Νίκος Λακόπουλος- Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (3): Το Τείχος και η βεντέτα

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα και η “Μεγάλη Αριστερά”

 

Εικονογραφημένη περίληψη του βιβλίου

21-KAKABELAS“Πριν την χούντα, στη διάρκεια της Χούντας, η Ιστορία μας καταπίεζε. Με την Μεταπολίτευση η Ιστορία, μας ξεγέλασε. Αυτοεξαπατηθήκαμε πολιτικά και κοινωνικά… Δεν ξέρει κανείς ποιον να καταραστεί: Το”σοσιαλιστικό” ΠΑΣΟΚ, τη “Φωτισμένη Δεξιά” ή την αυτοκαταστροφική Αριστερά;”

  Γιώργης Γιατρομανωλάκης,   Περιοδικό “Καλειδοσκόπιο”.

 

Το Τείχος

pavlos-sidiropoulos-10Το 1990 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γιορτάζει με σφιγμένα χείλη, τα εβδομήντα του δύο χρόνια. Ο ηλεκτρολόγος Λεχ Βαλέσα  θα γίνει με τη βοήθεια του Θεού και του Πάπα πρόεδρος τις Πολωνίας με 77%.  Τρακόσια ιρακινά άρματα εισβάλλουν ξημερώματα στο Κουβέιτ με εκατοντάδες νεκρούς. Ο εμίρης διαφεύγει. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κάνει έκκληση για αίμα.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Παύλος Σιδηρόπουλος -δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά-, βρίσκεται νεκρός από ηρωίνη σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα. Ήταν μόλις 42 χρονών, όταν έκλεισε στο ψυγείο της αιωνιότητας τη φωνή του. Πριν πεθάνει φώναξε δώδεκα φίλους του σε δείπνο και τους μοίρασε ψωμί και κρασί.

«Πες μας τι θα γίνει αν κάποτε αγγίξεις το κορμί σου και το βρεις τσακισμένο απ’ τις πληγές και γύρω σου κούκλες χλωμές ανίκανες  να ακούσουν τη φωνή σουκαι οι αλήθειες σου να σέρνονται στο πάτωμα γυμνές;»

1987thatcher_lg-456x300  Το καλοκαίρι ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ έχει τελειώσει το μπάνιο του, στο εξοχικό του στην Κριμαία, όταν συλλαμβάνεται από την Κα Γκε Μπε και κυβερνητικά στελέχη και τίθεται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Ο Μπόρις Γιέλτσιν θα ανέβει- πιθανόν υπό την επίδραση αλκοόλ- με γενναιότητα πάνω σε ένα τανκ και θα αποτρέψει το πραξικόπημα. Ύστερα θα βομβαρδίσει- με πολλούς νεκρούς-, το κοινοβούλιο. Θα κυβερνήσει με τη βοήθεια της μαφίας, της κόρης του και της βότκας, ώσπου η μεγάλη αυτοκρατορία εξευτελίστηκε. Οχτώ χρόνια ο «ήρωας» ζήτησε συγγνώμη και παραιτήθηκε για να πεθάνει ξεχασμένος και αποδιωγμένος.

Η Αθήνα έχει κατακλυσθεί από πρόσφυγες. Ο νεόνυμφος εβδομηντάρης Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε ταξίδι του μέλιτος. Ο «Αντ΄Αυτού» Μένιος Κουτσόγιωργας, έχει διωχθεί από το κόμμα του. Ο παλιός χωροφύλακας, που έπαιζε στην μπάντα της αστυνομίας, τριγυρίζει μόνος στην παραλία με ένα πιστόλι.  Είναι η εποχή που επιστρέφει στη Γη ο αστροναύτης Σεργκέκι Κρικάλεφ. Είχε φύγει όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση. Συναντάει μια ταπεινωμένη, πεινασμένη Ρωσία.  Το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες εκρήγνυται. Η Κα Γκε Μπε καταργείται. Οι Nirvana κυκλοφορούν το Nevermind.

