Οι Αμερικανοί “βγάζουν το καπέλο” στον Τσίπρα *

Από το Ignatiou.com

Βγάζουν το… καπέλο οι Αμερικανοί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εντυπωσιακή πολιτική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται από την ενημέρωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου σε ομάδα Ελληνοαμερικανών κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τους ακραίους από την κυβέρνησή του, και τώρα -όπως τονίστηκε- η Ελλάδα έχει μία ισχυρή, οριακή αλλά πειθαρχημένη πλειοψηφία η οποία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό και την φορολογία. Αναφερόμενοι στη συμφωνία του Eurogroup οι αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν μεταβατική. Την χαρακτήρισαν μία υπόσχεση για το μέλλον υπό τον όρο, όπως ειπώθηκε, ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Τουλάχιστον, τόνισαν, οδεύουν τα πράγματα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα δεν θα οδεύει από κρίση σε κρίση. Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

Εξήγησε ότι παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο της ελάφρυνσης και πρόσθεσε ΄΄ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι για να λάβει μέρος  χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση. Σύμφωνα με τον εν λόγω σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, το ΔΝΤ αναμένεται το φθινόπωρο να κάνει την ανάλυση του για να διασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε βιώσιμο μονοπάτι. Πιστεύει ότι στην ουσία η συμφωνία του Eurogroup έδωσε την ευκαιρία την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Οι Αμερικανοί επιθυμούν ταχύτερη πρόοδο. Όμως, θεωρούν σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μία κρίση παρόμοια με αυτή του περασμένου Ιουλίου.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: ignatiou.gr