Ποιος θα ‘εξοικειώσει’ τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με την Εφορία;

Του Γ. ΛακόπουλουΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν είναι πλάκα: συνδικαλιστικός και ταυτόχρονα επιστημονικός φορέας τάσσεται επίσημα υπέρ της φοροδιαφυγής και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να βρει το ‘δίκιο’ του: η Πολιτεία να δείξει κατανόηση στις ενστάσεις που προβάλλουν και να κάνει πίσω. Ήδη κυκλοφορεί ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την φοροδιαφυγή, μπροστά στις αντιδράσεις του εν λόγω φορέα μπορεί να γίνει πλαστελίνη.

Πρόκειται για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που ζητάει να μην ισχύει για τους γιατρούς το μέτρο της αμοιβής με κάρτα. Δηλαδή το μόνο μέτρο που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το σπορ της φοροδιαφυγής στο οποίο επιδίδεται μεγάλο ποσοστό του κλάδου. Όχι τα φακελάκια. Εκεί ο έλεγχος για όσους τα ζητούν είναι αδύνατος, εφόσον συμμαχεί – έστω εκβιαζόμενο- και το θύμα. Μιλάμε μόνο για την αμοιβή του γιατρού όποια κι αν είναι. Αυτή την αμοιβή ο ΙΣΑ δεν θέλει να τη συσχετίσει με την κάρτα. Με δικαιολογίες που βγάζουν μάτι για τον παραλογισμό – και την πονηρία τους.

Το ακραίο σ’ αυτή τη περίπτωση δεν είναι η αξίωση να μην πληρώνονται οι γιατροί με κάρτα. Είναι η επιχειρηματολογία που τη συνοδεύει.Τι ακριβώς σημαίνει ότι οι γιατροί ‘είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι’ και δεν μπορούν να αγοράσουν το μηχάνημα που θα χρειαστεί η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι γιατροί; Όχι όλοι προφανώς. Για όσους δεν μπορούν γιατί δεν το αγοράζει ο ΙΣΑ, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Ή έστω γιατί δεν ζητάει από το υπουργείο να το χορηγήσει δωρεάν; Κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση.

Επίσης τι σημαίνει ότι οι γιατροί θα μετακυλούν στον ασθενή την τραπεζική προμήθεια- που εδώ που τα λέμε πόση είναι πια ανά επίσκεψη και πληρωμή; Αν η μετακύλιση είναι νόμιμη βεβαίως να το κάνουν. Αν δεν είναι, πως το επικαλείται επισήμως ο σύλλογός τους;

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει ότι οι ιατρικές πράξεις δεν μπορούν να μπουν σε σύστημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής επειδή πρόκειται για ‘παροχή υπηρεσιών” και όχι για προϊόν.

Τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο; Δεν μιλάμε για τη παροχή υπηρεσιών, μιλάμε για την αμοιβή όσων τις παρέχουν.Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα δηλώνεται στην Eφορία αυτή η αμοιβή και αυτό δεν είναι θέμα για θεωρητική κουβέντα.

Αν έχουν άλλον τρόπο οι γιατροί να μην αποφεύγουν τη δήλωση να τον προτείνουν. Τα υπόλοιπα δε έχουν καμιά σχέση. Όπως δεν έχει σχέση η επίκληση της … ηλικίας των ασθενών που ‘δεν έχουν εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία’. Οι γιατροί θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι οι ασθενείς. Οι ασθενείς ό,τι τους ζητηθεί θα το πληρώσουν. Το θέμα είναι πως θα το ξέρει και η Eφορία.

Το επιχείρημα του πρόεδρου του ΙΣΑ –στον οποίο αποδίδεται η ευγενής φιλοδοξία να ηγηθεί κάποτε της… ΝΔ- ότι δια της κάρτας τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό απόρρητο των ασθενών, θα ήταν από αυτά που σπάνε κόκκαλα, αν δεν το συναγωνιζόταν δύο άλλα παρόμοια. Το ένα είναι ότι οι γιατροί αμείβονται στο ΕΣΥ με 800 ευρώ το μήνα. Σωστό. Αλλά η κάρτα δεν αφορά αυτή την αμοιβή, αλλά ό,τι εισπράττουν στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Το δεύτερο είναι για βραβείο ευρηματικότητας και αυτο-εξευτελισμού που καταλήγει να γίνεται και αυτο-αποκαλυπτική: ο ΙΣΑ λέει ότι πολλοί γιατροί ‘δεν έχουν εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία ‘. Αυτό το ξέραμε….