Ο Άρης πριν το αντάρτικο

Tου Νίκου Γαλάτη

Ο φάκελος του Αρη Βελουχιώτη -μαζί με 2.120 ατομικούς φακέλους «πολιτικών φρονημάτων» που διασώθηκαν από την καταστροφή του 1989 και φυλάσσονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Real News έφερε στην δημοσιότητα άγνωστες ως τώρα φωτογραφίες του καπετάνιου του ΕΛΑΣ -που σώζοντα ακόμα από την εποχή της νεότητας και πριν το αντάρτικο.

Σε έγγραφο της Γενικής Ασφάλειας Πειραιώς με τίτλο «Κομμουνιστής δημοσιογράφος της κομμουνιστικής εφημερίδος Ριζοσπάστης» αναφέρεται ότι στις 22/5/30 “ Συνελήφθη εντός της Εργατικής Λέσχης Αθηνών, ένθα έλαβε χώραν συγκέντρωσις των δρώντων κομμουνιστών προς εκλογήν αντιπροσώπων διά την Μόσχαν.

Παραπεμφθείς εις το αυτοφ. Πλημ/κείον επί αδίκω επιθέσει, κατεδικάσθη εις φυλάκισιν 2 μηνών.

Λίγο πριν είχε συλληφθεί σε εξέδρα του Νέου Φαλήρου όπου πήγε – τυγχάνων επί κεφαλής πολλών κομμουνιστών- να χαιρετήσει Ρώσσους ναύτας.

“Ήθελον ν’ ανέλθωσι επί των εις Ν. Φάληρον ελλιμενισμένων σοβιετικών πολεμικών πλοίων”. Τον Νοέμβρη της ίδια χρονιάς “έλαβε μέρος εις απαγορευθείσαν κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν.

Παραπεμφθείς εις δίκην, κατεδικάσθη εις φυλάκισιν ενός έτους. Τον Ιούνιο του 1937 “εκτίων ποινήν φυλακίσεως εις Φυλακάς  Αιγίνης και μεταφερθείς συνοδεία εις Πρωτοδικείον Αθηνών, ίνα δικασθή, απέδρασεν εκ της αιθούσης τούτου την 10.30 ώραν μετ’ άλλων κομμουνιστών».

aris3_7-1Ο Άρης Βελουχιώτης στις φωτό -Κλάρας, Αναστασιάδης ή Δημήτριάδης Ευθύμιος -κομμουνιστής, είναι φακελωμένος ως κομμουνιστής. Δεν έχει μούσι, φορά καπέλο και φλωτάν γραβάτα, όπως ειθιζόταν από τους κομμουνιστές της εποχής, όσο και τον Αττίκ και από τον Γεώργιο Παπανδρέου, που είχε συλληφθεί κι αυτός ως φοιτητής για …κατάληψη- κατά του μαθήματος της …Σουηδικής Γυμναστικής.

Ο Θανάσης Κλάρας είχε έρθει 23 χρονών από την Λαμία, χωριατόπουλο στην Αθήνα. Οι φωτό τον δείχνουν εικοσιπέντε χρονών, αφού έχει μυηθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Είχε απο αποφοιτήσει από την Αβερώφειο Μέση Γεωπονική Λάρισας- γιος κτηματία-δικηγόρου, αλλά εγκατέλειψε μια θέση στο δημόσιο για το κομμουνιστικό κίνημα.

aris2_13aris8Mόλις είχε ιδρυθεί το ΣΕΚΕ και λίγο μετά το ΚΚΕ. Ο εικοσάχρονος Θανάσης Κλάρας ως φαντάρος στο Καλπάκι πότιζε τηλεγραφόξυλα να …ανθίσουν όταν ο  Ναπολέων Ζέρβας ήτανε φρούραρχος Αθηνών, βενιζελικός.
Το 1929, μπήκε στο Κόμμα -εικοσιτεσσάρων χρονών και συνελήφθη στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς για να μπει στη φυλακή ενάμισυ μήνα.Ήταν ένας μποέμ νέος που δούλευε σε οικοδομές και τυπογραφεία, όταν εκδιώχθηκε ο Τρότσκυ από τον Στάλιν έγιναν επεισόδια με τους αρχειομαρξιστές στην Σταδίου και Εδουάρδου Λω.

