος.

Το 2005 ο Αλέκος Αλαβάνος, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας , στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, θα μιλήσει για τα κοινωνικά κινήματα σε ένα σεμινάριο του Ιδρύματος Espaces Marx. O Λούλα Ντα Σίλβα, μόλις έχει εκλεγεί με το «Κόμμα των Εργατών» και ένα εντυπωσιακό 48%. Ο λούστρος που έγινε πρόεδρος και τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να συνδιαλέγεται τόσο με τον Τσάβες, όσο και με τον Μπους, αλλά πάνω από όλα ένας ηγέτης που ο λαός του τον λατρεύει.

«Πως καταφέρνεις και είσαι τόσο δημοφιλής” τον ρώτησε ο Αλαβάνος

«Είναι απλό”, απάντησε ο Λούλα. “Δεν θα φοράς  γραβάτα!”.

Ο Αλέκος πέταξε τη γραβάτα. Στο 5ο συνέδριο του κόμματος ο Αλέκος Αλαβάνος σχεδιάζε την Μεγάλη Αριστερά, που θα καταχτήσει την εξουσία και θα χαράξει τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη.

– «Είναι σχεδόν εξήντα χρόνια από τη μεγάλη ήττα της Αριστεράς.  Έχουμε πικρές ιστορίες της παράταξης μας πίσω μας. Η μετεμφυλιακή συμφιλίωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μόνον όταν στην πολιτική ζωή της χώρας εμφανισθεί η ριζοσπαστική Αριστερά με την δική της κυβερνητική πρόταση».
2096258 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή«Είναι δύσκολο, λέει ο Κομφούκιος- να βρεις μια μαύρη γάτα μες το σκοτάδι, ιδιαίτερα αν η γάτα δεν είναι εκεί». « Σιγά, ρε Αλαβάνο, μην σχίσεις κανένα καλσόν», γράφει ένας τοίχος στα Εξάρχεια.  Ο “Υπαρκτός Σοσιαλισμός” χρεοκόπησε. Μερικοί λένε, ότι και ο Καπιταλισμός μας εγκατέλειψε. Ο  Δον Αλαβάνος Κιχότης, όμως, σαλώνει το άλογο του με το πάθος της αυταπάτης. Πιθανόν να χρειάζεται κι έναν Πάντσο. Να τρέχει στις διαδηλώσεις Ήρθε η δική μας ώρα. Μπορεί να μη γνωρίζουμε που πάμε, αλλά ξεκινάμε. Το θέμα είναι που είναι και ποιός είναι ο εχθρός.

Ίσως κανένας δεν θα ασχολιόταν με τον τριαντατριάχρονο πολιτικό μηχανικό, αν δεν τον έβαζε ο Αλαβάνος, επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης”.   Ο Αλαβάνος είχε ήδη πει στον αντίπαλο του στις εσωκομματικές εκλογές Μιχάλη Παπαγιαννάκη, να είναι υποψήφιος στις εκλογές για το Δήμο Αθήνας και κείνος δέχτηκε, αλλά όταν ήρθε όμως το καλοκαίρι,  μια άλλη ιδέα του ήρθε στο μυαλό. Θα καλέσει στο γραφείο τον νεαρό Τσίπρα, θα τον κοιτάξει στα μάτια και θα του πει:

  • Αλέξη, θα είσαι ο υποψήφιος μας στην Αθήνα.alavanos_tsipras-thumb-large

Τα γεγονότα που θα άλλαζαν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, είχαν αρχίσει. Ανέμελοι, «νεολαίοι» του κόμματος τριγύρισαν όλη την Αθήνα κολλώντας την αφίσα με τον Αλέξη να κρατάει το παζλ της πόλης στα χέρια του.  Τότε οι Αθηναίοι πρόσεξαν για πρώτη φορά το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα. Είναι τα μικρά μισόκλειστα μάτια ενός έξυπνου νεαρού με συγκρατημένη αναίδεια, που έχει αναλάβει μια ιστορική αποστολή.

«Μπείτε στο παιχνίδι. Πάρτε την Αθήνα στα χέρια σας».

Δgetimage (5)εν μπόρεσαν να πείσουν με τίποτα τον υποψήφιο δήμαρχο να φορέσει σακάκι. Στην αρχή δεν ήθελε να φωτογραφηθεί το πρόσωπο του. Ήθελε πλάνα της παράταξης. Τελικά φωτογραφήθηκε με ένα μπλουζάκι. Χωρίς σακάκι και γραβάτα. Και με ένα δολοφονικό χαμόγελο, που αργότερα ένα από τα διεθνή μέσα, θα χαρακτηρίσουν «ηλεκτρικό».  «Πώς τον είπες; Τσίπρα;» θα πει η Δήμαρχος Αθηναίων, με ένα “δρακουμέλ χαμόγελο” σαν τον μπαμπά της.  Η καημένη Ντόρα δεν φανταζόταν ότι σύντομα το πολιτικό σκηνικό που την προόριζε για βέβαιη πρωθυπουργό, θα κατέρρεε από μια απόφαση, ένα πρόσωπο, μια αφίσα. Ίσως να αρκούσε και μόνον ένα βλέμμα. Δεν ήταν το γερακίσιο, -ίσως και ύαινας!- βλέμμα του Αλέξη. Ήταν το βλέμμα μια γενιάς, που κοιτούσε, όλα αυτά τα χρόνια που μεγάλωνε, το παιχνίδι που παιζόταν, α π έ ξ ω. Κι ήθελε πολύ να μπει στο παιχνίδι.getimage (15) - Αντιγραφή - Αντιγραφή

