Πολ Τόμσεν: Τα γαλάζια μάτια πίσω από τα φιμέ τζάμια

Του Νίκου Γαλάτη

THOMSEN-ATHENS03Ο Πωλ μετά το πρωϊνό, κάνει γυμναστήριο –τρέχει σε ένα ηλεκτρονικό διάδρομο- και πάντα κλεισμένος στο ξενοδοχείο του- μέσα σε ένα κλοιό αστυνομικών- καταστρώνει τα σχέδια του. Ο στόχος του είναι να βγει η Ελλάδα από την κρίση- με την «αρωγή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  Από την σουίτα του στο Χίλτον βλέπει την Ακρόπολη, αλλά και πολλές φορές διαδηλώσεις, που φτάνουν καμιά  φορά και μέσα στο ξενοδοχείο.

Είναι πια πενηνταέξι χρονών, κι ως αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ εποπτεύει τις ομάδες που ασχολούνται με  προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Σερβία, ενώ προΐσταται των αποστολών του ΔΝΤ στην Πολωνία και τη Ρωσία.Έχουνε περάσει τριάντα χρόνια από όταν το 1982- εικοσιοχτώ χρονών- δηλαδή πολύ νέος- ανέλαβε δράση. Το 1987 ήταν ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στο Βελιγράδι, μετά Σλοβενία, Σκόπια, Ρουμανία, Ρωσία και Ελλάδα, όπου μια  μέρα βρίσκεται να αγοράζει τριαντάφυλλα σε ανθοπωλείο της Κηφισιάς.

Αρχικά είχε πει πως δεν θέλει μείωση στις συντάξεις, αλλά τώρα εμφανίζεται να «δίνει» μείωση χρέος με αντάλλαγμα περισσότερους φόρους και μειώσεις. «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας λέει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης. “Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ”επισκέπτεται” χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ”δανειστή ύστατης στιγμής” ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα». «Τα   νούμερα δεν βγαίνουν» λέει- στη συνομιλία του- ο Πολ Τόμσεν.

Ξαφνικά η πολιτική παίρνει την μορφή κατασκοπευτικού μυθιστορήματος. «Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένα ρεαλιστικό ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg που  παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ με τίτλο:  «Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα». Ο συντάκτης εστιάζει στην φτωχική του καταγωγή. Γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα, σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.  Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν, καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους πέντε αδελφούς και αδελφές του.

«Διαλύει την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν και ουδείς τον συλλαμβάνει – Από που λαμβάνει εντολές; – Τι έκανε σε άλλες χώρες και γιατί ο Πούτιν απείλησε με διεθνές ένταλμα σύλληψης των κερδοσκόπων!» γράφει ένα blog. “Ο Πολ Τόμσεν θα μείνει στην ιστορία ως ο αδίστακτος ανθρωπάκος που διέλυσε συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ενωση! Aποτελεί στην ουσία τον οικονομικό δολοφόνο και πράκτορα των hedge funds!…Δυστυχώς, οι Ελληνικές Αρχές συνδιαλέγονται με αυτόν τον απίστευτο τύπο, που έχει διαπράξει σωρεία εγκληματικών πράξεων κατά της ανθρωπότητας!. Οπου πατάει δεν φυτρώνει χορτάρι» !

Η βασική αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει τεχνική και οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Για να δοθεί η βοήθεια απαιτείται συνήθως από τις χώρες αυτές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις-  για να διορθώσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση- με αντάλλαγμα δάνεια σε δόσεις. Οι επικριτές του- λένε πως με αδιαφανείς διαδικασίες- χρησιμοποιούν τις χώρες ως πειραματόζωα- για εφαρμογές μονεταριστικών προγραμμάτων. «Το ΔΝΤ πάει σε χώρες να τις βοηθήσει και τις καταστρέφει» θα πει ένας Έλληνας πρωθυπουργός που αποκλείει πως θα προσφύγει σ΄αυτό. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου.