«Έλα, όπως είσαι. Όπως ήσουν. Όπως εγώ θέλω να είσαι. Σα φίλος. Σαν φίλος ή σαν παλιός εχθρός. Σαν αρχαία μνήμη, μια ανάμνηση παλιά. Πάρε και τα όπλα σου. Δεν φοβάμαι πια. Έχω τους φίλους μου, έχω βρει τον Θεό μου».

  kert-kompein Ο Κερτ Κομπέιν, ήταν παιδί χωρισμένων γονιών που δεν του άρεσε να παίζει μπέιζ μπολ και προτιμούσε τα ναρκωτικά και τη κιθάρα του. Γυρνώντας ένα βράδυ στο σπίτι του από μια συναυλία είδε τα πράγματα του πακεταρισμένα  απέξω. Η μητέρα του τόχε πει: ή θα βρει δουλειά ή θα φύγει από το σπίτι.  Ο ηγέτης των Nirvana, τότε, κάτω από μια γέφυρα έγραψε το τραγούδι “Something in the Way” και το γκράφιτι με σπρέυ στις ράχες των περαστικών φορτηγών:  “Ο Θεός είναι gay“. Θα γράψει και τον ύμνο της γενιάς του, το Smells Like Teen Spirits, αλλά δεν θα ζήσει να δει όλο τον θρίαμβο. Θα βρεθεί νεκρός με ένα όπλο στραμμένο στο πηγούνι του.  Είχε “δραπετεύσει” από το κέντρο αποτοξίνωσης, περιπλανήθηκε στο Λος Αντζελες και έφτασε στο σπίτι του στο Σιατλ, έχοντας πάρει ένα τόνο ηρωϊνη και βάλιουμ.

Όπως κάθε εποχή η δεκαετία ΄90 έφερε μαζί της ένα μουσικό κίνημα  κι ένα νέο ναρκωτικό. Το ecstasy, είναι μια αμφεταμίνη, που πλασαρίστηκε σε techno πάρτυ, ογδόντα χρόνια αφότου το παρασκεύασε η εταιρεία Merck. Και πενήντα χρόνια αφότου το δοκίμασε σε πειράματα της η CIA.  Το φάρμακο εξαλείφει το στρες, ενισχύει το «εγώ», σε κάνει να αισθάνεσαι “φίλος” με όλους σε ένα αιώνιο παρόν. Τα χάπια που κυκλοφορούν παράνομα στη μαύρη αγορά δεν έχουν μια τέτοια σύνθεση. Πολλές φορές το ασθενοφόρο θα περάσει μέσα στη πίστα να πάρει τον νεκρό, ενώ το πάρτυ συνεχίζεται.

Ένα κλωνοποιημένο προβατάκι, η  Ντόλυ μας αναγγέλει περίλυπη κι απορημένη τον 21ο αιώνα. Στη μακρυνή Γη και συγκεκριμμένα στη Ρουάντα η φυλή των Τούτσι σφάζει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν κάνει το έγκλημα να ανήκουν στη φυλή των Τούτσι. Οι έξυπνες βόμβες των αμερικάνων ισοπεδώνουν την Βαγδάτη. Η Μεγάλη Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πιά.  Οι αμερικάνοι προσεγγίζουν τον πλανήτη Άρη. Τα πρώτα διαστημικά τους προγράμματα είχε βοηθήσει ένας γερμανός φυσικός και μηχανικός, που εργαζόταν πριν για τους ναζί. Ο Φον Μπράουν. Το παιχνίδι της κυριαρχίας του κόσμου είναι πλέον ένας «πόλεμος των άστρων».

russia_original553-3Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 10 Νοέμβρη 1989 έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Όταν άνοιξαν οι μπάρες, χιλιάδες ξεχύθηκαν προς την «ελεύθερο κόσμο». Στο γερμανικό κοινοβούλιο έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Πολλές μπυραρίες στο Δυτικό Βερολίνο κέρασαν μπύρες. Οι πολίτες αγκαλιάζονταν κι ανέβαιναν πάνω στο γκρεμισμένο τείχος να πάρουν ένα αναμνηστικό πετραδάκι.  Το «Τείχος του Αίσχους» είχε χτιστεί από τους ανατολικογερμανούς κομμουνιστές το 1961. Ο πρώτος νεαρός που πήγε να περάσει τα σύνορα, πυροβολήθηκε. Την επόμενη χρόνια δυο παιδιά σκοτώθηκαν με σαράντα πυροβολισμούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντυ είχε μιλήσει πριν σαράντα χρόνια μπροστά τείχος, όταν είπε τη φράση «Είμαι και γω ένας βερολινέζος».

