ΝΔ: Ζητούνται πολιτικοί καριέρας χωρίς ιδεολογία…

 

Γράφει  ο Συγκλητικός

Τι ακριβώς σημαίνουν για την πολιτική και το πολιτικό οι ανακοινώσεις του  προέδρου της ΝΔ. για το Μητρώο Στελεχών  και ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθεί ;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται να βάλει στην πολιτική ανθρώπους που δεν θα έχουν ως τώρα καμιά σχέση με την πολιτική. Τα κριτήρια με τα οποία θα το κάνει δείχνουν ότι δεν θα είναι καμιά ιδεολογία. Απλώς θα θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη Βουλή με βάση το βιογραφικό τους.

Ο ίδιος επιδιώκει με τη ΝΔ, αλλά  έτσι όπως το επιδιώκει οι ίδιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να το κάνουν και με το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα.Πρακτικά ο πρόεδρος της ΝΔ ζητάει να του χτυπήσουν την πόρτα  κάποιοι που θέλουν να κάνουν καριέρα στην πολιτική.  Ενδιαφέρονται  “να πάρουν τη θέση” με βάση τα τυπικά προσόντα τους. Μέλλοντες τεχνικοί της εξουσία που θα βρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Η πολιτική, όμως, είναι κάτι διαφορετικό και γι’ αυτό και υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες. Οι  δεύτεροι μπορεί να ξέρουν πως να διαχειριστών τεχνικά ένα θέμα. Οι πρώτοι όμως είναι αυτοί που δίνουν υπόσταση στη έννοια  της λαϊκής κυριαρχίας και της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ο  πολιτικός δεν μπορεί να είναι κάποιος που απλώς έχει καλό βιογραφικό. Πρωτιστως, πρεπει αν είναι αυτός που έχει\  καλό ιστορικό συμμετοχής στα δημόσια πράγματα και πρωτίστως αυτός που έχει   ιδεολογία. Πολιτική χωρίς ιδεολογία δεν υπάρχει. Το ιδεολογικό κριτήριο είναι αυτό που ορίζει τις πολιτικές επιλογές για τις οποίες επιλέγεται ένας υποψήφιος βουλευτής.

Το “σκάουτινγκ” υποψηφίων που αρχίζει Κυριακός Μητσοτάκης είναι απειλή για την πολιτική. Δείχνει σαν συνεχεία της απίστευτης καταγγελίας που έκανε στη Βουλή για τον Τσίπρα: ότι έγινε γνωστός από τις καταλήψεις. Τον κατήγγειλε δηλαδή για την αγωνιστική στάση του στα εφηβικά και νεανικά του χρόνια.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ ο νέος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μαχητικός και ανατρεπτικός. Δεν μπορεί να αμφισβητεί και να μην συμβιβάζεται. Πρέπει να “κοιτάζει τα μαθήματα του”, όπως έλεγε  ο μακαριστός Χριστόδουλος ότι έκανε την εποχή του Πολυτεχνείου.

Ο Κυριάκος μάλλον δεν αναγνωρίζει  ότι είναι μειονέκτημα για ένα πολιτικό να απουσιάζει από τους  αγώνες της γενιάς του.

Αυτή η αντίληψη για τη πολιτική, που είναι ταυτόχρονα μήνυμα προς τη νέα γενιά να αρκείται σε κοινωνίες ακινησίας. Η ΝΔ προσπαθεί να βάλει στη Βουλή καλούς  τεχνοκράτες  για τους οποίους ασφαλώς θα είναι μειονέκτημα  αν στο παρελθόν έχουν πάρει μέρος σε καταλήψεις. Αν είχαν ρόλο στο φοιτητικό κίνημα και αν ως μαθητές είχαν αρνηθεί αγωνιστικά τους πειραματισμούς κάποιων υπουργών ότι ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Από μια άλλη σκοπιά ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας δείχνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ φτιάχνει το κόμμα  του αποκηρύσσοντας το δικαίωμα των  κομματικών οργανώσεων κατά τόπους να  προτείνουν υποψήφιους βουλευτές. Αποστασιοποιούμενος απέναντι στην ιστορία προηγούμενων υποψηφίων της ΝΔ, δείχνει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του μηχανισμό στη  Βουλή και το κόμμα του. Αλλά τι κόμμα θα είναι αυτό; Τι είδους βουλευτές θέλει;

Η Δεξιά, η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ δεν είναι  εταιρία για την οποία αρκεί το καλό μάρκετινγκ  για να πουλήσει. Το ίδιο φυσικά ισχύει για την άλλη παράταξη και τα λοιπά κόμματα. Είναι  πολιτικοί φορείς με διαφορές, οι οποίες αναδεικνύονται  με βάση την ιδεολογίας τους. Η πολιτική σύγκρουση είναι με  αρχές, οράματα θέσεις, επιδιώξεις. Με ιδεολογία εν τέλει.

Οι τεχνοκράτες που θέλει να βάλει στην πολιτική ο Κυριάκος απλώς δεν θα είναι πολιτικοί. Γιατί ο πολιτικός είναι αυτός που αναμετράται με κάποιον άλλο στο δημόσιο χώρο για να κινήσει τα πράγματα από το ένα σημείο στο άλλο. Αλλά η επιλογή αυτών των σημείων δεν είναι ουδέτερη. Διαμορφώνεται από διαφορές  ιστορικές, πολιτικές,  ιδεολογικές,  αισθητικές,  βιωματικές.  Βασίζεται σε ένα πλαίσιο  στο οποίο ο πολιτικός τοποθετεί τον εαυτό του.

Αυτό το πλαίσιο δεν είναι οι σπουδές του. Τα πτυχία είναι αναγκαία προϋπόθεση για  κάθε άνθρωπο και φυσικά και για τον πολιτικό. Αλλά δεν είναι ικανή για να τον καταστήσει φορέα της λαϊκής εντολής.