Ο Πι- Μι με την δραχμή

Του Νίκου Γαλάτη

ΤΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙον Νοέμβριο του 1893 ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στα Εξάρχεια- Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Ύστερα ένα άλλο στην οδό Φιλελλήνων “αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελέστατη επίπλωσιν». Στην επίπλωση ξεχώριζε μια πρωτότυπη πλάστιγγα να μετράνε οι πελάτες το βάρος τους. Το 1908 άνοιξαν ένα ακόμα στην Πλατεία Ομονοίας.

Η Σταδίου είναι ακόμα χωματόδρομος, μόλις είχε ηλεκτρoφωτισθεί ο Πειραιάς,η Αθήνα είχε διακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Το νέο φαρμακείο- με επιστημονικό πρόσωπικό- διακήρυσσε ότι ήταν προμηθευτής της ΑΜ του Βασιλέως και του Διαδόχου- χωρίς να διευκρινίζει σε τι. Η επόμενη γενιά ιδρύει την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ, τη χρονιά που τελείωνε με αίμα ο Εμφύλιος. Πέντε  μονάδες στη Γαλλία και άλλες εφτά εκτός συνόρων, συνεργασία με την Johnson & Johnson για την απόκτηση του εργοστασίου στη Νέα Ορλεάνη, τη γαλλική Grandvision -στον χώρο των οπτικών ειδών- δόξες για τον “ελληνικό καπιταλισμό.

MARINOPOUΤο 1962 ήρθαν τα Self Service Μαρινόπουλος – επί Καραμανλή- και ύστερα ο – Πι -Μι με τη Δραχμή -αποτέλεσμα συνεργασίας με τον γαλλικό όμιλο Le Printemps. Τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM. Ακολουθούν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής, το 1990, με την επιχείρηση Marks & Spencer και -το 1999, τα Carrefour-Μαρινόπουλος-‘φίφτυ με γαλλικό όμιλο- τα Starbucks και τα Fnac.  «Δεν επιθυμούμεν να είμεθα αποικία των ξένων επενδυτών αλλά συνεργάται των εντός του ελληνικού χώρου» είχε δηλώσει το 1969- μέσα στη δικτατορία- ο Δημ. Μαρινόπουλος.

ioanna-marinopoulou9Η τέταρτη γενιά είναι μοντέρνοι αστοί με τεράστια περιουσία, καταθέσεις, σπουδές κι ακίνητα. Τα τέσσερα ξαδέλφια διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα και τη Μύκονο και παλάτια στο Λονδίνο, το Μαϊάμι και αλλού.

Είναι η εποχή που οι Pulp γράφουν το Common People για μια ελληνίδα αστή που θέλει να ζήσει μια καθημερινή ζωή, σαν απλός άνθρωπος. Η Σάντρα Φιξ – της γνωστής οικογενείας- σύζυγος του Πάνου είναι φιλότεχνη, πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

ioanna-marinopoulou1ioanna-marinopoulou18Η Ιωάννα- σύζυγος του ‘Πανάρα” ως το 2014, μοντέλο, πανέμορφη, από την Μάνη- με άποψη αισθητική- διαπρέπει ως interior και yacht designer, με πολλά βραβεία και τη δική της εταιρεία με όνομα “JPM”.

Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ρούχων υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα. Tiffany & Co, Cartier, Bulgari και Van Cleef and Arpels,  Chanel και Hermès, Flap bag είναι μερικές φίρμες που αγαπά για τσάντες, κοσμήματα κι αρώματα.

Ο ένας Μαρινόπουλος θα είναι το ΜΑ στην ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου -με τα δεκάδες περιοδικά- που οδηγήθηκε μετά τον θρίαμβο στην πτώχευση.

Όταν οι Γάλλοι αποχωρούν οι Mαρινόπουλοι αποφασίζουν να κρατήσουν μόνοι τους της εταιρεία -ένα δίκτυο 807 καταστημάτων (41 υπέρ μάρκετ, 287 σούπερ μάρκετ, 479 convenience stores. Η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2012 εμφανίζει πωλήσεις 521 εκατ. ευρώ, έναντι 676 εκατ. ευρώ το 2010! Το κρέας αλόγου θα αναγκάσει την  εταιρεία να αποσύρει προληπτικά κάποια προϊόντα.  ioanna-marinopoulou3Καταστήματα κλείνουν, απολύσεις, έλλειψη προϊόντων από καταστήματα και διακοπή συνεργασίας εταιρειών με την αλυσίδα.

Η Carrefour- Μαρινόπουλος, η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των σούπερ-μάρκετ με πάνω χίλια σημεία πώλησης πανελλαδικά, με πάνω από 13.000 εργαζόμενους και με πωλήσεις της τάξης των 2 δισ. κάθε χρόνο ανακοινώνει πτώχευση με οφειλές σε 2.000 προμηθευτές, στις τράπεζες, αλλά και στο Δημόσιο- σύνολο 1,32 δισ. ευρώ.

 

Ο -ΠΙ- ΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

http://https://youtu.be/jsq6mh4ctMw

[su_youtube url=”https://youtu.be/jsq6mh4ctMw” width=”920″ height=”880″]