 

Τα μεγάλα λόγια έχουν τελειώσει. Ο κόσμος πιστεύει πως στις εξέδρες κάθονται προδότες. Η νέα –χωρίς μέλλον- γενιά θέλει να πάρει εκδίκηση για τα χαμένα όνειρα του μπαμπά, της μαμάς, ακόμα και του παππού. Δεκαεννιάρηδες μπαίνουν στο προσκήνιο και ενδιαφέρονται για τον Άρη Βελουχιώτη, ένα «άγιο» της Αριστεράς καθόλου ξεχασμένο. Κατά σύμπτωση, τόσο ο Γαβρίλος, όσο και ο Αλέξης, θα πουν με εφηβική έπαρση, την ίδια φράση: «Εμείς δεν θα πάμε σε νέα Βάρκιζα!»

Το «Ελληνικό Όνειρο» του Καραμανλή  και του Ανδρέα το ’80 είναι νεκρό. Χιλιάδες νέοι σπουδάζουν κάτι σε στυλ γραφίστας, αλλά γνωρίζουν ότι πια το Πανεπιστήμιο δεν οδηγεί πουθενά. Η πρέζα θερίζει, ανεργία, ο φόβος του έιτζ, τα σκάνδαλα, νονοί πουλάνε προστασία, η αστυνομία τους καλύπτει.  Η παλιά Αθήνα δεν υπάρχει πια. Το Περιστέρι ακούει τη «Σκηνή του Μάντσεστερ», φοράει μαύρα και περιμένει τις μεγάλες συναυλίες του heavy metal. Οι ρυθμοί της ανάπτυξης είναι ακόμα υψηλοί, αλλά το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν πάνε διακοπές καθόλου ή πάνε μια βδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την «Ανοιχτή Πόλη» θα αντιμετωπίσει το 2006 τον Νικήτα Κακλαμάνη από τη «Νέα Δημοκρατία» και τον Κώστα Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ . Θα αποσπάσει 10,5%. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για ένα κόμμα του 3-5%.

«Τα κόκκινα παπούτσια του, ασορτί με το κόκκινο πουκάμισο, εντυπωσίασαν ακόμα και την Έλλη Στάη στο δημαρχιακό debate”» γράφει ένα life style περιοδικό.

Ο Αλέξης ανακηρύχτηκε «πρωτοεμφανιζόμενος άνδρας της χρονιάς», το 2006 στα βραβεία του περιοδικού Status. Η Αγγελική Νικολούλη τον καλεί να παραστεί στην τηλεοπτική αναζήτηση εξαφανισθέντος συμπολίτη! Ο Alter προβάλλει ένα βίντεο με τον τίτλο «Και του μπαλκονιού και του σαλονιού»!

Η Αλέκα Παπαρήγα είναι έξαλλη με τον «κουραμπιέ του λάιφ στάιλ»:

«Σιγά μη βάλουμε και την Κάρλα Μπρούνι!

Ο “Τσίπρεμαν”  χαμογελάει. Προφανώς του κοστίζει παραπάνω σε χρόνο να φτιάξει τα μαλλιά του με ζελέ.  Είναι ο πολιτικός με το νέο look που όλοι ψάχνουνε. Ίσως γιατί δεν είναι –ακόμα- καν πολιτικός. Τα “πρωινάδικα” τον ζητούν. Η Μενanoigmaεγάκη, ο Αρναούτογλου, τον ψάχνουνε απεγνωσμένα.

– «Ο κόσμος έχει κουραστεί, έχει αηδιάσει απ’ όλο αυτό τον συρφετό που βγαίνει στην τηλεόραση. Πέφτει σε πολιτικές συζητήσεις κι αμέσως πατάει το κουμπί ν’ αλλάξει κανάλι. Οπότε οτιδήποτε διαφορετικό, καταρχήν το προσέχει. Θυμάμαι σ’ ένα debate ήμασταν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Κακλαμάνης, ο Σκανδαλίδης, ο Χαλβατζής –όλοι τους φτασμένοι πολιτικοί. Σε μένα ο κόσμος έβλεπε κάτι διαφορετικό. Άρα αυτό που λέγανε ως τότε ντεσαβαντάζ –«ο νεαρός», «ο άπειρος»- τελικώς ήταν αβαντάζ».