getimage (2)«Ποιος δεν θυμάται το ύφος και τον τρόπο που έμπαινε στα υπουργεία με το αναιδές του προσώπου του μπροστά, αυτή η αλητόφατσα με τη γραβάτα, που κεκέδιζε στις συνεντεύξεις, μήπως και συγκρατήσει μέσα στα δόντια του τα σκληρά του λόγια που έκρυβε κατά της Ελλάδας’ γράφει ο Λάκης Λαζόπουλος ” Και αυτοί, δηλαδή ο κύριος Τόμσεν και η άλλη καλή κυρία, θέλουν να προσθέσουν καινούργια βάρη στον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν την χώρα στον νέο όλεθρο. Αυτά τα μορφωμένα τέρατα. Διότι σταμάτησαν τα πανεπιστήμια να παράγουν ανθρώπους. Βγάζουν μορφωμένους Φρανγκενστάιν. Τι σπούδασες γιόκα μου; Οικονομικός δολοφόνος μάνα. Πάω να οδηγήσω ανθρώπους και λαούς στην αυτοκτονία. Είναι η ώρα να απομακρυνθεί ο κύριος Τόμσεν και να μην ξαναπατήσει το πόδι του στην χώρα αυτή. Είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο. Το θράσος της εποχής είναι τέτοιο που οι καινούριοι μαυραγορίτες δουλεύουν χωρίς κουκούλες και μας δείχνουν και τα μούτρα τους ως περισπούδαστοι αναλυτές, σχολιαστές και τυφλωμένοι εγκάθετοι”.

«Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα» είπε η Ντέλια. «Αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα.  Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε”.  “Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … Χα χα!  Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει.  Είναι σαφές ότι θα κρατήσουν την μπάλα στο παιχνίδι».

Αυτό που σοκάρει πιο πολύ είναι η φρασεολογία και η άνεση για θέματα που αφορούν τις ζωές των λαών. Το 2012 διαβεβαίωσε- στο Mega Channel πως η εφαρμογή του προγράμματος θα μειώσει την ανεργία. «Νόμιζα ότι θα είχε συμβεί ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έχει συμβεί, ότι, λόγω της κατάστασης των προσφύγων, θα λάμβαναν μια απόφαση. Καλά, αν επανέλθουν για να μας δώσουν το 2,5% και όχι προτάσεις Μίκυ Μάους, θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε πλήρως”. “Δεν διαπραγματευτήκαμε ξεχωριστά με την Επιτροπή και εν συνεχεία να θέσουμε κάτι πολύ δυσμενέστερο στους Έλληνες, αλλά βάλαμε στους Έλληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε και τώρα οι Έλληνες λένε «Λοιπόν δεν διαπραγματευόμαστε» λέει η Βελκουσέσκου. ‘Αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε”

Σύμφωνα με τον διάλογο τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να θέλουν ελάφρυνση του χρέους, αλλά «οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας», παρότι έχουν υποχωρήσει πολύ στα φορολογικά και τις συντάξεις. Χρηματοδοτική ασφυξία, απειλή χρεοκοπίας ώστε να κλονιστεί η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως να τρομάξει η Γερμανία καθώς την ίδια περίοδο θα έχει να αντιμετωπίσει και το Brexit. Αυτό υποτίθεται ότι είναι το σχέδιο.

“Ανοησίες” είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μία μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Σε ότι, δε, αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των wikileaks».

Αύριο η κ. Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ενώ σήμερα ο Πολ Τόμσεν θα συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία. Η τρόικα ήρθε πάλι στην Αθήνα.«Το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να προβληματιστώ ως προς το αν πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις δηλώσεις της άλλης πλευράς” γράφει στον Αλέξη Τσίπρα.” Έπειτα από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στη ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα να συνεχίσει τις συζητήσεις». Που μπορεί και να σημαίνει: “Δεν σας τιμωρώ τώρα για τις υποκλοπές, αλλά θα τα πούμε αργότερα”.

Φυσικά στηρίζει τον Τόμσεν κι δυσπιστεί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα πια είναι ποιος έκανε τις υποκλοπές. Μήπως η ελληνική κυβέρνηση τα τίναξε όλα στον αέρα -σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι- κι έχασε έναν σύμμαχο; Το γυαλί έχει ραγίσει, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Δεν επιτρέπονται μελοδραματισμοί στις οικονομικές σχέσεις. Την ίδια μέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον  Ντέιβιντ Κάμερον, τον  Φρανσουά Ολάντ και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.