Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφεύγει στον Καραμανλή

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

 

Το μόνο αξιοσημείωτο στην τελευταία συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στον “Σκάι” ήταν ότι αποφάσισε να συνταχθεί με τον Κ. Καραμανλή στο θέμα Γεωργίου- ΕΛΣΤΑΤ και τη διαμάχη που το συνόδεψε.

”Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα, μας είπε ότι ‘’λεφτά υπάρχουν” και, επτά μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε”.

Σε απλή μετάφραση: Κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή. Η πρόθεση ορισμένων κύκλων να τον φέρουν σε σύγκρουση με την Παναγή Κυριακού και να θέσουν τη ΝΔ υπό έλεγχο, αν δεν απέτυχε, πάντως, ανεκόπη, μαζί με τον παραλογισμό να υιοθετηθεί η άποψη του Γ. Παπανδρέου για το Μνημόνιο στην οποία είχαν προσχωρήσει φίλιες δυνάμεις. Μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης σπεύδει καθημερινά προς επικουρία αυτών των κύκλων.

Την επομένη ο Κυριάκος συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Αν η δήλωση ήταν αυτή που προκάλεσε τη συνάντηση, ή ήταν προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί, μικρή σημασία έχει. Η ουσία είναι ότι ο Καραμανλής, χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, επέβαλε στη ΝΔ της γραμμή της κοινής λογικής: να κινηθεί στη γραμμή της υπεράσπισής του. Και στον Κυριάκο να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι μακριά από τον Καραμανλή είναι χαμένος.

“Δεν έχω εισπράξει καμία δυσαρέσκεια από τον Κ. Καραμανλή” είπε στην ίδια συνέντευξη προσθέτοντας ότι επικοινωνούν συχνά, κάτι που είναι αλήθεια. Ο Καραμανλής ούτε στον ίδιο, ούτε στον Σαμαρά, αρνήθηκε τη συμβουλή του, όταν ζητήθηκε. Δεν πήρε όμως ποτέ ο ίδιος της πρωτοβουλία να συμβουλεύσει κανέναν, ή να παρέμβει στα κομματικά.

Ότι το Ίδρυμα Καραμανλή προσέφερε στον προσωρινό πρόεδρο βήμα για να αναπτύξει τον αντικυβερνητικό λόγο ερμηνεύθηκε επίσης ως πρόθεση του Κυριάκου να κάψει το ευφάνταστο σενάριο κατά το οποίο “ο Καραμανλής είναι αφανής εταίρος του Τσίπρα” που συνέλαβε ο ….Ευάγγελος Βενιζέλος και εμφύτεψαν σε ορισμένα τμήματα της ΝΔ παράγοντες της διαπλοκής.

Δεν είναι σύμπτωση ότι ο πλήρης συντονισμός του πρόεδρου της ΝΔ με τον πρώην Πρωθυπουργό προκάλεσε εκνευρισμό σε κάποιους κύκλους του και οι κεκράκτες τους επιτίθενται πλέον στον Μητσοτάκη γιατί κάνει …ήπια αντιπολίτευση. Θα προτιμούσαν εκτός του Τσίπρα να καταγγείλει τον Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο, απέναντι στον οποίο υπερβαίνουν κάθε όριο ευπρέπειας.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα εμφανή ρήγματα στο κόμμα του. «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα” είπε. Αν τον πιστέψουμε οι Καραμανλικοί δεν υπάρχουν, η ομάδα Σαμαρά διαλύθηκε, το κόμμα της Ντόρας χάθηκε και η αυτοδελφινοποίηση του Άδωνη είναι οφθαλμαπάτη.

Χρησιμοποίησε μάλιστα έναν όρο που δεν έχει ακουστεί ως τώρα και μπορεί να έχει τη σημασία του:

“Η ΝΔ είναι κόμμα πολυτασικό”.