Οι αμερικάνοι ανενόχλητοι από την «κόκκινη αρκούδα» πλέον, ως πλανητάρχες, θα ξετρυπώσουν τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν από ένα λαγούμι για να τον στείλουν στην κρεμάλα. Έχουν αρχίσει να καταδιώκουν τον Μπιν Λάντεν. Κανένας δεν ξέρει πόσους ηγέτες αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων σ΄όλο τον κόσμο, έχουν εξοντώσει.  Μερικά χρόνια αργότερα στο Ιράκ ένας δεκάχρονος φωτογράφος ο Οαμάρ Χασίμ, ανακαλύπτει γλάρους ανάμεσα στα ερείπια σε μια εκδρομή στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Κάπου εδώ ήταν ο μυθικός Παράδεισος. Μπορεί να είναι ακόμα εκεί ανάμεσα σε βομβαρδισμένα σπίτια, ερειπωμένα νοσοκομεία και σχολεία, κομμάτια-υπολλείματα πυραύλων και τα κόκκαλα εκατόν εικοσιέντε χιλιάδων ιρακινών.

 

Η βεντέτα

ΑΝΔΡΕΑΣΗ δίκη του Ανδρέα άρχισε το πρωί της 11ης Μαρτίου 1991 σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΤ 1. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήγε στο δικαστήριο, όπου προήδρευσε ένας άνθρωπος του αιωνίου αντιπάλου του. Του Κωνσαντίνου Μητσοτάκη. Ο ένας δικαστής ήταν γνωστός του από μια άλλη παλιά ιστορία. Την «Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ». Η κατηγορία ήταν τότε για δήθεν συνωμοσία αξιωματικών του στρατού με επικεφαλής τον Ανδρέα.

Ήταν 20 Απριλίoυ 1967 όταν ο Σωκράτης Σωκρατίδης κάλεσε σε απoλoγία τον Ανδρέα Παπανδρέoυ. Η ποινή του θα ήταν για το αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας». Ως γνωστόν την επόμενη έγινε η χούντα και ο κατηγορούμενος συνελήφθη. Με διαταγή τoυ Πατακoύ μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ “διότι πρoέκυψαν στoιχεία ενoχής τoυ».

Ο Υπoυργός Εσωτερικών ζήτησε να επισπευσθεί η δίκη καθώς  «εν Αθήναις, Κύπρω και αλλαχoύ, από κoινoύ, πλείoνες των δύo τυγχάνoντες συναπεφάσισαν περί πράξεως εσχάτης πρoδoσίας και συνεπεχρεώθησαν όπως διά της βίας μεταβάλωσι τo εκ τoυ ισχύoντoς συντάγματoς πρoβλεπoμένoυ πoλίτευμα της βασιλευoμένης δημoκρατίας δι εκθρoνίσεως τoυ Βασιλέως, επί τω τέλει της εγκαθιδρύσεως δημoκρατικoύ πoλιτεύματoς αξιoκρατίας κατ’ oυσίαν δε δικτατoρίας σoσιαλιστικής απoκλίσεως».

 Όπως φαίνεται από το κατηγορήριο η οργάνωση σκόπευε να κάνει αυτό που έκανε εκείνη την ημέρα η χούντα. Να μεταβάλλει το Σύνταγμα, να εκθρονίσει τον  βασιλιά και να εγκαθιδρύσει «δημοκρατικό πολίτευμα αξιοκραυίας» δηλαδή εν τέλει δικτατορία- αλλά σοσιαλιστική!

Την παραμονή Χριστουγέννων του 1967 ο Παπανδρέoυ αφέθηκε ελεύθερoς. Ο Στυλιανός Παττακός του έδωσε το διαβατήριo στο χέρι, ο ίδιος με την προτροπή να συνεχίσει τη σταδιoδρoμία τoυ ως καθηγητής.

– «Και να μην ξανασχοληθείς με την πολιτική” του είπε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑ
Τριάντα χρόνια μετά, ως πρωθυπουργός πια ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμπεται για «ηθική αυτουργία σε απιστία, δωροληψία και δολία αποδοχή προϊόντων εγκλήματος». Πέντε από τους δικαστές δεν πείστηκαν για την αθωότητα του πρώην πρωθυπουργού καθώς ο κατηγορούμενος «είχε την δυνατότητα ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να γνωρίζει το ποιόν του Γεωργίου Κοσκωτά»

-« Δεν είναι νοητό ένας πρωθυπουργός της ευφυίας του να μη θέλησε να πληροφορηθεί ποιος είναι”.

