Ο γύψος του Ερντογάν φέρνει νέα εξέγερση

Του Νίκου Γαλάτη

1032682_GettyImages-576538632Οι εικόνες του αποκεφαλισμένου στρατιώτη, του στρατηγού με το μισό αυτή, της διαπόμπευσης ξεγυμνωμένων φαντάρων κάνουν τον γύρο του κόσμου, όταν ο σουλτάνος με το κοινοβούλιο, του οποίου εγκρίνει τις αποφάσεις, ανακοίνωσε κάτι πιο φριχτό, ακόμα κι από το διωγμό δεκάδων χιλιάδων κρατικών υπαλλήλων: οι προδότες θα ταφούν σε χωριστά νεκροταφεία χωρίς κανονική τελετή. Η φρίκη συνίσταται στο ότι όχι μόνο σχεδιάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά έχει αποφασίσει τον θάνατό τους.

Οι στιγμές που ζει η Τουρκία την γυρίζουν χίλια χρόνια πίσω. Ο αυτοκράτορας έχει χτίσει το παλάτι του και χάρη στο ευλογημένο πραξικόπημα που έστειλε η χάρη του θεού, όπως είπε, ξαναχτίζει στα μέτρα του κράτος με σεβασμό στο κοινοβούλιο, σε ένα ρόλο συμβούλου. Από προχθές είναι ο εκλεκτός του θεού, ελέω λαού, σε μια παράξενη δεσποτεία.

Οι στρατιωτικοί θα δικαστούν για το πραξικόπημα, ακόμα κι αν δεν συμμετείχαν ως εχθροί  του κράτους και τρομοκράτες. Οι δικαστικοί ξηλώνονται για να προκαταλάβει την “δικαιοσύνη” με στημένα δικαστήρια. Οι εκπαιδευτικοί και οι πανεπιστημιακοί -που τους απαγορεύτηκε να φύγουν από την χώρα- δεν είναι τρομοκράτες, αλλά είναι -πολλοί από αυτούς μελλοθάνατοι με -Αλλάχ οίδε- ποιος ξέρει ποιες κατηγορίες.

“Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” φώναζε το πλήθος που εξευτέλισε τους στασιαστές και διαπόμπευσε τους στρατηγούς που η καταδίκη τους αποφασίστηκε πριν αποδειχθεί η ενοχή τους. Ανάμεσα στο πλήθος οι Γκρίζοι Λύκοι ξεχώριζαν με το χαρακτηριστικό τους σήμα. Αν συνέβη κάτι στην Τουρκία αυτές τις μέρες δεν είναι βέβαια καμιά νίκη της δημοκρατίας, αλλά της σαρίας που κήρυξε ο ισλαμιστής ηγέτης, ο νέος Πατέρας των Τούρκων, όπως θα ήθελε να γίνει. Πότε συντάχτηκαν οι λίστες των προγραφών και τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα;

Oι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ένα πραξικόπημα που κανένας ακόμα δεν έχει αναλάβει, πλην του πρώην υπασπιστή του Ερντογάν. Ως τώρα έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε τη διάλυση της προεδρικής φρουράς -283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν- και 13. 000 άτομα προφυλακίστηκαν.

Όταν ο στρατηγός Εβρέν -μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1980- κάθισε στο εδώλιο και δικάστηκε ισόβια ο Ερντογάν είχε πιστέψει- όπως -με την υπόθεση Ερντένεκον όταν κατηγορήθηκαν πεντακόσια άτομα, πως είχε ξεμπερδέψει με τον στρατό, αν δεχτούμε την έκπλήξή του για το νέο πραξικόπημα. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι  αθωώθηκαν καθώς τα τεκμήρια ήταν πλαστογραφημένα. Αυτή τη φορά σουλτάνος ξηλώνει ακόμα και εκπαιδευτικούς και απειλεί με την επαναφορά της θανατικής ποινής, μάλλον αποχαιρετώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερώτημα είναι αν η δική του χούντα για να αποφύγει την …στρατιωτική χούντα δεν θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι νέοι που συγκρούστηκαν για το πάρκο Γκεζί δεν ανήκουν στους “τρομοκράτες”, ούτε στο στρατιωτικό κατεστημένο. Και χειρίζονται καλύτερα τα νέα μέσα που έσωσαν τον Ερντογάν.

1032690_3000_1Η Τουρκία, οι νέες κοινωνικές τάξεις και τάσεις που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν πόλλοί μίλησαν για Τουρκικό Μάη, δεν είναι εύκολο να μπουν στο γύψο και να γυρίσουν πίσω χίλια χρόνια ή διακόσια. Όσα πέρασαν από όταν ο …Καρλ Μαρξ προέβλεπε ότι η αυτοκρατορία θα έβγαινε από το καθεστώς ασιατικής δεσποτείας.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο νέος Πατέρας των Τούρκων αν αξιοποιούσε τα γεγονότα για μια σύγχρονη δημοκρατία. Επέλεξε το δρόμο του αυταρχισμού, του δικού του στρατιωτικού νόμου, της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του εμφυλίου πολέμου. Έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες. Γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νίκησαν τα τανκς. Θα νικήσουν και την μαντήλα που φοράει ως …γιατρός-γυψοποιός ο νέος δικτάτορας. Αυτή τη φορά δεν θάναι μαζί του. Θάναι εναντίον του.