Ποιος Γκαλμπρέιθ; Ποια κυβέρνηση; Σε ποια χώρα;

Toυ Νίκου Γαλάτη

αρχείο λήψης (1)Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τα όσα αποκαλύπτει ο Τζ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από όσα εκείνος για τον τρόπο που λειτουργούσε την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση. Ο κ. Χουλιαράκης κάνει πως δεν τον ξέρει, αν και είχε ταξιδέψει μαζί του. Αν δεν τον θυμάται, ούτε εφημερίδες διαβάζει; Και ποιος είναι ο Χουλιαράκης;

H υπόθεση αυτή, μαζί με το -”Πραξικόπημα του Νομισματοκοπείου”- που δεν έγινε ποτέ αποκαλύπτει πως η “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνηση συγκροτήθηκε, όπως όπως- και χωρίς πρόγραμμα. Μοιάζει πιο πολύ με εκδρομικό όμιλο, παρά με κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει -και κυρίως πως θα το πετύχει. Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς- που συγκροτήθηκε χάρη στην Δεξιά του Πάνου Καμμένου- ήταν ένας όμιλος με παρέες που η κάθε μια είχε διαφορετική άποψη και διαφορετικό στόχο για τον προορισμό του ταξιδιού. Τι συνέβη και πως φτάσαμε στα κοντρόλς, το Grexit και τις κλειστές τράπεζες;

«Δουλέψαμε σε απόλυτη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας. Ηταν στιλ Βυζαντίου! Αν αποκαλυπτόταν αυτό το “υπουργείο πολέμου”, ο Γιάνης θα έπεφτε θύμα ακόμη μεγαλύτερων επιθέσεων και κυρίως θα είχε τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκαλώντας τραπεζικό πανικό, τον οποίο όλοι φοβόμασταν», δηλώνει o Tζ. Γκαλμπρέιθ σαν να μην τίναξε στον αέρα την διαπραγμάτευση. Σα να μην έγινε ο “τραπεζικός πανικός”.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΙΑΝΕΙ ΓΡΑΒΑΤΑΟι συνωμότες περί τον Βαρουφάκη ετοιμάζονταν -σε στυλ βυζαντίου!- να χακάρουν το ίδιο το υπουργείο και σχεδίαζαν ένα νέο νόμισμα- σε περίπτωση εξόδου- την οποία προετοίμαζαν. Μια άλλη ομάδα- υπό τον Λαφαζάνη- ετοίμαζε ντου στο Νομισματοκοπείο και ένα …άλλο νόμισμα, μάλλον εν αγνοία της ομάδας Βαρουφάκη που τους έχει χαρακτηρίσει “ανόητους”. Το ερώτημα είναι αν η δήλωση Πάνου Καμμένου- ως υπουργός Άμυνας- ότι ο στρατός εγγυάται την δημοκρατία- δηλαδή ο …ίδιος- ήταν εν γνώσει του ενός ή του άλλου σχεδίου. Ή αφορούσε μια τρίτη ομάδα που ήταν έτοιμη να βγάλει τον στρατό στους δρόμους -καθόλου άσχετο με την ιδιοσυγκρασία του υπουργού που άλλωστε ήταν έτοιμος να το κάνει “Κούγκι”!

Οι πληροφορίες για το σχέδιο ‘Στάση Νομισματοκοπείου” που διέρρευσαν αργότερα επιβεβαιώθηκαν. Η ιντερνετική εφημερίδα ΤVXS αποκάλυψε πως όχι μόνο υπήρξε η υπόθεση, αλλά και ότι η ΕΥΠ –με εντολή του πρωθυπουργού- φρουρούσε το Νομισματοκοπείo”όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματα προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου»!

Τα αποθέματα ήταν τελικά 10 δισ.. Το σχέδιο ήταν να καλυφθούν με αυτά πληρωμές μισθών και συντάξεων, αλλά για πόσο; Tι θα γινόταν μετά; H βασική ιδέα των υποστηρικτών της δραχμής είναι πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της. Πως μπορεί να ζήσει με τα δικά της λεφτά. Πολλοί έχουν σαν παράδειγμα τον Ισημερινό, όπου η μάχη περιελάμβανε συγκρούσεις γύρω από την Βουλή και απόπειρα πραξικοπήματος με σχέδιο σύλληψης του προέδρου Κορέα που δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Δυστυχώς εμείς εδώ ούτε ένα …σωστό Πραξικόπημα της Δραχμής δεν μπορούμε να οργανώσουμε.

Το ελληνικό σενάριο περιλάμβανε -λένε- σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα. Βέβαια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το σχέδιο “συκοφαντίες”. Προχθές ξαναμίλησε για να “καρφώσει” πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Βαρουφάκης ήθελαν την έξοδο από την ευρώ, όπως ήθελε ο ίδιος. Με λίγα λόγια ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας λέει πως η Επανάσταση του Νομισματοκοπείου δεν έγινε μεν, αλλά πρέπει να …γίνει. Ήταν αυτός που οργάνωσε την επίσκεψη δυο φορές στη Μόσχα του Αλέξη Τσίπρα με τη  βοήθεια του πρώην πράκτορα της KGB Λεονίντ Ρεσέτνικοφ.

