Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (12)- Ο “Γιαννάκης”

 

Ο ελληνικός Φασισμός

αρχείο λήψης (1)Ο κόμης Ιωάννης Μεταξάς, απόγονος ξεπεσμένης βυζαντινής οικογένειας, είχε τόσο στενές  σχέσεις με την βασιλική οικογένεια, που η πριγκίπισσα Σοφία τον έλεγε “Γιαννάκη». Τον εμπιστευόταν κι ο Βενιζέλος που τον έκανε υπασπιστή και ταγματάρχη, ώσπου έγινε και αρχιστράτηγος. Ήταν και μασόνος, στη στοά «Ησίοδος». Είχε φτάσει στον 33ο βαθμό.

Ο Κόμης Μεταξάς συνδέεται με μυστήριο: όλοι οι αντίπαλοι του θα φύγουν από τη ζωή σε λίγους μήνες: έξι πρώην πρωθυπουργοί, – ανάμεσα τους ο Βενιζέλος, ο Κονδύλης, ο Παπαναστασίου- κι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Δεμερτζής, που 14 Μαρτίου ορκίστηκε, 13 Απριλίου πέθανε από συγκοπή.

Ο Κονδύλης, πέθανε από τον καημό του. Κι ο Βενιζέλος, ήταν 72 χρονών, όταν πέθανε από εγκεφαλικό. Αλλά ο Δεμερτζής, 60, ο Τσαλδάρης, 72, κι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, 57, πέθαναν, απρόσμενα- και οι τρεις από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης εμπνέεται και γράφει ένα τραγούδι:

Επέθανε ο Κονδύλης μας, πάει και ο Βενιζέλος/την πούλεψε κι ο Δεμερτζής, που θα ‘φερνε ένα τέλος

Όσοι γίνουν πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν/τους κυνηγάει ο λαός, απ’ τα καλά που κάνουν.

Η ραγδαία εξέλιξη της οικονομίας δεν σταματά. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία από 154 χιλ.το 1920 τώρα 354 χιλιάδες.  Στις 8 Μάη, λίγο πριν το μεσημέρι, εφτά χιλιάδες απεργοί της Θεσσαλονίκης κατευθύνονται προς τη Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Έφιπποι και πεζοί χωροφύλακες προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Οι απεργοί στήνουν οδοφράγματα. Μέσα σε λίγη ώρα από κάθε σημείο της πόλης ο κόσμος κατεβαίνει στο κέντρο.

Ο διοικητής της φρουράς έδωσε διαταγή στο στρατό να χτυπήσει τους διαδηλωτές αλλά οι φαντάροι δεν υπάκουσαν. Το βράδυ,  αυτοκινητιστές, λιμενεργάτες, οικοδόμοι, τροχιοδρομικοί κ.ά. κήρυξαν απεργία. Το πρωί μπαίνουν στην απεργία αρτεργάτες, μυλεργάτες και άλλοι-περίπου 25.000 άτομα. Οι έμποροι  κλείνουν τα μαγαζιά.

f2cfd-metaxas_nikoloudis77-tifΟ πρώτος νεκρός απεργός είναι ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Οι απεργοί μεταφέρουν το πτώμα του πάνω σε μια πόρτα. Ο Γιάννης Ρίτσος θα γράψει γι αυτόν τον «Επιτάφιο», όταν ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει μια φωτογραφία με τη μάνα να μοιρολογεί το γιο της με απλωμένα σπαραχτικά τα χέρια της σε ένα πεζοδρόμιο στη Θεσσαλονίκη. Το πτώμα είναι ακόμα πάνω σ΄αυτή την πόρτα. Οι δολοφόνοι δεν είναι οι χωροφύλακες. Είναι παρακρατικοί φασίστες της οργάνωσης «Τρία Έψιλον»- που από το 1927 με έμβλημα των δικέφαλο αϊτό καταδιώκει κομμουνιστές και εβραίους φορώντας μια στολή με κίτρινο πουκάμισο, μαύρες μπότες, χαλύβδινο κράνος και γκλόμπς.

