ΝΔ: Kλίνατε επί δεξιά- και πίσω!

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Η πρώτη σοβαρή έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη ως αρχηγός της ΝΔ  έγινε στο Βερολίνο,  για συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ. Τον συνόδευε η αδελφή του, ως  αρμόδια του κόμματος για την εξωτερική πολιτική- μια θέση που δεν θα έπρεπε να έχει αφού δεν ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές του. Αλλά … εν πάση περιπτώσει μπήκαν μαζί στην αίθουσα της καγκελαρίας για τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών.

Επακολούθησε η απόλυτη αμηχανία, για  έναν νεοεκλεγμένο αρχηγό. Απέναντι στην Καγκελάριο δεν κάθισε ο ίδιος, αλλά η …Ντόρα! Έτσι τους έβαλαν οι Γερμανοί; Έτσι το μεθόδευε η  Μπακογιάννη;  Εκείνη τη στιγμή όμως ο Κυριάκος  πρέπει να πήρε τις αποφάσεις του. Αυτό δεν έπρεπε να  ξανασυμβεί. Και για να το εξασφαλίσει ένας τρόπος υπήρχε: να αντικατασταθεί η Ντόρα.  Μόνο που αυτό ήθελε το χρόνο του. Δεν είναι καλό να σε πιάσει στο στόμα της η κυρία…

Με την επιφοίτηση  των δυνάμεων της Ορθοδοξίας που  εξασφάλισε στο Άγιο  Όρος ο πρόεδρος της ΝΔ, με τη νέα διάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ΝΔ η Ντόρα μετακινήθηκε στην οικονομία.

Κατά τον “Βηματοδότη” η  ίδια είχε  πει σε δημοσιογράφους σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό ότι το περίμενε πως και πως,  γιατί την ενδιαφέρει “να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους”.  Όποιος θέλει το πιστεύει. Το  πιθανότερο είναι ότι τηρήθηκαν τα ενδοοικογενειακά προσχήματα και  ειδοποιήθηκε εγκαίρως. Ούτε να την  αιφνιδιάζεις είναι καλό…

Η ουσία είναι ότι ο στόχος να μην την ξαναβρεί ο Κυριάκος μπροστά του στο εξωτερικό επιτεύχθηκε- και επιπλέον η ίδια χρυσώνει μόνη της το χάπι.  Λίγοι πάντως θα πεισθούν ότι άφησε με χαρά την ατζέντα που γνωρίζει  καλά για να ασχολείται με την “καθημερινότητα” σε ένα τομέα σαν την οικονομία που δεν γνωρίζει. Αλλά αφού η ίδια το καταπίνει στους άλλους δεν πέφτει λόγος γι αυτό.

Πέφτει όμως για τα υπόλοιπα. Γιατί το νέο σχήμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δυο μεγάλες αδυναμίες. Πρώτον δείχνει το κενό της ΝΔ σε στελέχη, τουλάχιστον στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα- την οποία κληρονόμησε από  τον Σαμαρά. Παλιά υλικά σε.. παλιούς ρόλους.

Δεύτερο και σημαντικότερο δείχνει ότι ο Κυριάκος μιλάει κεντρώα και περπατάει δεξιά. Ο άξονας της ΝΔ μετακινείται εμφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση από το κέντρο. Προκύπτει εμφανώς από την αρχιτεκτονική της σκιώδους κυβέρνησης που πάει πίσω τη ΝΔ.

Ντρέπεται ο προεδρος;

Η δηλωση του προέδρου οτι  το σχήμα … <δεν τον δεσμεύει >το κάνει χειρότερο.  Το είπε σαν να… ντρέπεται γι αυτό και πάντως δεν το πιστεύει.  Προφανώς αναμένει νεο επομενη Βουλή απο το … Μητρώτο Στελεχών  που διαμορφώνει  αποκλειστικά ο ιδιος  υποσχόμενος οτι μόνο μια καταδική του Κοινοβουλευτική Ομάδα  αλλά και ενα ΙΧ κράτος, αφου οσοι δεν γίνουν βουλευτές θα πάρουν κρατικα αξιόματα.

Ο Κυριάκος υπολογίζει οτι αν κερδίσει τις εκλογές στους 75  βουλευτές που έχει σήμερα θα προστεθούν άλλοι τόσοι και θα   του χρωστάνε όλοι.  Γι αυτό κόβει τους πολιτευτές και δεν θα δεχθεί προτάσεις υποψηφίων απο τις Νομαρχιακές.   Προφανώς  παρακάπτει ενα στοιχείο: οτι οι εκλογές γίνονται κατά νομό.

Αυτός ο υπολογισμός  επιδεινώνει την εικόνα: σιγά μην αφήσουν οι σημερινοί βουλευτές τους καινούργιους να  σηκώσουν κεφάλι.  Ισως αυτό που δεν αντιλαμβάνονται  οι προεδρικοί σύμβουλοι είναι οτι αρχηγός δεν πρέπει να παιζει με μια Κ.Ο. που κάθε άλλο παρά στρατεύθηκε για την εκλογή του στην ηγεσία.

Βλέποντας από μακριά την εικόνα στη νέα διάταξη δυνάμεων, ο ευπρεπής αποτελεσματικός και γνώστης της ευρωπαϊκής πολιτικής  Κωστής Χατζηδάκης και περιπτώσεις όπως της Νίκης Κεραμέως  και 2-3 ακόμη μοιάζουν σαν φώτα σε τοπίο στην ομίχλη.

Η ανθρωπογεωγραφία της  σκιώδους επιπλέον δείχνει από τη μια την αδυναμία του Κυριάκου να απαλλαγεί από τον Σαμαρά και από την άλλη  την προσπάθεια του να κολακεύει, όσο …ακίνδυνα γίνεται, τον Καραμανλισμό -τον οποίο στην πραγματικότητα θέλει να εκπορθήσει.

Ο  Αντώνης Σαμαράς έχει την τιμητική του σ’ αυτό το σχήμα. Ο Άδωνις παραμένει αντιπρόεδρος ενώ πήρε και την ευθύνη για την  Εθνική Άμυνα. Ο  Μάκης Βορίδης είναι υπεύθυνος για την εσωτερική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το κράτος και την …αστυνομία. Η πάλαι ποτέ κομματική πορτ παρόλ του Σαμαρά  Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου πήρε προαγωγή ως σκιώδης του Νίκου Παππά– μάλλον αψήφιστα καθώς είναι μάλλον βούτυρο στο ψωμί  του.

Ο ξεχασμένος Σίμος Κεδίκογλου, με το βαρύ παρελθόν του μαύρου στην  ΕΡΤ και του κυβερνητικού  εκπροσώπου του Σαμαρά βολεύτηκε στο άσχετο, αναπληρωτής τομεάρχης  Εξωτερικών και ο τελειωμένος Χαράλαμπος Αθανασίου στον ίδιο ρόλο στη Ναυτιλία. Ο  Γιάννης Βρούτσης μένει να συμβολίζει  την πιο βαριά μνημονιακή περίοδο της ΝΔ του Σαμαρά.

Το λόμπι των Σαμαρικών -με επιφανέστερο πλεον τον Βασ. Κικίλια που αποτελεί  ξεχωριστή περίπτωση –  είναι συμπαγές, δίνει τον τόνο-με πρώτον τον Γεωργιάδη- και έχει νοοτροπία φράξιας με αποστολή να μεριμνά για την επιστροφή του Αντώνη. Έχει τη συνεπικουρία  και άλλων, όπως  η Σοφία  Βούλτεψη και μάλλον περισσότερη πείρα από τους  νεομητσοτακικούς.