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π ΚΟΖΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣΌταν η κυβέρνηση καταδικάζει την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία φαίνεται πως  ποντάρει στη Μόσχα και ζητά δάνειο 10 δις με το πλάνο της επιστροφής στη δραχμή –τουλάχιστο ως μέσο πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαγραφή ή απομείωση του χρέους. Αλλά οι Κοτζιάς, Λαφαζάνης, Δραγασάκης- όλοι πρώην ΚΚΕ- έμαθαν την τελευταία στιγμή πως …πέθανε ο Μπρέζνιεφ, ο Στάλιν δεν ζει και τον νέο ηγέτη τον λένε Πούτιν.

Ο Βαρουφάκης  έχει τα δικά του σχέδια- με παράλλληλο νόμισμα- με στόχο την παραμονή στην Ευρώπη και την ιδέα πως αν κάνουμε πως φεύγουμε θα τρέξουν με τις πυτζάμες!- να μας δανείσουν. Οι λεονταρισμοί του Αλέξη Τσίπρα –πριν γίνει …γατάκι!- ότι θα αποδεχθεί συμφωνία αλλά με όρους- δείχνει πως ζούσε σε ένα μυθιστόρημα. Η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream.

Ο Λαφαζάνης-  μυστηριωδώς- συμμετέχει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πει αυτές τις μέρες πως κλήθηκε- παράλληλα με τηλεφωνική επικοινωνία με τον …Πούτιν για να πεισθεί ότι δεν υπάρχουν  λεφτά από την Ρωσία.  Ο υπουργός Σκουρλέτης μιλά για 23 δις που υπάρχουν, αλλά δεν λέει που. Η Ελλάδα πάει για ρήξη.  Ο Πάνος Καμμένος πάει στην Σαλαμίνα και περιμένει τους … Πέρσες.

Ο Σόιμπλε παρακολουθεί το παιχνίδι της ελληνικής διπλωματίας –και τα ταξίδια στην Ρωσία και την Κίνα, αλλά ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες και οι υδρογονάθρακες στο Αιγαίο θα αργήσουν να γίνουν θησαυρός. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις. Θα δεχθούν οι Έλληνες μισθωτοί να τρώνε σκυλοτροφές; Το σχέδιο Βαρουφάκη αποδεικνύεται παρανοϊκό.  Ο Ραν Ταν Πλαν, ο σκύλος του …Λούκυ Λουκ, αρχίζει να σκέφτεται. Ο Βαρουφάκης αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ξυπνά από τον λήθαργο, αλλά επισκέπτεται την Ρωσία δεύτερη φορά και δηλώνει 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη στον μάλλον έκπληκτο Πούτιν:

«Είμαστε λαός της θάλασσας που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσουμε σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια».

Λυρισμός. Ο Πούτιν -που δεν γελά ποτέ- εξήγησε στον νεαρό ηγέτη πως η Ρωσία δεν θα στηρίξει τη δραχμή, ούτε έχει λεφτά να του δώσει. Το πολύ-πολύ να επισκεφτεί την ρώσικη εκκλησία στο Άγιο Όρος και να υποστηρίξει τον ελληνικό τουρισμό. Η Μόσχα χρειάζεται την Ελλάδα, αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ζώνη. Συμπτωματικά εκείνη την εποχή η Κούβα προσεγγίζει τις ΗΠΑ. Το μόνο που θα απομείνει από την εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα –που κάλεσε τον Μαδούρο να δηλώσει πως «εμείς αντισταθήκαμε τρώγοντας σκυλοτροφές» είναι μια συμφωνία με την…μακρινή Βενεζουέλα για αγορά πετρελαίου- που υπέγραψε ο ξάδελφός του- αλλά πως θα το μεταφέρουμε, ρε παιδιά; Και τι θα γίνει τώρα που κατέρρευσε κι ο Μαδούρο μαζί με τα εξωτικά όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ;

Eυτυχώς ο Αλέξης γυρίζει από την Κίνα με ένα …ποδήλατο, δώρο, κάτι που λέει η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος δεν κατάφερε ο Σαμαράς. Πήγε κι ήρθε …χωρίς ποδήλατο! Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Ποιος είναι ο Γκαλμπρέιθ; Ποιος θυμάται τον Βαρουφάκη;

«Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είχε πληροφορίες ότι κάποιοι, προφανώς ανόητοι, σχεδίαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο. Αναρωτιέμαι ποιοi ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση”. Αυτά είχε πει ο Βαρουφάκης. Toν υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση! Ο πρωθυπουργός είναι μάλλον υφιστάμενός του.

Το «ανόητο» σχέδιο όχι μόνο δεν είχε να κάνει με τον ίδιο και το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν το ήξερε καν. Το ήξεραν όμως ο πρωθυπουργός- που έστειλε την ΕΥΠ να φυλάει τα αποθέματα- κι ο Γιάννης Στουρνάρας που έτρεξε να το πει στον Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο Βαρουφάκης αν απέφυγε το ειδικό δικαστήριο είναι γιατί τα σχέδια του για παράλληλο νόμισμα δεν έγιναν πράξη ποτέ. Ήταν απλώς μες το μυαλό του, στο δικό του μυθιστόρημα, μπαρούφες.