Η διαδήλωση με το νεκρό εργάτη πάνω στην πόρτα θα σημάνει με καμπάνες σε όλες τις συνοικίες νέο συναγερμό στην πόλη. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους και κατηφορίζει προς το Κέντρο με υψωμένες γροθιές και κόκκινα λάβαρα. Νέοι νεκροί. Όλη η πόλη έχει ξεσηκωθεί. Πολλοί στρατιώτες που αρνούνται να σηκώσουν όπλα κατά του λαού, συγκρούονται με τους χωροφύλακες. Το μεσημέρι ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού δίνει εντολή σε αξιωματικούς να αναλάβουν τη Διοίκηση των αστυνομικών τμημάτων και απαγορεύει κάθε συγκέντρωση σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Τα μαγαζιά κλείνουν υποχρεωτικά.
Το βράδυ της 9ης Μαΐου ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει πάρει την εξουσία στα χέρια του. Ο Μεταξάς διατάσσει τον στρατό και τον στόλο να κινηθεί προς τη Θεσσαλονίκη. Η χώρα πιθανόν να οδηγείται σε Εμφύλιο, όταν η απεργία λύεται με την βοήθεια του ΚΚΕ δια του Κώστα Θέου και την παρέμβαση της ΓΣΕΕ. Το Κόμμα πιστεύει πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες ούτε για το «αστικοδημοκρατική», ούτε για την προλεταριακή Επανάσταση. Οι Φιλελεύθεροι καταλαβαίνουν ότι αυτή η εξέγερση είναι το δικό τους τέλος. Ο «Μάης του 36» είναι μια έρπουσα Επανάσταση, που κανένας δεν θέλει να εκπροσωπήσει.IoannisMetaxas-GeorgiosB

Τρεις μήνες μετά, την 4ην Αυγούστου 1936, ο «Γιαννάκης»- δηλαδή ο βασιλιάς-  ανέστειλε τα βασικά άρθρα του Συντάγματος και συνέλαβε, χωρίς αντίσταση, ακόμα και τον βασιλόφρονα Τζον Θεοτόκη. Ύστερα έκαψε πεντακόσια βιβλία στα πρότυπα του Χίτλερ κι άνοιξε την Μακρόνησο, εγκαινιάζοντας τον “Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό” με βασανιστήρια όπως υποχρεωτική πόση ρετσινόλαδου, πάγο, φάλαγγα, κάψιμο δέρματος, εγκλεισμό μαζί με γάτα στο τσουβάλι, σιδερένιο στεφάνι, τράβηγμα νυχιών, χτύπημα με σακούλες με άμμο στα πέλματα , ευνουχισμό κ.α.

Η Εθνική Οργάνωση Νέων, συγκεντρώνει παιδιά 8-25 ετών, τα ονομάζει Σκαπανείς και Φαλλαγγίτες και τους φορά στολές μπλε σκούρου χρώματος με σήμα ένα διπλό μινωικός πέλεκυ μέσα σε φύλλα δάφνης. Ανάμεσα τους θα βρεθεί ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετέπειτα κομμουνιστές, που τώρα παιδιά χαιρετούσαν στρατιωτικά με την παλάμη ανοικτή και το χέρι προτεταμένο. Ο ύμνος της λέει πως «Την ολόθερμη ψυχή σου, εθνική φωτίζει αυγή κι ο Μεγάλος Κυβερνήτης πάντα εμπρός θα σ’ οδηγεί».

21 Στη Γερμανία  τα SS «προχωρούν στη χώρα του εχθρού /και τραγουδούν ένα τραγούδι του διαβόλου/Ένας φαντάρος στέκεται στου Βόλγα τις όχθες και σιωπηλά τραγουδά μαζί μας.

 

Ψηλά η σημαία! Πυκνώστε τις γραμμές!

Τα Ες-Α περνούν με βήμα αργό, σταθερό.

Οι νεκροί μας είναι εδώ, και μας ακολουθούν.

Η μέρα για ελευθερία και ψωμί χαράζει.

Στην Ιταλία ο Μπενίτο Μουσολίνι, σοσιαλιστής που έχει αρχίσει την πολιτική του ζωή ως αντιρρησίας πολέμου με την εφημερίδα ‘Ταξική Πάλη», αλλάζει στρατόπεδο και ξαφνικά οι μελανοχίτωνες του χτυπούν απεργούς και δολοφονούν σοσιαλιστές.  Όπως αποδεικνύουν νεώτερα έγγραφα ο φτωχός και άνεργος Μπενίτο που συνελήφθη για αλητεία στη Βιέννη υπήρξε από το 1917 πράκτορας της Αγγλικής Μυστικής Υπηρεσίας Μ Ι6 για- σημερινά- 400 ευρώ.  Το πρώτο του κόμμα “Πυρήνες του Αγώνα” δεν θα μπει στη Βουλή, αλλά το 1921 το “Εθνικό Φασιστικό Κόμμα “, θα παρατάξει τους 47 βουλευτές του σε σχήμα τόξου.

