Νίκος Παππάς: Πόσα και ποια κανάλια θέλετε, ταβάριτς;

Του Νίκου Γαλάτη

«Οι ανάρμοστες σχέσεις των καναλιών με την πολιτική έλαβαν, απόψε, τέλος. Με 154 “ναι” η κυβέρνηση έλαβε εντολή να προχωρήσει αμεσότατα στη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών και την κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση εναντίον του. Οι φράσεις «Βόρεια Κορέα», «χουντικό κοινοβούλιο» «Γεωργαλάς» αφορούν τον γιο του αντιστασιακού στη χούντα Στέλιου Παππά που βρέθηκε στη Βουλή και την κυβέρνηση με ένα τηλεφώνημα που του έκανε ο παλιός του φίλος Αλέξης Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός. Παράτησε την καριέρα του στην Σκοτία κι έφτασε στην Αθήνα για να συγκρουστεί με την «διαπλοκή».

«Διότι αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν ήταν ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά πολιτικής βούλησης. Η διαπλοκή έχει τη ρίζα της στο γεγονός ότι διαμορφώθηκε μια τηλεοπτική αγορά η οποία έχει μη βιώσιμα σχήματα. Τα μη βιώσιμα σχήματα δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό όπως είχαν τα κανάλια όλο το προηγούμενο διάστημα».

Δηλαδή η διαπλοκή δεν μπορεί να γίνει με βιώσιμα σχήματα; Και πως θα χτυπηθεί η ολιγαρχία όταν από οχτώ οι «νταβατζήδες»  γίνουν τέσσερις; Mήπως θα γίνουν λιγότεροι και πιο ισχυροί; Tι σχεδιάζει ο Νίκος Παππάς και ποιο είναι το σκεπτικό του;

“Εγώ θα το έλεγα ρεβάνς της πολιτικής και της Δημοκρατίας, όμως όχι με όρους εκδίκησης αλλά αποκατάστασης της ομαλότητας. Υπάρχει ακριβώς η προσπάθεια να υπερβούμε τη διαπλοκή. Αυτός ο δανεισμός για να επιτευχθεί πλέον, προϋποθέτει την ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων και με το πολιτικό και με το τραπεζικό σύστημα. Αυτό το τρίγωνο πρέπει να σπάσει και για να σπάσει πρέπει να έχουμε κανάλια βιώσιμα, κανάλια υψηλής ποιότητας”.

Δηλαδή η διαπλοκή δεν μπορεί να υπάρχει με κανάλια …υψηλής ποιότητας;  “Ναι. Ο περιορισμένος αριθμός αδειών είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει ότι και ο διαγωνισμός θα γίνει και η ποιότητα θα μπορεί να εξασφαλιστεί και τα οχήματα θα είναι βιώσιμα». Γιατί όμως τέσσερα κι όχι …δυόμισυ, όπως είπε ο …Αρης Σπηλιωτόπουλος στον κομματικό σταθμό; Και τι θα γίνει με τα χρεωμένα κανάλια;

Νομίζω –δεν είναι σίγουρος- ότι μεταβαίνουμε με πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς σε φάση κανονικότητας και σε αυτή τη φάση και η κυβέρνηση θα εξασκήσει πλήρως τα προβλεπόμενα από τον νόμο». Ο υπουργός μιλώντας στα «Παραπολιτικά»,  δεν ξέρει τι θα συμβεί, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο. Ούτε τι θα γίνει με τα δάνεια. 

 «Ο κάθε θεσμός κινείται στις ταχύτητές του. Η κυβέρνηση δεν πατάει κουμπιά για να κινούνται η Δικαιοσύνη και το τραπεζικό σύστημα. Εμείς έχουμε τη νομοθετική εξουσία.  Το ζήτημα δεν είναι να φύγει ο τάδε καναλάρχης, ο οποίος δεν κατέθετε «πόθεν έσχες», και να έρθει ένας άλλος, που να κάνει το ίδιο. Ή να εκδώσουμε εμείς περιφερειακές άδειες και μια υπουργική υπογραφή μια ωραία νύχτα να τις κάνει πανελλαδικές για άλλον καναλάρχη. Το θέμα είναι να πάψουν αυτά τα φαινόμενα”.