Ο Λαφαζάνης είχε αναφερθεί στα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου -όπου παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Λαφαζανιές. Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;  Τα αποθέματα -τα οποία προσδιόριζε στα 22 δισ. ευρώ –ήταν μια ιδέα. Ας μην ψάχνουμε εδώ για λογική, ούτε βέβαια για ευφυΐα. Πάντως, στην παγκόσμια ιστορία- δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να σχεδιάζει να κλέψει την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τον εαυτό της.

Για τον αιθεροβάμονα Αλέξη οι δεκαεφτά ώρες «διαπραγμάτευσης» ήταν το χειρότερο «δεκαπενταμελές» της ζωής του. Αλλά «συμβιβασμός»  δεν είναι υποχώρηση μόνο από τη μια πλευρά. Οι σκληροί της Ευρώπης γρονθοκοπούσαν ανελέητα τον Έλληνα πρωθυπουργό που βγήκε από κει μέσα με έρπη –προκαλώντας παγκόσμια συμπάθεια για την βορειοευρωπαϊκή αναλγησία. Η Ελλάδα σώθηκε χάρη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Αλέξης δεν είχε τίποτα άλλο να δείξει από τη γνωστή …περηφάνια. Το CNN μετρά αντίστροφα για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει την τύχη τριτοκοσμικών χωρών –με ατιμωτικό έλεος από τον Σόιμπλε που υπόσχεται βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση.

ΛΕΝΙΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Ο Βαρουφάκης σχεδίαζε την έξοδο χωρίς λεφτά για την ανθρωπιστική κρίση! Τώρα ο Χουλιαράκης κάνει πως δεν ξέρει τον Γκαλπρέιθ και δυο υπουργοί αποκάλυψαν ταυτόχρονα πως ο Βαρουφάκης είχε εισηγηθεί την αποδοχή της Συμφωνίας  Σαμαρά. Κόλαση! Κι όμως η ΕΥΠ φρουρούσε τον Νομισματοκοπείο. Η ΕΥΠ ήταν εκεί και περίμενε,  αλλά ποιους; Τους υπουργούς; O Στουρνάρας πήγε στον Πρόεδρο και συναντήθηκε με πρώην πρωθυπουργούς. Ποιους;

Αν ήταν ταινία- με τον Γούντι Άλλεν-oι Λαφαζάνης- Στρατούλης- Λεουτσάκος προχωράνε μες τη νύχτα για το ριφιφί, ώσπου εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας και τους αιφνιδιάζει- πριν τον συλλάβουν- ενώ πίσω τους εμφανίζεται ο Γιάννης Ρουμπάτης και φωνάζει «Ακίνητοι όλοι!»

Το Σχέδιο Βαρουφάκη ήταν το ίδιο ανόητο. Οι συνωμότες έβαζαν τα κινητά στο ψυγείο και συναντιόντουσαν κρυφά σε ξενοδοχείο. Η Νέα Δημοκρατία ζητά εξεταστική, αλλά για ποιο πράγμα; Δικάζονται τα όνειρα; Eίναι έγκλημα οι σκέψεις- όπως στο 1984 του Όργουελ- και τα σχέδια; Eίναι έγκλημα η ηλιθιότητα και η φαντασιοπληξία; Θα κήρυσσαν την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θα εθνικοποιούσαν την Τράπεζα της vaaaΕλλάδας, θα επιστράτευαν τους δημοσίους υπαλλήλους και θα τύπωναν τη Νέα Δραχμή, αλλά δεν το έκαναν.

«Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου». Tragic!

Αν αποκαλύπτει κάτι το βιβλίο του Γκαλμπρέιθ για την “Μαρτυρική Αρένα” είναι πως δεν υπήρχε …Σχέδιο Α. Η κυβέρνηση αυτοσχεδίαζε, αλλά κατά παρέες. Ο Λαφαζάνης ήθελε την Μόσχα, ο Γκαλμπρέιθ λέει πως θα το έκαναν με τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ- που ήταν σύμμαχοι- και κάποιοι άλλοι κοίταζαν προς την Κίνα – που έπαιρνε το λιμάνι. Που δεν μπορούσε πριν να ξεπουληθεί, γιατί, όπως έλεγε μια αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ, “δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει”. Το διαβολικό σχέδιο του Βαρουφάκη ήταν χρεοκοπία, εντός της ευρωζώνης, γιατί “θα τρέξουν με τις πυτζάμες να μας δανείσουν”.

Η στρατηγική Λαφαζάνη δεν διέφερε από το Σχέδιο Σόιμπλε. Μόνο που αν ο δεύτερος έδινε πολλά δισ. για να φύγουμε, ο Λαφαζάνης -κι αυτός- θα το έκανε ….τζάμπα. Οι στιγμές που ….απειλούμε τους τοκογλύφους-εκβιαστές, ώστε να μας δανείσουν, ανήκουν στην ελληνική κωμωδία- που ήταν τραγωδία.