Στις 28 Οκτωβρίου 1922, εκατό χιλιάδες μελανοχίτωνες κάνουν πορεία στη Ρώμη και στέκονται απέναντι από την αστυνομία και τους κυανοχίτωνες του βασιλικού στρατού. Ο φασισμός έχει επικρατήσει. Ο βασιλιάς τον κάνει πρωθυπουργό. Ο Μπενίτο διαλύει το κοινοβούλιο, επιβάλλει δικτατορία.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, θα ενθουσιαστεί:

– “Ο φασισμός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό (όχι μονάχα πολιτικό) ρέμα που παρασύρει την νεολαία όλης της Ιταλίας. Όπως είναι ο μπολσεβικισμός ένα σύνθημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πνεματικό κλπ. όμοια κι ο Φασισμός. Νέοι από 15 χρονών γυρίζουν τους δρόμους με τα μάβρα τους πουκάμισα, μάβρους σκούφους, σε διαρκή επιστράτεψη. Περιοδικά τέχνης πλήθος εκδίδονται με φασιστικό ιδανικό. Ίσως αφτό να μελετήσω είναι το κλειδί της σύχρονης πνεματικής Ιταλίας. Μπολσεβικισμός και φασισμός είναι οι δυο σύχρονοι πόλοι που περιστρέφεται η Εβρώπη”.

Το 1940 ο Μπενίτο βυθίζει το ελληνικό πλοίο “Έλλη”. Η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός, αλλά όταν οι Ιταλοί μια νύχτα στέλνουν τον πρέσβη στον Μεταξά με ένα τελεσίγραφο πολέμου, οι Έλληνες θα γελοιοποιήσουν τον Ντούτσε, διατυμπανίζοντας το σλόγκαν “Αν θέλετε να πάτε στη Ρώμη, καταταγείτε στον ελληνικό στρατό”.

Ο Ντούτσε θα καθαιρεθεί -πριν το τέλος του πολέμου- από το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο στις 24 Ιουλίου 1943 και θα εξορισθεί στα Αβρούζια Όρη, από όπου θα τον απελευθερώσουν οι ναζί αλεξιπτωτιστές, αλλά δυο χρόνια μετά θα τον εντοπίσουν οι ιταλοί παρτιζάνοι με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι να προσπαθεί να φύγει από το Μιλάνο και  θα κρεμάσουν το πτώμα του  ανάποδα σαν σφάγιο στην Πιατσάλε Λορέντο.

Εφημερίδα_Έθνος_28_Οκτωβρίου_1940Ο «Γιαννάκης», δεν θάλεγε ποτέ «όχι» στους ομοϊδεάτες του. Αλλωστε ήταν αυτός που είχε παραδώσει στον Πρώτο Πόλεμο το Ρούπελ στους Γερμανούς. Ο καμαρώτος του βασιλιά, όμως, που εκτελούσε χρέη δικτάτορα δεν θάλεγε ποτέ «όχι» στο αφεντικό του, τον Γεώργιο τον Β’. Ο Βασιλιάς αν και συγγενής του Κάιζερ είχε διδαχθεί από το λάθος του πατέρα του και ήταν αγγλόφιλος. Κι έτσι ο Μεταξάς, τρεις το πρωί, όταν τον επισκέφτηκε ο Ιταλός πρέσβης είπε το περίφημο «Όχι». Το είχε προφανώς αποστηθίσει.

Τον  Ιανουάριο του 1941 ο ο μικρόσωμος δικτάτορας θα πει ένα ακόμα «Όχι» που στους άγγλους που επείγονται να φέρουν το στρατό τους στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς θεωρούσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν πρόκληση για τους Γερμανούς κα συζητούσε ήδη την πρόταση να διατηρήσει τις αλβανικές κτήσεις με αντάλλαγμα την ουδετερότητα. Ένας αξιωματικός ελληνικής καταγωγής ο Φον Κανάρις, απόγονος του Πυρπολητή,  είναι εδώ απεσταλμένος των Γερμανών, αλλά είναι και ο άγγλος απεσταλμένος στρατηγός Ουέιβελ.
Στις 17 Ιανουαρίου 1941 ο Μεταξάς αισθάνθηκε μια ελαφρά αδιαθεσία. Ήταν ένα παραμυγδαλικό απόστημα που  εγχειρίζεται αμέσως, αλλά-όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν δυο μέρες μετά –«ο ασθενής παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν, και απέθανε σήμερον, 6 π.μ. τη 29η Ιανουαρίου 1941».

Η «Βραδυνή» θα μιλήσει για ένα μυστηριώδη άγγλο ιατρό που του έκανε ένεση. Ο θάνατος του τότε διοικητή Ασφαλείας Παξινού που βρέθηκε δολοφονημένος στο Κάιρο αργότερα, φαίνεται ότι συνδέεται με το μυστηριώδη θάνατο του ανθρώπου που η πολιτική καριέρα στηρίχτηκε σε μυστηριώδεις θανάτους των αντιπάλων του.

