Ο Λεωνίδας Κύρκος, οι Ρηγάδες και οι Βαλέδες

Του Νίκου Γαλάτη
15-1-630_22Είναι απίστευτο πόσοι διάβασαν, πόσοι κοινοποίησαν κι έκαναν like στο σημείωμα του ΑΠ για την Τελευταία Μάχη του Λεωνίδα Κύρκου- με αφορμή το βιβλίο της Αλίκης Χατζή με αυτόν τον τίτλο. Το σημείωμα αναφερόταν σε ένα Κύρκο που έσκισε την Αυγή και μιλούσε  για έναν Αλέξη Τσίπρα που αν και νέος είχε «το μυαλό σταλινικού βετεράνου».«Πρέπει όμως να πω ότι μου προξενεί εντύπωση το ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ μέχρι σήμερα και σε καμία περίπτωση την ανάγκη να συζητήσει μαζί μου. Δεν λέω να ζητήσει τη συμβουλή μου. Ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μου, ποτέ μα ποτέ».

Αναφερόταν επίσης στο βιβλίο του Πέτρου Σαραντόπουλου «Λεωνίδας Κύρκος -Εκ Βαθέων» όπου ο ιστορικός ηγέτης έλεγε για τον Αλαβάνο πως «ο Αλέκος μούδωσε  μαχαιριά».

«Ήθελα να τον αρπάξω από τον λαιμό, αλλά τηλεοπτικά και προσωπικά αυτό θα ήταν απαράδεκτο. Τελευταία κόπηκε με δική του πρωτοβουλία η οδός επαφής μας κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι είχα καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις του. Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές ήταν και η επιλογή του για την ανάδειξη στην ηγεσία του Συνασπισμού του νεαρού Αλέξη Τσίπρα. Είχα τις αντιρρήσεις μου. Από τότε οι δρόμοι μας χώρισαν οριστικά».

diarkes0-437x600«Παπαγαλίζουν μια ηθική των πεποιθήσεων και δεν εμφορούνται από καμία ηθική της ευθύνης. Αμάθητοι από εξουσία, έχουν μετατρέψει την κατεδάφιση της εξουσίας σε ιδεολογική πρόταση και σε πολιτική πρακτική» έλεγε.

Τι έγινε τα κρίσιμα χρόνια; Tι θα συνέβαινε, αν οι επιλογές του Κύρκου -για συνεργασία με το κυβερνών ΠΑΣΟΚ- είχαν γίνει αποδεκτές;

O Kουβέλης έφυγε κι έκανε την ΔΗΜΑΡ, δεν δέχτηκε να πάρει υπουργείο στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου- που έτρεχε με ανθοδέσμες και  τούρτες στο σπίτι του Κύρκου στην Καλλιδρομίου. Μπήκε όμως σε κυβέρνηση Σαμαρά, έφυγε και τώρα γυρίζει …σπίτι- σε ένα αποαριστεροποιημένο ΣΥΡΙΖΑ.

LUBEN Ο Αλαβάνος χάθηκε με το Plan B του. Τι  απέγινε το ΚΚΕ Εσωτερικού και πως φτάσαμε από τους Ρηγάδες στους Βαλέδες της Εξουσίας- με συγκυβερνήτη τον Καμμένο. Το κόμμα έγινε πάλι πολλά κομμάτια.

Ο Κύρκος έφυγε πικραμένος από την ζωή. Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε συγγνώμη που δεν κατάλαβε ότι ο Τσίπρας ήθελε μόνο την εξουσία. Ίσως και οι δυο να υπέγραφαν τα λόγια του Ηλία Ηλιού- όταν αποχώρησε από την πολιτική- πριν από τριανταπέντε χρόνια:

«Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονές μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν…» είχε πει ο Ηλίας Ηλιού όταν παραιτήθηκε από την πολιτική.

«Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις… Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες». Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω».

*Το βιβλίο της Αλίκης Χατζή «Λεωνίδας  ο Κύρκος – Η τελευταία μάχη» παρουσιάζεται στις 16 Φεβρουαρίου στην ΕΣΗΕΑ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Φώφη Γεννηματά, η Όλγα Τρέμη, ο Ηλίας Κανέλλης, ο  Πέτρος Κουναλάκης και η συγγραφέας.