Ο νέος Πρόεδρος εκπαιδεύει τη νέα ΟΝΝΕΔ

Του Νίκου Γαλάτη

sunendrio4Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκπληξη για την ηγεσία της ¨Νέας Δημοκρατίας” εξελέγη από ένα κύμα νέων εσωκομματικών ψηφοφόρων και αφού συμμάχησε με τον συνυποψήφιο του Άδωνι Γεωργιάδη, διέλυσε την ΟΝΝΕΔ. Τώρα -με ένα συνέδριο επανίδρυσης- παρουσιάζει με υπερηφάνεια την νέα ΟΝΝΕΔ- των 32.000 μελών- περισσότερα από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- και φωτογραφίζεται με χαρά μαζί τους. Το 56% είναι κάτω από 23 ετών!

Η περίφημη αγγελία- ζητούνται στελέχη για καριέρα σε κόμμα εξουσίας- απέδωσε και ο πρόεδρος της ‘Νέας Δημοκρατίας” αφού κατάργησε την παλιά και φθαρμένη ηγεσία της ΟΝΝΕΔ έστειλε μήνυμα στους βουλευτές του κόμματο, να μην πατήσουν …στο συνέδριο. Κι αμέσως έστειλε ένα πιο ισχυρό μήνυμα στους συνέδρους: η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα προέλθει- σε μεγάλο βαθμό- από αυτούς.

«Θέλω την ενεργό συμμετοχή σας. Θέλω να σας δω στο Μητρώο πολιτικών στελεχών. Θέλω η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι η νεότερη στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Σας θέλω στην πρώτη γραμμή».

onnedH πρώτη έκπληξη για τη νέα οργάνωση ήταν πως οι σύνεδροι χειροκρότησαν λίγο παραπάνω από τους άλλους τον …Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα στους τρεις αρχικούς υποψήφιους για την ηγεσία ετέθη το ερώτημα αν το κόμμα πρέπει να είναι με τον “πατριωτικό φιλελευθερισμό” ή με τον “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό”.

Τελικά αποσύρθηκε ο ένας υποψήφιος και η μάχη θα δοθεί από τον προαναγγελθέντα εκλεκτό της οδού Πειραιώς  Κώστα  Δέρβο, 32 χρονών, ηλεκτρολόγο μηχανικό, και τον 30χρονο μάνατζερ- κοινωνιολόγο Ανδρέα Καρασαρίνη.

Το συνέδριο απασχόλησε η εκλογή προέδρου από την βάση- όπου …παραμονεύει η καταργημένη ηγεσία της ΟΝΝΕΔ- ή αν θα εκλεγεί- με σχετική ασφάλεια- από ένα κλειστό σώμα χιλίων συνέδρων που θα εκλέξουν κεντρική επιτροπή και πολιτική γραμματεία. «Ενα συνέδριο στο οποίο οι σύνεδροι προέκυψαν από μια ηλεκτρονική πατέντα, στην οποία κανείς δε γνώριζε ποιος είναι ο διαχειριστής και ποιες οι δυνατότητες παρέμβασής του στη βάση δεδομένων” αναφέρει ένα κείμενο που κυκλοφορεί -μαζί με σχόλια πως η νεολαία δεν θα …περάσει στον Κυριάκο- που αναφέρουν με το χαϊδευτικό του.onned1-thumb-large

“Ενα συνέδριο στο οποίο υποψήφιοι σύνεδροι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους εμφανίζονται ξαφνικά να συγκεντρώνουν εντός ελαχίστων λεπτών τις 30 απαιτούμενες υπογραφές, χωρίς βεβαίως κανένας να γνωρίζει ποια είναι τα μέλη της οργάνωσης που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων. Ένα Συνέδριο στο οποίο η ηλεκτρονική πατέντα ως δια μαγείας “έπεσε” από το διαδίκτυο την τελευταία μέρα της προθεσμίας και ανέβηκε ξανά έχοντας προστεθεί 430 σύνεδροι με ελλιπή στοιχεία ταυτοπροσωπίας και όλα αυτά βεβαίως για να ελεγχθεί η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.”.

Συνήθως η νεολαία του κόμματος αμφισβητεί το κόμμα, αλλά στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα αμφισβήτησε τη νεολαία, επιχειρώντας από το πάνω την “εξυγίανση”. Οι διωχθέντες ωστόσο είναι ακόμα εδώ καταγγέλλοντας ήδη πως ο νέος πρόεδρος θα είναι “μαριονέτα”. Ζητάνε κάλπες σε όλη την Ελλάδα “και όχι μέσω ενός συστημικού συνεδρίου “κλειστού κύκλου”, που ζέχνει “καμαρίλα”».

Μετά την αποχώρηση από την διεκδίκηση της ηγεσίας του  Θανάση Βαμβίνη -που εκπροσωπούσε τον “πατριωτικό φιλελευθερισμό”-η μάχη ανάμεσα στους Καραμεσίνη και Δέρβο γίνεται υπό την σκια της υποψίας ότι ο δεύτερος έχει ήδη επιλεγεί από την ηγεσία του κόμματος και η δεύτερη υποψηφιότητα υπάρχει για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Εχθρού της Νεολαίας -του …Αλέξη Τσίπρα- να εκλέγεται με 94%.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Η διαμάχη στο κόμμα εκφράζεται στην Παιανία με πιο πολιτισμένο τρόπο από αυτό που σε άλλες εποχές οδηγούσε σε …ξύλο ανάμεσα στον Βουλγαράκη και τους Κένταυρους και Ρέιντζερς. Η αντιπαράθεση γίνεται μέσω Facebook όπου η ΟΝΝΕΔ φαίνεται να έχει 23.000 φίλους -αν και έχει 32.000 μέλη. Ο στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και ο Αλέξης Τσίπρας -προσωπικά.

Αν ο Κώστας Δέρβος κυριαρχήσει τότε “το ιδεολογικό στίγμα της ΟΝΝΕΔ, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι αυτό μιας κεντροδεξιάς νεολαίας: Ανοιχτή οικονομία, ανοιχτή κοινωνία, σεβασμός στις παραδόσεις, αλλά και την διαφορετικότητα, επιμονή στον συγκερασμό ελευθερίας και ασφάλειας”.