Ποιος απειλεί τη χώρα με Grexit; Τώρα πλέον μόνο η κυβέρνησή της.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΑν οι πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν σωστά, με την τελευταία εμφάνιση του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας -για την  “Ώρα του Πρωθυπουργού’- προειδοποίησε  ‘ορισμένους κύκλους’ οι οποίοι κατ’ αυτόν  επιδιώκουν ‘να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάριο του Grexit’.

Πρωθυπουργός είναι κάτι θα ξέρει. Αλλά για να έχουν αξία  όσα λέει πρέπει να γίνει σαφέστερος. Ποιοι είναι οι ‘ορισμένοι  κύκλοι’; Κατά την τρέχουσα ερμηνεία αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Αν αυτός είναι που θέλει να επαναφέρει το  Grexit στο τραπέζι, μόνος ή με  άλλους, τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να ξανατσεκάρει  τις πληροφορίες του. Αν ψάχνει να κατασκευάσει έναν εχθρό για εσωτερική κατανάλωση αυτός δεν μπορεί να είναι ο Σόιμπλε που αναζητά αφορμή για να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανακριβές από αυτό. Κανείς στην  Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύει να  επαναλάβει την κατάσταση της περασμένης άνοιξης όταν η Ελλάδα  βρέθηκε πράγματι μπροστά στο ενδεχόμενο της εξόδου από την Ευρωζώνη. Το οποίο, όμως, είχε υποστηρικτές και στις δυο πλευρές. Και στους κύκλους των εταίρων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σήμερα κανείς δεν σκοπεύει να μπει στη διαδικασία  των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του  Γιούρογκρουπ και των διαδοχικών συνόδων κορυφής προκειμένου να μην αποκοπεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αυτή η φάση έληξε, όπως έληξε- δηλαδή με το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας βασική πρόβλεψη του οποίου είναι η εξής: στην πρώτη απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε οι σχέσεις της με τα κοινοτικά όργανα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παγώσουν.

Δεν θα επακολουθήσει δήλωση και νέος κύκλος διεργασιών για να βρεθεί λύση. Η λύση βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ήταν λύση ανάμεσα σε μια καινούργια ελληνική κυβέρνηση -που δεν ήθελε να συνεχίσει τα πράγματα από εκεί που τα παρέλαβε- και στους εταίρους -που έκαναν μεγάλη υπομονή απέναντι στον Βαρουφακισμό. Επανάληψη της ίδιας διαδικασίας με την ίδια κυβέρνηση δεν προβλέπεται.

Αν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός θέλει να σταματήσει την υλοποίηση αυτών που συμφώνησε για να τα επαναδιαπραγματευθεί ή για να ικανοποιήσει απλώς το εσωτερικό ακροατήριο του η επομένη κίνηση από την πλευρά των εταίρων θα είναι απλή: θα τραβήξουν τα βύσματα. Η Ελλάδα θα μπει σε καραντίνα. Κανείς δεν θα ασχολείται μαζί της και κανένα θέμα  της δεν θα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων. Ούτε απειλές για Grexit, ούτε καινούργιες συζητήσεις. 

Συνεπώς, αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για τους κύκλους που επιθυμούν να επαναφέρουν το ενδεχόμενο εκδίωξης της χώρας δεν έχει βάση. Δεν θα επαναφέρει κανείς τίποτε. Θα αφήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της τον εαυτό της. Εφόσον η κυβέρνηση αθετεί όσα δέχθηκε ποιος θα τους υποχρεώσει να της προσφέρουν  στήριξη -και χρηματοδότηση- ή να αρχίσουν εκ νέου διαβουλεύσεις;

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να σώσει κάποιον που κινδυνεύει με χρεοκοπία, αν αυτός δεν θέλει να σωθεί. Από αυτή την άποψη  ο μόνος που απειλεί τη χώρα με Grexit είναι η κυβέρνησή της. Αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάποιοι θα βάζουν τα λεφτά για να κάνει το «κομμάτι» της.