H ερμηνεία του Συντάγματος είναι εντυπωσιακή. Το ΕΣΡ …δεν ανήκει στο κράτος. Η κυβέρνηση υποκαθιστά την ανεξάρτητη αρχή και δίνει την αρμοδιότητα σε μια επιτροπή- που ελέγχει ο ίδιος. Μήπως αυτή είναι μια χουντική πρακτική;

«Σε πρακτικό επίπεδο, ποιος φορέας θα χειριστεί τη διαγωνιστική διαδικασία;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης» απαντάει ο υπουργός. «Από ποιον θα επιλεγούν τα πρόσωπα για τον διαγωνισμό; Από τον υπουργό ή από τη Βουλή;» «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Νομίζω όμως ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε τις ομάδες ειδικών και να πάρουμε τη συμβουλή ελεγκτικών εταιρειών και να είστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν με όρους διαφάνειας”.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αρχικά ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια, μετά ο διαγωνισμός για τη δεύτερη, μετά για την τρίτη και τέλος για την τέταρτη. Mήπως ο υπουργός έχει στόχο συγκεκριμένα κανάλια; “Nα το κάνω πιο ξεκάθαρο. Υπάρχει αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει θέμα με τον κύριο Ψυχάρη” “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται είναι η κατασυκοφάντηση και ο εμετός. Ακούστε, έβλεπα ένα δελτίο ειδήσεων και μπερδεύτηκα προς στιγμή, γιατί πίστευα ότι έβλεπα προεκλογικό σποτ του κ Μητσοτάκη. Αναφέρομαι στο Mega. Είδα, επίσης, ότι χθες στα social media συγκεκριμένος σταθμός αναπαρήγαγε τα σχόλια και το προφίλ του κ.Μητσοτάκη.”.

Eίναι σαφές ότι ο κ. Παππάς θέλει να γίνει αρχισυντάκτης! Δεν θέλει κανάλια που μεταδίδουν σποτ του Μητσοτάκη. Να υποθέσουμε ότι μετά τα τηλεοπτικά κανάλια- και τα ραδιοφωνικά- όπως προανήγγειλε ο κ. Σπίρτζης- έχουν σειρά και τα social media, οι εφημερίδες και όσοι αναπαράγουν εμετικά σχόλια κατά της κυβέρνησης και υπέρ της αντιπολίτευσης;

Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θα γίνει με  τον νόμο, την Κομισιόν,  το Σύνταγμα. Επικαλείται μια μελέτη του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, την οποία ερμηνεύει όπως θέλει. Κι όταν δεν φτάνει αυτή επικαλείται την …αγορά. Αλλά η μελέτη δεν αφορά την αγορά, ούτε οι συχνότητες ρυθμίζουν την αγορά. Επιπλέον, αν από οχτώ, τέσσερα είναι καλά, τότε δύο είναι ακόμα καλύτερα!

O υπουργός δεν κατηγορείται μόνο για χουντικές πρακτικές, αλλά και ως …ψεύτης. Πιθανόν ο  Νίκος Παππάς, νέος επιστήμονας, που βρέθηκε ταχύτατα από την Σκωτία στο γραφείο του Τσίπρα κι απο κει στο υπερυπουργείο Επικρατείας- ελληνική πρακτική- να μην πρόλαβε να ενημερωθεί για το πως λειτουργεί η δημοκρατία. Να μην κατάλαβε πως υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ερμηνεύει το Σύνταγμα, όπως θέλει. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως με παιδαριώδη ψέμματα και μια άγαρμπη πρακτική η κυβέρνηση βιάζεται να προλάβει. Αλλά δεν θα προλάβει.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε με την συναίνεση των περισσότερων κομμάτων, με κοινωνικούς φορείς, με την ΕΣΗΕΑ κι ανεξάρτητες αρχές να χτυπήσει την διαπλοκή. Τώρα κατηγορείται ότι θέλει την δική της διαπλοκή και τον έλεγχο της ενημέρωσης. Κι αναπόφευκτα τα βλέμματα πέφτουν στον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, πόσο αντικειμενικά είναι, πως λειτουργεί το ίδιο το κόμμα και πως βρέθηκε σ΄αυτή τη θέση και ο κ. Παππάς.

Οι τελευταίοι διορισμοί ξαδέλφων, ανιψιών και φίλων δημιουργούν την εντύπωση ότι το κράτος και το κόμμα λειτουργούν ως κάτι χειρότερο από κομματική. Οικογενειακή επιχείρηση. Κι η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία -αφού έχει απαλλαγεί από τις ανεξάρτητες αρχές- δεν αφορά πόσα κανάλια θα εκπέμπουν, αλλά τι θα λένε.