ΠΑΣΟΚ : να δώσουν λόγο τιμής…

Του Ανδρέα Δεληγιάννη.

Δεληγιάννης

Την Κυριακή οσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει την παρουσία του στο δημόσιο βίο ψηφίζουν για την ανάδειξη νέου αρχηγού ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Πόσοι θα ψηφίσουν από τους 290 που προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές; Δεν έχει σημασία. Οσοι και αν είναι από την επομένη το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έχει τον 5ο κατά σειρά πρόεδρο του.
Περισσότερο σημαντικό είναι πως θα λειτουργήσουν όχι οι ψηφοφόροι, αλλά οι υποψήφιοι.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ   Απο τη στιγμή  που διεκδικούν την ψήφο της κομματικής βάσης   δίνουν όρκο τιμής οτι δεν θα την προσώδουν.

Και οι τρεις πρέπει να δεσμευτούν ότι όποιος και αν επικρατήσει θα στηρίξουν την προσπάθεια του .

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚΌτι θα σταθούν δίπλα του για τον τελευταία, προφανώς, απόπειρα να ξανασταλθεί στα πόδια του το κόμμα που σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.  Θα ξεχάσουν τις διαφορές τους  και θα συνδιαμορφώσουν τη νέα ηγετική ομάδα με ενότητα.

 

Διαφορετικά η ψηφοφορία θα είναι απλώς ο επιτάφιος θρήνος του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι η τελευταία  πράξη τους τέλους του και οχι η αφετηρία της αναγέννησής του, στο όνομα της ιστορίας του και των πολιτών που το στηρίζουν ακόμη..

Η ιδια δέσμευση πρέπει να αναληφθεί από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρωτίστως από τον απερχόμενο πρόεδρο του.

Τι θα κάνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο έξης; Θα μετέχει κανονικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις κομματικές διαδικασίες; Δεν προκύπτει από την τελευταία ομιλία του. Το αντίθετο: μάλλον προδιάθεση θα αυτονόμηση έδειχνε. Το <καλή τύχη> αυτή την ερμηνεία έχει .

Αν υπάρχει περίπτωση αυτή η εκτίμηση να επιβεβαιωθεί- και πολύ περισσότερο να βεβαιωθούν οι φήμες για ένταξή του σε άλλο πολιτικό σχήμα θα πρέπει να το ξανασκεφθεί και να την αποκλείσει.

Θα η χειρότερη πράξη του κατά την παρουσία του στο δημόσιο βίο να στραφεί εναντίον του κόμματος που τον τίμησε με δημόσια αξιώματα και με τη θέση του αρχηγού του – και αν νομίζει ότι αυτός το τίμησε αναλαμβάνοντάς τα. Να κάνει ότι καταλόγιζε στους άλλους ως τώρα.

Συνεπώς το πρώτο που οφείλουν  οι δυο υποψήφιοι το βράδυ της Κυριακής είναι να συγχαρούν αυτόν που θα επικρατήσει και να δηλώσουν τη στήριξη τους στην προσπάθεια του.

Και το πρώτο που οφείλει περισσότερο από κάθε άλλον  ο μέχρι τώρα πρόεδρος είναι να θέσει τα προσόντα του στη διάθεση της νέα ηγεσίας.

Να μην επαναλάβει την ανήθικη- κατ αυτόν και έχει δίκιο- στάση του Γ. Παπανδρέου που στράφηκε  εναντίον ότι κόμματος που τον ανέδειξε επικεφαλής τους.

Είναι θέμα προσωπικής τιμής για όλους. Και πρέπει να  πάρουν θέση….