Στο βιβλίο «Ο Αρχηγός των Ατάκτων» ο Χαριτόπουλος λέει πως ήταν μπελάς για το ΚΚΕ. Ο Ιωαννίδης έλεγε πως είχατε μια τάση στην αλητεία… Ένας άλλος φάκελος του έλεγε πως είχε συλληφθεί -ως έφηβος- για μικροκλοπές.

Ξανάκανε φυλακή για δυο μήνες και μάλιστα τραυματισμένος. Ύστερα στη Γαύδο. Μετά Συγγρού, Αίγιο, Αϊ Στράτη. Το 1935 δραπέτευσε, αλλά η δικτατορία τον έπιασε ξανά και έφυγε με τέσσερα χρόνια φυλακή για την Αίγινα.  Τότε ήρθε η περίφημη δήλωση.Είχε σώσει τον Αρχηγό -και γραμματέα- του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη από την Ασφάλεια όταν τον κατηγόρησαν για το φόνο του αρχειομαρξιστή Γιώργου Παπαδάκη. Οργάνωνε πολύ συχνά τέτοιες επιχειρήσεις για αποδράσεις από τις Φυλακές Συγγρού ή αντιπερισπασμούς για να ξεφύγουν όσοι είχαν πιαστεί.

Toν Αύγουστο του 41 έφτιαξε ένα μικρό τυπογραφείο σε ένα υπόγειο στην Καισαριανή και φτάνει στη 213562g-aris1_12 Λαμία με πλαστά χαρτιά κάνοντας τον ζωέμπορο. Με μια βαλίτσα σαπούνια- παριστάνοντας τον πλασιέ- άρχισε το αντάρτικο κι άφησε μούσι- δηλώνοντας πλέον ταγματάρχης.

Ο ηγέτης του ΕΛΑΣ, ήρωας εν ζωή που έγινε θρύλος και τραγούδι, δεν είχε ποτέ την εκτίμηση του κόμματος, ως δηλωσίας, μποέμ, αλκοολικός ή ως κατσαπλιάς- τυχοδιώκτης.

«Ο Κλάρας αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το KKE επειδή λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το KKE του ‘δωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το KKE με την τυχοδιωκτική και ύποπτη στάση του που μονάχα τον εχθρό ωφελεί».

Ήταν η αποκήρυξή του από το κόμμα όταν το 1945 κυκλωμένος στην Μεσούντα διάβασε τον “Ριζοσπάστη”. “Ούτε ψωμί, ούτε νερό στον προδότη”. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή και ένας πυροβολισμός.  «Το κόμμα θα νικήσει! Ο Λαός θα νικήσει!» «Ελάτε!» λέει κάποιος. «Σκοτώθηκε ο Αρχηγός».

Ο Τζαβέλας  βγάζει τον aris«ελβετό», το πιστόλι του, και κλαίει. Σε λίγο η χαράδρα  τραντάχτηκε αντιβουΐζοντας από την έκρηξη χειροβομβίδας.

Ο Καπετάν Βόιδαρος του ΕΔΕΣ  έβαλε έναν αντάρτη του ΕΛΑΣ να του κόψει το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια από το γόνατο και κάτω. Σήκωσε το κεφάλι με τα αίματα από τα μαλλιά. Το ’βαλαν σε έναν τρουβά με αλάτι με αυτό του Τζαβέλα και τα πήγανε στα χωριά –με νταούλια και βιολιά– να τα κρεμάσουν στο φανοστάτη στην κεντρική πλατεία στα Τρίκαλα.