Ναρκωτικά: Στην πρώτη γραμμή Καμίνης – Μπουτάρης

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΟυκ ολίγες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει απευθύνει έκκληση προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να ανοίξει ένας ουσιαστικός, ειλικρινής και γενναίος διάλογος σχετικά με την ανθρωπιστική μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών και, ιδιαιτέρως, σχετικά με τη δημιουργία χώρων για ιατρικώς επιτηρούμενη χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι η ως άνω έκκληση του Γιώργου Καμίνη πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μία φορά παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, συγκεκριμένα παρουσία της αναπληρωτή υπουργού Πρόνοιας Θεανούς Φωτίου, ούτε φωνή ούτε ακρόαση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δεδομένης της αβελτηρίας της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο επείγον και κρίσιμο αίτημα, πρώτα από όλα προερχόμενο από την κοινωνία των πολιτών, ίσως ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει άλλον δρόμο από την ανάπτυξη σχετικής πρωτοβουλίας στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δημόσια χρήση ναρκωτικών σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από επαιτεία, μικροεγκληματικότητα, άθλιες συνθήκες υγιεινής και «στέγασης», αποτελούν όχι μόνον εικόνες οι οποίες δυσφημίζουν την πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα, αλλά κρατούν μακρυά από τις υπηρεσίες Υγείας μεγάλο μέρος των χρηστών ναρκωτικών, με ό,τι αυτό συναπάγεται για τους ιδίους, αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Φωτισμένοι δήμαρχοι υπάρχουν ακόμη και σήμερα στη χώρα μας. Μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων για ιατρικώς επιτηρούμενης χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις υπογραφές του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη, θα είχε τη δυνατότητα να θέσει ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της.