Ο τουρισμός είναι η μοναδική ιδιωτική βιομηχανία που απέμεινε. Τσακίστε τον!

Του Ηλία Κυριακάκη*

 Αυτή εκτιμούμε ότι ήταν η εντολή της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα στους διαπραγματευτές του, που αντιμετώπιζαν τους Ευρωπαίους δανειστές μας, στο Brussels Group. Και αυτοί, εφάρμοσαν την εντολή κατά γράμμα. Με αποτέλεσμα να ανεβάσουν τον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13 στο 18% και τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, από το 6 στο 18%. Με τον τρόπο αυτό, ένα δωμάτιο, σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, θα κοστίζει πια 94 ευρώ αντί 80 και ένα δείπνο τεσσάρων ατόμων σε μια μέτρια ταβέρνα, αντί των 80, 85 ευρώ.

 

Αυτά σημαίνουν ότι για διακοπές δύο εβδομάδων, σε ένα σχετικά καλό ξενοδοχείο οι επισκέπτες μας θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 300€ παραπάνω από όσα πλήρωναν μέχρι τώρα. Και φυσικά θα επιλέξουν ένα ανταγωνιστικό προορισμό, όπως είναι η Τουρκία, ή κάποια άλλη Μεσογειακή Χώρα. Όσο για το παραμύθι πως οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα θα έχουν ΦΠΑ 15%, το οποίο έτσι και αλλιώς κατέπεσε ήδη λόγω προβλημάτων νομιμότητας, αυτό δεν ισχύει για τις κρατήσεις τουριστικών γραφείων από το εξωτερικό. Διότι, τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, αλλά με εμβάσματα σε μετρητά.

Έτσι θα καταστραφεί και η τελευταία πλουτοπαραγωγική πηγή του Τόπου μας, ο τουρισμός. Που προσέθετε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ΑΕΠ της Χώρας και απασχολούσε έμμεσα ή άμεσα, περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της Ελλάδας. Για να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα ο Κρατισμός, αφού θα πάψουν και οι τελευταίες προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όσο για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που μέχρι σήμερα είχαν βιώσει την οικονομική κρίση λιγότερο επώδυνα από τους άλλους, θα καταλάβουν και αυτοί πως για να εργαστούν, πρέπει να συνθλιβούν στο μεγάλο χωνευτήρι της Αριστεράς και να προσκυνήσουν τους ανεπάγγελτους και τους συνδικαλιστές που μας κυβερνούν. Αν θέλουν να προσληφθούν σε μια θέση αργομισθίας, ως φύλακες σχολείων, καθαρίστριες σε Υπουργεία ή υπάλληλοι στην ΕΡΤ.

Και ήδη η μεγάλη Αγγλική εφημερίδα Daily Mail, έχει αναρτήσει άρθρα στην ιστοσελίδα της προειδοποιώντας τους Βρετανούς που προτίθενται να επισκεφτούν τη Χώρα μας, να στραφούν αλλού, γράφοντας :

Britons are the largest group to holiday in the (greek) islands, with two million people visiting each year. Warning that pre-booked holidays will end up costing the customer more to cover higher VAT.

Ενώ οι Τούρκοι πανηγυρίζουν και καλούν τους πιθανούς επισκέπτες μας εκεί, τονίζοντας πως αυτοί έχουν ΦΠΑ μόνο 10% και ότι δεν χρειάζεται βίζα για τους Ρώσους και τους λοιπούς Ανατολικούς, που πρέπει να πληρώσουν και να παρακαλέσουν για να πάρουν τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν διακοπές στη Χώρα μας και να μας αφήσουν το πολύτιμο συνάλλαγμα τους.

Να μας ζήσει λοιπόν η Κυβέρνηση της “Πρώτη φορά Αριστεράς”. Μιας Αριστεράς που, ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ, ούτε ενδιαφέρεται και σήμερα για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας στη Χώρα. Εξάλλου “ο κόσμος δεν θέλει δουλειές ή λεφτά, θέλει αξιοπρέπεια” σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Και με την αξιοπρέπεια πρέπει να γεμίσουν τα άδεια τους στομάχια στο εξής, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι και αυτοί, μετά τις καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις* .

*  Ο Ηλίας Κυριακάκης είναι ειδικός πληροφορικής.