«Ο έκτος άθλος»: Μια έκθεση του Γ. Παστάκα

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

WMS_2862
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα: «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Κυριακή 15 Μαΐου (ώρα 12:00), την έκθεση «Ο έκτος άθλος», στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE Stymfalia: Αειφόρος Διαχείριση και Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας των Υγροτόπων- Η περίπτωση της Λίμνης Στυμφαλίας» και παρουσιάζει μέσα από μια πρωτότυπη, καλλιτεχνική προσέγγιση, το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής και το έργο που υλοποιείται για την προστασία και ανάδειξή της. Μέσα από τα ζωγραφικά έργα του  Γιώργου  Παστάκα,  την ποιητική αφήγηση του Γιώργου Μανιώτη και τη μουσική επένδυση του Γιώργου Κουμεντάκη, ο έκτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος κλήθηκε να εκδιώξει από τη λίμνη τις Στυμφαλίδες όρνιθες που κατέστρεφαν τη γη, «ζωντανεύει» και παρουσιάζεται εκ νέου στο κοινό. Μόνο που αυτή τη φορά αφορά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη φύση.

WMS_2930Με τη δημιουργική, ανατρεπτική και σύγχρονη ματιά των τριών δημιουργών συνδέονται έννοιες όπως περιβάλλον, πολιτισμός, πολιτιστικό τοπίο, αειφόρος ανάπτυξη. Ουσιαστικά η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει ότι προϋπόθεση για τη διατήρηση και την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτιστικού τοπίου, όπως είναι αυτό της Λίμνης Στυμφαλίας, προϋποθέτει την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτός από τους τρεις καλλιτέχνες, για την άρτια παρουσίαση της έκθεσης συνέβαλαν πολλοί. Μεταξύ αυτών, μαθητές της ορεινής Κορινθίας οι οποίοι μαζί με τους δασκάλους τους και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παστάκα, ζωγράφισαν χαρταετούς που επίσης εκτίθενται στο πλαίσιο της έκθεσης.


Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλία ( καθημερινά, εκτός από την Τρίτη, 10:00-18:00).

 Η έκθεση πραγματοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος LifeStymfalia (LIFE12NAT/GR/0000275) 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας-200 16,  Στυμφαλία Κορινθίας-Τ: 24470 22296