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΝ με ένα συντριπτικό ποσοστό (70,41%),- το μεγαλύτερο που έχει πάρει πρόεδρος. Ακόμα έχει τις ευλογίες του Αλαβάνου που παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως είναι ένα αχτύπητο δίδυμο με αμοιβαία εκτίμηση.

Την Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008, το Mega Chanel παρουσιάζει τα νέα δεδομένα των δημοσκοπήσεων.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το 15,5%. Σε λίγο θα αγγίξει το 22%. Τα δυο μεγάλα κόμματα δεν πιάνουν και τα δυο μαζί ούτε 55%. Ο Συνασπισμός λεηλατεί τους ψήφους του ΠΑΣΟΚ, αλλά παίρνει και από την «Νέα Δημοκρατία» και το ΚΚΕ, ακόμα και από το ακροδεξιό Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Νέα δημοσκόπηση στην «Ελευθεροτυπία» επιβεβαιώνει την βουτιά του δικομματισμού.

«Η ανησυχία είναι έκδηλη” γράφει η «Ελευθεροτυπία».

Αν και πολλοί δεν πίστευαν ότι είναι δυνατόν το δικομματικό σύστημα, να ξεψυχήσει, ένας «πιτσιρικάς» τους έβγαζε τη γλώσσα. Ή καλύτερα εκατοντάδες χιλιάδες πιτσιρικάδες, κουνάγαν το δάχτυλο στο κατεστημένο, εκλέγοντας τον Γρηγόρη Ψαριανό για να δηλώσει:

– “Καλά είναι τα ναρκωτικά. H καλύτερη φούντα είναι της Καλαμάτας, αλλά εγώ προτιμώ της Ξάνθης.”

Το Mega αναζητά μες τη νύχτα τον Τσίπρα, που εμφανίζεται στην εκπομπή «ζωντανά». Βρίσκεται κάπου έξω στην πόλη σε ένα βιομηχανικό σκηνικό με φόντο έναν τοίχο. Φοράει πουκάμισο με ρίγες. Χαμογελάει, όπως πάντα, σα να κέρδισε μόλις ένα Ι-pad. Τα μαλλιά του είναι καρφάκια. Η φαβορίτα τύπου ροκαμπίλι του δίνει δυναμισμό. Φυσικά και δεν φοράει γραβάτα.

Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ)Το 2008 ένας ανεμοστρόβιλος πέρασε πάνω από την Ευρώπη. Ένας σεισμός σκότωσε εβδομήντα χιλιάδες κινέζους. ‘Ηταν δίσεχτο έτος. Η χρονιά του Βατράχου. Ο Ομπάμα εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε δημοκρατικά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ. Ο Πούτιν θα είναι ο νέος Τσάρος. Έντεκα έλληνες αθλητές με διεθνή μετάλλια είναι ντοπαρισμένοι. Ο “Επαναστατικός Αγώνας”, προσπάθησε με βόμβα να τινάξει τα γραφεία της Shell.  Η Lehman Brothers, ίσως, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο, χρεοκοπεί.
Στο site του Συνασπισμού παρελαύνουν φωτογραφίες του Καρλ Μαρξ, του Λένιν, του Άρη Βελουχιώτη,  της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Λένιν και του Τσάβες.

«Το ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς που ιδρύουμε επιδιώκει να συμπυκνώσει από τη σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δυνάμεων της εργασίας και των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων».

Η φαβορίτα του Αλέξη παραπέμπει στον Έλβις Πρίσλευ. Κατά τη γνώμη του ο μεγαλύτερος πολιτικός είναι ο Νίκος Μπελογιάννης. Φαίνεται πως, αν και έχουνε περάσει τριάντα και σαράντα χρόνια, οι αγέννητοι τότε σημερινοί νέοι έχουν σοβαρές εκκρεμότητες με το παρελθόν. Η δεκαετία ’60, επιστρέφει σα μια «χρυσή εποχή», λες και ανήκει στο μέλλον. Τα ουρλιαχτά των μπίτνικς και οι φωνές των Doors ακούγονται ακόμα.  Ο Ομπάμα που θέλει να γίνει ένας «Μαύρος Κένεντυ» χωρίς να πεθάνει κλέβει τα όνειρα του Μάρτιν Λούθηρ Κιγκ. Τώρα πια δεν έχει σημασία δεν έχει πια τι λες, αλλά πως το λες και κυρίως τι φοράς όταν το λες.

 

 

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το σκουλαρίκι

 

 

mythi129488

 

 

Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα και -αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο- το 2014 από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

 Κυκλοφορούν ακόμη ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Εκδόσεις Δίαυλος- Εκδόσεις Πατάκη), ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (Εκδόσεις Καστανιώτη).

 Υπό έκδοση: ΑΝ ΖΟΥΣΑ, ΤΩΡΑ- Φανταστικές συνεντεύξεις, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ.