Ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπέρ πατρίδος!

Photo απο το :ethnos.gr

 

Του Γ. Λακόπουλου

ΞΕΠΛΥΜΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.
Το χρήμα δεν έχει οσμή. Αρχίζουν να το ανακαλύπτουν και οι Συριζαίοι κυβερνώντες. Λεφτά νάναι και από όπου νάναι- ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κρατικό ταμείο. Μόνο που η αθώα πατριωτική επίκληση <φέρτε πισω τα λεφτά> δεν είναι τόσο αθώα, ούτε τόσο πατριωτική. Δεν προέρχεται καν από εκείνους που την προβάλουν.
Στην πραγματικότητα κρύβει μια παλιά προσδοκία όσων έχουν μαύρο και αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό να το ξεπλύνουν με νόμιμο τρόπο. Προσπαθούν να το πετύχουν από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών Γιάννης Παλαιοκρασσάς- επί Μητσοτάκη δηλαδή. Συνέχισαν κατά καιρούς με όλες τις κυβερνήσεις να το φέρνουν στη δημοσιότητα, με το επιχείρημα ότι θα αποκτήσει ρευστότητα η ελληνική οικονομία.
Θα έλεγε κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση θα διέφερε-για ιδεολογικούς λόγους, τους οποίους σε τόσα άλλα επικαλείται.. Αλλά δεν… Μόλις πρόσφατα υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης επικαλέσθηκε τον πατριωτισμό και το φιλότιμο των υπεροριακών καταθετών με το επιχείρημα :<χρειαζόμαστε και το τελευταίο ευρώ> .
Οσοι συνάδελφοι του στο υπουργικό συμβούλιο έχουν –νόμιμα- λεφτά στο εξωτερικό δεν τον άκουσαν και δεν έγινε γνωστό κανένα έμβασμά τους προς ελληνική τράπεζα. Ουδεμία έκπληξη: έτσι κι αλλιώς όσοι πολιτικοί έχουν παράνομες καταθέσεις – όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από οποιοδήποτε κόμμα – δεν πρόκειται να το ομολογήσουν – με τη νομιμοποίησή τους..
Αλλά ούτε οι πολίτες και οι πολιτικοί που έχουν νόμιμες καταθέσεις σε τράπεζες του Εξωτερικού πρόκειται να τις μεταφέρουν με το σημερινό πολιτικό κλίμα και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση . Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να το κάνουν.
Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες. Η έκκληση < επαναπατρίστε τις καταθέσεις σας> -και από τη σημερινή κυβέρνηση-αφορά πρωτίστως το παράνομο χρήμα. Απλώς κανένας υπουργός δεν θα το παραδεχθεί ποτέ.
Για να μη κρυβόμαστε πίσω τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας, είναι ολοφάνερο ότι στην ουσία και η σημερινή κυβέρνηση ορέγεται κάτι σαν <εθνικό ξέπλυμα > του χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό -με οποιονδήποτε τρόπο και αν αποκτήθηκε .
Με δέλεαρ τη χαμηλή φορολόγηση του, είναι πρόθυμη να το νομιμοποιήσει .  Δηλαδή όποιος έχει βγάλει λεφτά έξω από παράνομες δραστηριότητες οποιαδήποτε φύσεως ,μπορεί να πληρώσει κάτι και να αποδοθεί πάλλευκος στην κοινωνία -με τα λεφτά στη διάθεση του.
Έτσι μπορούν να επωφεληθούν πολλοί και διάφοροι. Οσοι φυγάδευσαν τα ποσά που άντλησαν από το Χρηματιστήριο για να τα επενδύσουν και τα έβαλαν στην τσέπη. Οσοι έβγαλαν λεφτά από δάνεια , αναπτυξιακά κίνητρα, κοινοτικά κονδύλια μαγειρεύοντας τα στοιχεία. Οσοι διακίνησαν προϊόντα με πλαστά τιμολόγια. Οσοι έκρυψαν εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή .Οσοι πήραν μίζες από δουλειές κάτω από το τραπέζι , προμήθειες του δημοσίου , πολιτικές και οικονομικές συναλλαγές. Οσοι απέκτησαν λεφτά από τυπικές εγκληματικές δραστηριότητες .
Πιο απλά: πάρτι για τους φοροφυγάδες πάσης προέλευσης που έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Θα παρουσιαστούν ένα πρωί σε μια τράπεζα και αφού πληρώσουν ένα μικρό φόρο θα ανακηρυχθούν εθνικοί ευεργέτες!
Το επιχείρημα ότι ,έστω και έτσι ,θα μπει χρήμα στη χώρα τώρα που το χρειάζεται και θα πάρει μπροστά η οικονομία είναι στον αέρα.
-Πρώτο γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι τα ξεπλυμένα λεφτά, δεν θα ξαναβγούν στο εξωτερικό -νομίμως πλέον –και είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά προτεινόμενη ρύθμιση δεν το αναφέρει.
-Δεύτερο γιατί με αυτή τη διαδικασία θα πάρουν το πάνω χέρι στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αυτοί που την υπονόμευαν ως τώρα -γιατί αυτοι θα έχουν ρευστότητα να αγοράσουν οτιδήποτε.
Τρίτο ,γιατί η απονομή Δικαιοσύνης δεν συνδέεται με τη οικονομική κατάσταση της χώρας. Η υποχρέωσης της Πολιτείας να εντοπίζει και να τιμωρεί την παρανομία δεν ασκείται αλά καρτ και ανάλογα με το αντάλλαγμα.
Ένα κράτος που δεν έκανε ως τώρα τίποτε -από όσα θα μπορούσε να κάνει -για να εντοπίσει ,να φορολογήσει και να επαναπατρίσει το χρήμα του εξωτερικού – πχ η συμφωνία με την Ελβετία πάντα καρκινοβατεί– εμφανίζεται σήμερα πρόθυμο να δώσει άφεση αμαρτιών στους όπου Γης έχοντες κομπόδεμα που δεν αποκτήθηκε νόμιμα.
Όπως όμως μπορούν να βεβαιώσουν οι κορυφαίοι νομικοί που έχει στους κόλπους της η κυβέρνηση ,ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπέρ πατρίδος δεν νοείται.