Η αθωωτική απόφαση για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε αργά. Ο Μητσοτάκης είχε κερδίσει τις εκλογές.

Ένα βράδυ στη Γλυφάδα, η γυναίκα του η Μαρίκα Μητσοτάκη, παλιά καλλονή και κορίτσι από σπίτι, μαγειρεύει γιουβαρελάκια. Δεν είναι μόνη. Στο τραπέζι κάθεται ο «αιμοσταγής» “Καπετάν Γιώτης” του Εμφυλίου, γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης. Κι ο παλιός αρχηγός των «Λαμπράκηδων», ο συνθέτης της Αντίστασης Μίκη Θεοδωράκη, και υπουργός πλέον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια ακόμα υπόθεση σε βάρος του Ανδρέα για υποκλοπές τηλεφώνων κατέρρευσε όταν ο  μυστικός συνεργάτης του Μητσοτάκη, ο “αρχικοριός” Μαυρίκης, θα ομολογήσει εκείνος τις έκανε τις υποκλοπές. Για λογαριασμό του Μητσοτάκη.

Η Δεξιά ξαναγύρισε απενοχοποιημένη.  Η πρώτη φροντίδα του υπουργού Παιδείας Κοντογιανόπουλου πώς να ξαναφέρει την ποδιά  στα σχολεία και να καταργήσει τα δωρεάν κουπόνια και τους σχολικούς περιπάτους. Ο  Ανδρέας Αδριανόπουλος -θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού μιλάει για την “ηθική ανωτερότητα του καπιταλισμού» και διδάσκει στη νεολαία του κόμματος μια μαρξιστική γλώσσα εναντίον της Αριστεράς που πρέπει να απολογηθεί για τα εγκλήματα του Στάλιν και τη χρεοκοπία του “σοβιετικού μοντέλου”. Η Πάτρα, παλιά πρωτεύουσα με πολύ υγρασία και το καλύτερο αποκριάτικο καρναβάλι της θα γίνει το θέατρο των επιχειρήσεων ενός πολέμου μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στις 8 Ιανουαρίου 1991.

Σε ένα υπό κατάληψη σχολείο οι κυβερνητικοί νεολαίοι, με  ρόπαλα, αλυσίδες, λοστούς, και ξυράφια επιχειρούν «ανακατάληψη» . Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας μπαίνει ανάμεσα στους καταληψίες και τις «ομάδες κρούσης». Κάποιος με ένα λοστάρι τον χτυπά στο κεφάλι. Ο καθηγητής πέφτει. Ο δολοφόνος ξαναχτυπά με δύναμη στο κρανίο.

Ο δήμαρχος της πόλης μεταφέρει τον τραυματία στο νοσοκομείο αλλά είναι αργά. Η Πάτρα καίγεται από δακρυγόνα, γίνονται μάχες σώμα με σώμα. Η εφημερίδα “Τα Νέα” κυκλοφορεί με τον τίτλο:

ΞΑΝΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ.

Η κηδεία του Τεμπονέρα, με την κόκκινη σημαία στο φέρετρο, φέρνει στη μνήμη άλλους ήρωες-σύμβολα της δημοκρατικής παράταξης. Τον Πέτρουλα, τον Παναγούλη, τον Λαμπράκη.

«Ο Τεμπονέρας ζει!».

Είναι η χρονιά που η γενιά του Αλέξη Τσίπρα, νωρίς-νωρίς μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι. Η Αριστερά, ενόψει της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, που θα αργήσει πολύ από το «Βρώμικο 89», ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση. «

 

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το Πολυτεχνείο

mythi

129488

 

 

 

 

Το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα και -αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο- το 2014 από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Κυκλοφορούν ακόμη ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Εκδόσεις Δίαυλος- Εκδόσεις Πατάκη), ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ (Εκδόσεις Καστανιώτη). Υπό έκδοση: ΑΝ ΖΟΥΣΑ, ΤΩΡΑ- Φανταστικές συνεντεύξεις, ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ.