Πάνος Καμμένος: το γκρίζο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

“Εγώ και ο Αλέξης θα είμαστε για πάντα μαζί όσο και αν δεν τους αρέσει’. Λόγια του Πάνου Καμένου  με αφορμή την υπόθεση του άλλου Καμμένου- αυτού που κάηκε.

Για αυτή την υπόθεση, παρ’ ότι αφορούσε μέλος της κυβέρνησης μίλησε μόνο ο Παν. Καμμένος. Αλλά ήταν φανερό πως μιλούσε και για λογαριασμό του Τσίπρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο  επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. έχει  εναλλασσόμενες πολλές συμπεριφορές απέναντι στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοτε  εμφανίζεται ως Πρωθυπουργός παρά τω  Πρωθυπουργώ. Άλλοτε ως πορτ παρόλ του. Άλλοτε ως μεγάλος αδελφός που τον προσέχει μην πάρει λάθος δρόμο. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι  ίδιο: με τον Αλέξη είμαστε αυτοκόλλητοι. Αδέρφια.

Έχουν καμιά λογική όλα αυτά; Θεωρητικά συγκολλητική ουσία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο δεν μπορεί να υπάρχει.  Δεν υπάρχει ούτε ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ: η  συγκυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως ανάγκη που οδηγεί σε  μια παροδική προγραμματική συμφωνία. Αλλά τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ. Η συνεργασία των δυο κομμάτων προκύπτει από την ταύτιση των δύο αρχηγών όχι το αντίθετο. Έχει κανείς εξήγηση για αυτό;

Ο Τσίπρας εκτίθεται  διαρκώς -και  διεθνώς- ως πρωθυπουργός  από τις συμπεριφορές των βουλευτών του Καμμένου. Αλλά και ο ίδιος ο Καμμένος πόσο διαφέρει από τους βουλευτές του; Το παρελθόν του, το ύφος της δημόσιας παρουσίας του, η ρητορική του, πόσο  απέχει από όσα λένε ο Νικολόπουλος, η Ξουλίδου, ο Χαϊκάλης, ο Δημ. Καμμένος; Όλοι μαζί  συναποτελούν το κόμμα. Δεν γίνεται να είναι άλλο ο αρχηγός και άλλο όσοι τον ακολουθούν.

Το ‘εγώ και ο Αλέξης ‘ δεν δείχνει αναγκαστική κοινοβουλευτική συνύπαρξη για να υπάρχει κυβέρνηση. Όπως δεν το δείχνει και η προστασία που προσφέρει ο Τσίπρας στον  Καμμένο όταν χρειάζεται. Τον χρησιμοποιεί απλώς για τη βρώμικη δουλειά, όπως του είπε στα ίσια ο Μεϊμαράκης; Τους δένει μόνο το πάθος για την εξουσία;

Όπως και αν το δει κανείς η παρουσία του Καμμένου στην κυβέρνηση Τσίπρα επιχρωματίζει αρνητικά το προφίλ του Πρωθυπουργού. Πες  μου τους φίλους σου να σου πώς ποιος είσαι. Από αυτή την άποψη ο Πάνος Καμμένος  γίνεται όλο και πιο πολύ το γκρίζο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.