ΝΔ: “Συμφωνία αλήθειας” με …ψέματα!

Γράφει ο Σχολαστικός

Για τον Τσίπρα λέμε ότι μας φλομώνει στα ψέματα, αλλά και ο Μητσοτάκης δεν πάει πίσω. Και  είναι ακόμη στην αντιπολίτευση. Η “συμφωνία αλήθειας” που λανσάρει είτε δεν τα περιλαμβάνει όλα, είτε βασίζεται απλώς στο ψέμα. Π.χ. σε μια τελευταία ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται: “Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Η αλλαγή κυβέρνησης είναι ένας στόχος που μπορεί να βάλει ή και να πετύχει η ΝΔ. Η αλλαγή πολιτικής όμως πώς θα γίνει; Η χώρα δεσμεύεται να ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική που περιγράφεται στο Μνημόνιο και είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπό την άμεση εποπτεία της τρόικας που έχει έτσι κι αλλιώς τον τελευταία λόγο για όλα. Πώς ακριβώς θα την αλλάξει αυτή την πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα καταγγείλει το Μνημόνιο;

Κακά τα ψέματα-που εν προκειμένω είναι  ολοφάνερα. Αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει ως το 2018. Η υπόσχεση της ΝΔ είναι απλώς ένα ενσυνείδητο ψέμα μέσα στη “συμφωνία αλήθειας” που προβάλλει. Όπως ψέμα είναι ότι θέλει άμεσα εκλογές -ή τουλάχιστον είναι μια αντίφαση σε σχέση με τη διακήρυξη του πρόεδρου της ΝΔ περί ανανέωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Αν γίνουν άμεσα εκλογές θα γίνουν με λίστα -και ας λέει ο  ίδιος ότι έληξε το 18μηνο -γιατί κατ’ αυτόν μετράει από τον Ιανουάριο του 2015. Το  θέμα είναι τι θα πει η Βουλή. Κι εκεί να δούμε πως θα κινηθούν οι βουλευτές της ΝΔ, αν χρειαστεί.

Εκλογές με λίστα όμως σημαίνουν ότι η σημερινή ΚΟ της ΝΔ, την οποία ο Κυριάκος παρέλαβε από τον Σαμαρά θα μετέχει σύσσωμη στη νέα Βουλή Ποια ανανέωση; Αν πράγματι  είναι αυτή η επιδίωξη του πρόεδροy της ΝΔ το μόνο που δεν θέλει είναι να του προκύψει είναι εκλογές.  Γι’ αυτό καταφεύγει  σε ένα παλιό κόλπο. Τις ζητάει επίμονα για να μη γίνουν. Ποια κυβέρνηση θα κάνει εκλογές αν φανεί ότι σύρεται από την αντιπολίτευση;

Όλα αυτά όμως πολύ απέχουν από το να  είναι συμφωνία αλήθειας.