Είναι; Από πότε; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στο Καταστατικό του δεν υπάρχει εξήγηση. Μάλλον σαν παράδοση στις ομάδες- που δεν… υπάρχουν- ακούγεται. Διάθεση να συναλλαγεί μαζί τους, παρά να συγκρουστεί -παρά την προσπάθεια του να διακηρύξει ότι θα διαμορφώσει τα ψηφοδέλτια ασκώντας το προεδρικό προνόμιο του και θα επιβάλει νέα πρόσωπα. Θα δείξει.

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος προσπάθησε να χειριστεί δυο κρίσιμα θέματα, αλλά δεν έκλεισε να κενά που χαρακτηρίζουν τη θέση της ΝΔ.

Το ένα είναι ο ΕΝΦΙΑ -τη θέση του επί του οποίου προσπάθησε να εγγράψει σε ένα νέο στυλ πολιτικής -χωρίς μεγάλες υποσχέσεις- που θέλει να εκπροσωπεί. Αλλά το αποτέλεσμα υπήρξε γενικό και αόριστο.

Δεν είπε ότι θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά ότι θα βρει οκτακόσια εκατομμύρια με οικονομίες κλίμακας στο κράτος και αυτό θα του επιτρέψει να μειώσει τον φόρο κατά 30% σε …δυο χρόνια. Ζήσε Μάη μου…

Θα μπορώ να βρω περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν αυτή την μείωση του ΕΝΦΙΑ… Πιστεύετε πραγματικά πως σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 – 800 εκατ.;” είπε. Είναι αμφίβολο ότι μπορούν εκεί που βρίσκονται σήμερα πράγματα. Επιπλέον αυτά τα λεφτά – που δεν υπάρχουν- τα προορίζει για πολλές χρήσεις ταυτόχρονα. Μαγική εικόνα.

Στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, προσπάθησε να συνενώσει τις πολλές και αντιφατικές απόψεις που ακούγονται από στελέχη της ΝΔ σε μια, αλλά, κατά τα λοιπά, μάλλον εκτέθηκε λέγοντας:

«Μπορώ να σας πω πολύ απλά ότι αν είχαμε σήμερα 10 κανάλια και έδινε ο καθένας 25.000.000 θα είχαμε το ίδιο ποσό. Τι θα προτιμούσατε; 10 κανάλια που να έχουν δώσει όλοι από 25.000.000 με 250.000.000 ή 4 κανάλια όπου ο ένας έχει δώσει 40.000.000, ο άλλος 60.000.000, ο άλλος 70.000.000;”

Τους ξέρει αυτούς τους δέκα που είναι πρόθυμοι να δώσουν 25 εκατομμύρια- όταν αυτοί που ήδη εκπέμπουν είναι χρεωμένοι; Έδειξε και ενδιαφέρον για τους ανέργους των καναλιών που θα κλείσουν. Αλλά όταν έχει υπογράψει το μαύρο στην ΕΡΤ ….

Εν κατακλείδι, η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ μοιάζει να δόθηκε μόνο και μόνο να πει ότι στηρίζει τον Καραμανλή και δεν υιοθετεί τις θεωρίες υπεράσπισης του Γεωργίου που έχουν περάσει και τις πόρτες της ΝΔ. Αυτό δείχνει ότι η ιδέα αναμέτρησης με τον πρώην Πρωθυπουργό που καλλιεργούσαν ορισμένοι κύκλοι εξαερώθηκε.

Αντίθετα ο Κυριάκος, διαισθανόμενος ότι η αρχική δυναμική του εκπνέει, κρίνει αναγκαίο να προσφύγει στον Καραμανλή για να εξασφαλίσει τη στήριξη κρίσιμων κομματικών δυνάμεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει τη γραμμή στην οποία κινήθηκε μέχρι τώρα και θα επιλέξει την τακτική της χελώνας. Προφανώς θα αλλάξει και τη ρητορική του και θα αντικαταστήσει την ατζέντα που του επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς. Κάποιος θα έλεγε: Μαθαίνει…