Ποιος θα βγει πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία;

Toυ Νίκου Γαλάτη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα σε όλες τις κατηγορίες.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα σε όλες τις κατηγορίες.

Oι ψηφοφόροι της  Νέας Δημοκρατίας βλέπουν πιο θετικά από όλους τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη -με  89%- και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 59%, αλλά τα στοιχήματα δείχνουν πως στον δεύτερο γύρο θα υπάρχει αναμέτρηση Μεϊμαράκη –Τζιτζικώστα. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στον δεύτερο γύρο από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν- αλλά πάνω από όλα από την προτίμηση των ψηφοφόρων ανάμεσα στον νυν πρόεδρο και κάποιον από τους νέους- με πιθανότερο τον Τζιτζικώστα.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα “Παραπολιτικά» που δίνει στον Μεϊμαράκη θετική ψήφο 89% έδειξε μικρή διαφορά ανάμεσα  στο 64% του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 59% του Απόστολο Τζιτζικώστα. Και μόλις  41% για τον Άδωνη Γεωργιάδη. Το εύρημα της δημοσκόπησης είναι πως από εκείνους που ψήφισαν στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, το 53% βλέπει θετικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον 34% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το 21% τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 8% τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Οι εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός γύρος θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει μέσα από το ίδιο το κόμμα, δηλαδή τους εγγεγραμμένους υποστηρικτές και φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Η στοιχηματική εταιρεία Stoiximan στην κατηγορία ”στοίχημα πολιτική” δείχνει ως φαβορί τους Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστα με απόδοση και οι δυο 1.95!

Ο επικρατέστερος αντίπαλος του Μεϊμαράκη, αν υπάρξει δεύτερος γύρος. Τον προτιμούν όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!
Ο επικρατέστερος αντίπαλος του Μεϊμαράκη, αν υπάρξει δεύτερος γύρος. Τον προτιμούν όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Β. Μεϊμαράκης έχει υψηλή δημοτικότητα στους κεντροδεξιούς (72%) και στους κεντρώους (64%) ψηφοφόρους και στις γυναίκες (52%). Ο Απ. Τζιζικώστας έχει υψηλή δημοτικότητα στους κεντροδεξιούς (65%) και τους δεξιούς ψηφοφόρους (60%), αλλά και στους κεντροαριστερούς (58%) που όμως δεν ψηφίζουν. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει υψηλή δημοφιλία  στους κεντροδεξιούς (57%) και στους κεντρώους ψηφοφόρους (44%), στις γυναίκες (37%). Ο Αδ. Γεωργιάδης  στους κεντροδεξιούς (35%) και τους δεξιούς (32%), στους άνδρες (21%).

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κερδίζει στους άνω των 55 ετών με 58% και 68 στους άνω των 65, αλλά και στους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές (57%) και την ανώτερη τάξη (74%). Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ιδιαίτερη απήχηση στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών (63%), τους συνταξιούχους (63%) και στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (63%). Η μεγαλύτερη επιρροή του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στους «κεντροδεξιούς» (57%) και η μικρότερη στις γυναίκες (37%) και στις νοικοκυρές (38%), σε όσους ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη (41%) και στη μεσαία (40%).

Τον Άδωνι Γεωργιάδη που είναι δημοφιλής στους κεντροδεξιούς (35%) και τους δεξιούς (32%) δεν τον επιλέγουν τόσο πολύ οι νοικοκυρές (22%) και όσοι ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη (29%) και τη μεσαία (23%). Όπως αποκαλύπτει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue –με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών- οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι σε ποσοστό 40 % άνω των 65 χρονών, τοποθετούν τον εαυτό τους στην μεσαία και την ανώτερη τάξη και στην μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν επιχειρηματίες και εργοδότες. Η ΝΔ έχει επιρροή στους αγρότες και τους βιοτέχνες, αλλά όχι στους μισθωτούς (15%.

Ο Άδωνις δεν έχει πείσει ούτε τις νοικοκυρές, ούτε την ...ανώτερη τάξη.
Ο Άδωνις δεν έχει πείσει ούτε τις νοικοκυρές, ούτε την …ανώτερη τάξη.
Ο Κυριάκος με ένα "κεντρώο" προφίλ δεν πείθει αρκετά τους κεντροδεξιούς (57%), αλλά ούτε τους κεντρώους ψηφοφόρους (44%).
Ο Κυριάκος με ένα “κεντρώο” προφίλ δεν πείθει αρκετά τους κεντροδεξιούς (57%), αλλά ούτε τους κεντρώους ψηφοφόρους (44%).

Μόλις 13% των νέων 18-24 ετών ψηφίζουν «Νέα Δημοκρατία» ποσοστό μειωμένο κατά 8% από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά οι φοιτητές την προτιμούν σε σχέση με άλλους νέους κατά 17%. Ο ψηφοφόρος του κόμματος τοποθετεί τον εαυτό του στην Κεντροδεξιά κατά 77% και στην Δεξιά κατά 60%.

Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών θα κριθεί βέβαια από την συμμετοχή των ψηφοφόρων και πόσο μαζική θα είναι. Το προφίλ του Μεϊμαράκη εγγυάται την ενότητα του κόμματος, αλλά οι νεώτεροι αντιπαλοί του υπόσχονται την ανανέωση και την διεύρυνση ή πως αυτοί θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκλογές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του κόμματος, αλλά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ο νικητής θα είναι υποψήφιος για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας -αν νικήσει στις επόμενες εκλογές τον σημερινό πρωθυπουργό, που έχει εκδηλώσει την προτίμησή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον σημερινό και προσωρινό πρόεδρος της “Νέας Δημοκρατίας”. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι κι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσωρινός θα είναι.

 

Ο πίνακας της Public Issue δείχνει πως το κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας” -που οι ψηφοφόροι του τοποθετούν τον εαυτό τους στην μεσαία και την ανώτερη τάξη και την Κεντροδεξιά πιο πολύ από την Δεξιά- στις ηλικίες των 18-24 έχει απήχηση μόλις 13,5%. Το 67% των ψηφοφόρων είναι πάνω από 55 ετών.

 

NΔ ΠΙ2