Ένα στοιχείο στη σκιώδη κυβέρνηση είναι ότι ο παραδοσιακός “σεβασμός” στη ΝΔ προς την Όλγα Κεφαλογιάννη περιορίστηκε, αν ληφθεί ότι  μια “δελφίνα”  δεν μπορεί να  νιώθει ευτυχής ως σκιώδης της  Κονιόρδου, ενώ ο αθλητισμός δεν είναι το φόρτε της.

Αντίθετα ο παλιός ανταγωνιστής του  στη Β Αθήνας  Μιλτ.  Βαρβιτσιώτης   θα προτίμουσε  κάποιο  ευκολοφάγωγο φιλέτο και οχι το Μεταναστευτικό  σε μια περιοχή που    για  πάρεις το σταυτό του νεοδημοκράτη πρέπει να ανταγωνίζεσαι τον …Κασιδιάρη. Α, και να πέρνάς τα Σαββατοκύριακα στη Μυτιλύνη και οχι στη Μύκονο.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το “Βατερλό” στο υπουργείο Υγείας με τον Βασ. Οικονόμου -όταν κατηγορούνται οι Συριζαίοι για προσεταιρισμό πρώην Πασόκων. Στο ίδιο υπουργείο  υπήρξε μια παρεξήγηση: η Κατερίνα Παπακώστα ευχαρίστησε τον πρόεδρο γιατί της ανέθεσε “το υπουργείο  Υγείας”. Άγνωστο αν την επομένη έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο να ορκιστεί.

Ο καραμανλισμός  εξευμενίσθηκε με την, κάπως ιντριγκαδόρικη, αξιοποίηση του Κ. Καραμανλή του Αχιλλέα σε ένα δευτερεύον αξίωμα επί των Μεταφορών και την τοποθέτηση του σχετικά αποκαραμανλισμένου –αφού ήταν εκπρόσωπος του Κυριάκου- Γ . Κουμουτσάκου στο υπουργείο Εξωτερικών, προς ανακούφιση του  Ν. Κοτζιά  που  αισθανόταν άβολα με την Ντόρα. Αρκετοί πήραν δευτερεύοντες ρόλους που δεν επιχρωματίζουν την εικόνα που παραμένει  εμφανώς  στραμμένη προς τα δεξιά.

Ρουσόπουλος- Αθανασάκης

Τι μένει; Μια τοποθέτηση που δεν έγινε και δυο που θα συζητηθούν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τιμήθηκε με την απουσία του ως πρώην πρόεδρος – κάτι που  μάλλον δεν τον δυσαρεστεί καθώς του αφήνει το πεδίο ελεύθερο για να κρατάει αποστάσεις σε θέματα όπως η εθνική συνεννόηση για η μείωση του χρέους.

Στις τοποθετήσεις αυτή που άφησε πολλούς με ανοιχτό το στόμα είναι του Βασ. Κικίλια ως  εκπρόσωπου του κόμματος. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι είχε τις προδιαγραφές για αυτό το ρόλο.  Κάπως απολιτίκ ενίοτε, με περιορισμένη σκηνική ακτινοβολία, λίγο αδέξιος συχνά,  αλλά πολύ  δεξιός μονίμως, δεν κουμπώνει με τίποτε με το προφίλ που θέλει  να φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος για τον εαυτό του και για  τη ΝΔ.  Απέναντι στον Τζανακόπουλο,μάλλον παραμέμπει στις αναλογίες  Ρουσόπουλου -Αθανασάκη.

Δεύτερη τοποθέτηση είναι η επισημοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου  ως το “μεγάλο αφεντικό, μετά το αφεντικό” στην χάραξη της πολιτικής. Ένας  παλιός Κνίτης, που έμαθε την πολιτική δίπλα στον Κ. Λαλιώτη  και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στην τηλεόραση παίρνει τα ηνία της ΝΔ-περί αυτού πρόκειται- δίπλα στον “άνθρωπο του Προέδρου” , τον Μακάριο Λαζαρίδη. Το παρελθόν, αλλά και το παρόν εγγυάται το μέλλον…