Ο Άδωνις, το χούι του και ο Κυριάκος

 

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΈνα από όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της ΝΔ ήταν το νέο ήθος των στελεχών του και το νέο ύφος της δημόσιας παρουσίας τους. Πολλοί τον πίστεψαν και δεν είχαν λόγο να μην το κάνουν.

Ο ίδιος ανταποκρίνεται σ΄ αυτό το πρότυπο πολιτικού είτε συμφωνεί κάποιος με την πολιτική του είτε όχι.

Ο δημόσιος λόγος του, ακόμη και όταν είναι επιθετικός , είναι ευπρεπής και σε κάθε περίπτωση δεν εκτρέπεται σε διατυπώσεις καφενείου- για να μην πούμε καταγωγίου.

Με το ίδιο ύφος πολιτεύεται και ο ένας αντιπρόεδρος του, ο σεμνός Κωστής Χατζηδάκης, που ασκεί πολιτική με επιχειρήματα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον έτερο αντιπρόεδρο. Η φράση “Άντε ρε ξεφτίλα που είχες πει ότι θα παραιτηθείς και τώρα ξεπουλάς τα πάντα”, που εκτόξευσε προς τον υπουργό Οικονομικών, συνιστά έκπτωση του κοινοβουλευτικού λόγου.

Αλίμονο αν όλοι οι βουλευτές αρχίσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες αγοραίες εκφράσεις στις πολιτικές αντιπαραθέσεις τους. Προφανώς στόμα έχουν και οι άλλοι.

Ενδεχομένως για τον Άδωνι Γεωργιάδη αποτελεί συνήθεια να πολιτεύεται με αυτόν τον τόπο. Από τη στιγμή όμως που έχει επιλεγεί όμως ως αντιπρόεδρος από τον Κυριάκο, η συμπεριφορά του εκθέτει και τον πρόεδρο της ΝΔ.

Είναι συμπεριφορά εξόχως αντικοινοβουλευτική, που καλλιεργεί κλίμα εκτροπής. Οι εμπρηστικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί περά από την ποιότητα τους μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά στο Κοινοβούλιο – όπου τέτοιο λεξιλόγιο χρησιμοποιούν μόνο οι Χρυσαυγιτες.

Η ανοίκεια επίθεση στον Τσακαλώτο εκθέτει συνολικά τη ΝΔ γιατί, αν μη τι άλλο, ο υπουργός Οικονομικών είναι ευπρεπής και κόσμιος, ανεξάρτητα από την πολιτική του. Συνεπώς η επίθεση αυτού του είδους από τον Άδωνι δεν προκλήθηκε εκ μέρους του. Είτε σχεδιάστηκε, είναι αποτελεί φυσική ανάγκη για τον Γεωργιάδη. Το χούι φεύγει τελευταίο.

Για το πρόεδρο της ΝΔ όμως υπάρχει ζήτημα. Όσο νωρίτερα θέσει τέρμα σ’ αυτές τις εκρήξεις τους εκλεκτού του -αλλά και δελφίνου του πλέον- αντιπροέδρου στη Βουλή κυρίως, τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί ο ίδιος και θα προσφέρει υπηρεσίες στην πολιτική.