Στις 18 Απριλίου του 1941, ο νέος πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής βρίσκεται στο σπίτι του νεκρός. Λίγο πριν συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Βασιλέα Γεώργιο σε έντονο ύφος και πήγε στο σπίτι του στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ο Βασιλεύς έστειλε τον διάδοχο Παύλο εκεί. Όσο εκείνος μιλούσε στην είσοδο με την σύζυγο του Κορυζή, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιακή χώρα.

images (1)Στις 27 Απριλίου ο στρατηγός Τσολάκογλου, παλιός υπουργός του Λαϊκού Κόμματος, υποδέχτηκε τον γερμανικό στρατό, που παρήλασε από την νεκρωμένη πόλη και ύψωσε την σημαία με την σβάστικα στην Ακρόπολη. Ο Βασιλιάς και οι πολιτικοί είχαν φύγει με απαράμιλλη γενναιότητα.

Τα μαγαζιά έκλεισαν. Τα τρόφιμα εξαφανίστηκαν.  Μέσα στο σκοτάδι της Κατοχής, η “Μαύρη Αγορά” αναπτύσσεται ακόμα και σε κουρεία, φαρμακεία, συμβολαιογραφεία και κρυφά στέκια, μαζί με επτά χιλιάδες νέες επιχειρήσεις. Πρόκειται- θα γράψει ο Δημήτρης Γληνός- για “τσακάλια” που «θα βάλουν χέρι σε πλούσια χτήματα, βίλλες, κοσμήματα, χρυσές λίρες, έπιπλα, μπιμπελό, χαλιά, ρολόγια ακόμα και βέρες”.

Σε μια εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε ότι συνελήφθη 81χρονος, ο οποίος επιχείρησε να πουλήσει σφαγμένη γάτα. Ο ίδιος έλεγε ότι ήθελε να τη φάει.  “Παρεπέμφθη εις το Ανώτατον Αγορανομικόν Δικαστήριον”.

Οι ανταλλαγές γίνονται σε είδος: αλάτι, σαπούνι, λάδι, ζάχαρη και σπίρτα. Το 1942 πεθαίνουν από την πείνα χίλιοι άνθρωποι την ημέρα. Πολλοί πετάνε τους νεκρούς στα κάρα για να κρατήσουν τα δελτία τους για το συσσίτιο. Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο γιος στρατηγού-υπουργού, τοξικομανής και πεινασμένος, αυτοκτονεί αναζητώντας το “Μέγα Πουθενά” στο αρχοντικό του στα Εξάρχεια.

Σούβεροδα στ’ αλίκοπα σουνέκια·

μεσ’ στ’ άλινα που δεν εσιβονεί

βαρίλωσα σ’ ακίμορα κουνέκια.

20080419192223_metaxas-013_414x290Ο παλιός δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος και ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης θα δημιουργήσουν τα δικά τους Τάγματα Ασφαλείας με αρχική αποστολή να φρουρούν τους κρεμασμένους από τα SS για να μην πάρουν τα πτώματα οι συγγενείς τους ή να βρίσκουν αντάρτες και Εβραίους για το Άουσβιτς. Ύστερα κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ναζί και το δικαίωμα να σφάζουν και να κρεμάνε οι ίδιοι ΕΛΑΣίτες. Τα αφεντικά τους τους καλούσαν πάντα στις γιορτές για τα γενέθλια του Χίτλερ. Στο Μπλόκο της Κοκκινιάς όπως και στη Νίκαια,  άνθρωποι με κουκούλες υποδείκνυαν χιλιάδες πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Πλατεία. Ο Μεταξάς είπε το «όχι» αλλά το προσωπικό της δικτατορίας,  οι «Μεταξικοί»  συνεργάζονται άριστα με τους κατακτητές.

Ένα χρόνο μετά την συνθηκολόγηση το ΚΚΕ αργεί πολύ να αρχίσει την Αντίσταση. Μια περίεργη φιγούρα, που δηλώνει ταγματάρχης και περιφέρεται πουλώντας για κάλυψη σαπούνια στα χωριά, παριστάνοντας τον «μαυραγορίτη»  θα ξεκινήσει με δύο άλλους, ένα αντάρτικο που θα φτάσει τους 70.000 άνδρες.

Μια φωνή αντηχεί στον αέρα πέρα ως πέρα
μ’ επανάσταση θα διώξουμε τη σκλαβιά.

31 METAXAS_10_10

 

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

 

 

Από το βιβλίο του Νίκου Λακόπουλου

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Εκδόσεις Καστανιώτη

(Συνεχίζεται)