Προσοχή: η συμφωνία δεν έκλεισε ακόμη!

Του Γιώργου Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠριν καν στεγνώσει το μελάνι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει “πραξικόπημα”– ωραίος ο συντονισμός με τον Καμμένο που τον πρόλαβε -όσα συνομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της χώρας . Αυτό δύο πράγματα σημαίνει.

-Το πρώτο. Καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι συνέπραξε, με την υπογραφή του, σ΄ ένα πραξικόπημα, δηλαδή σε μια εξέλιξη σε βάρος της Ελλάδας. Αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας -και ήταν άλλο αυτό που τη συνέφερε- τότε ο Πρωθυπουργός την έβλαψε. Εκεί καταλήγουν οι θεωρίες του Νίκου Φίλη, που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τον αντικαθιστά στη Βουλή.

-Δεύτερο. Ο εν λόγω εκπρόσωπος δεν έχει ιδέα για το τι αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες ή κάνει πως δεν έχει. Με άλλα λόγια όταν αναφέρεται σε συμφωνία που προήλθε από πραξικόπημα δεν αντιλαμβάνεται ή δεν λέει, ότι συμφωνία … δεν υπάρχει.

Τα διεθνή ΜΜΕ που χρησιμοποίησαν τον όρο “πραξικόπημα” το κάνουν για τους δικούς τους λόγους, που δεν έχουν καμιά συνάφεια με τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτές τις απλές αλήθειες δεν αντιλαμβάνεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ένα μέρος των ΜΜΕ που αναπτύσσουν θεωρίες για μια ανύπαρκτη – για την ακρίβεια: ανολοκλήρωτη-συμφωνία. Προφανώς θεωρούν ότι η υπόθεση της διαπραγμάτευσης έληξε.
Φυσικά δεν είναι έτσι.

Καμιά συμφωνία διάσωσης της χώρας δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Αυτό που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες είναι να αρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης- με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα και τις νέες νομοθετικές δεσμεύσεις της Ελλάδας με στόχο ένα νέο Μνημόνιο- το τρίτο.
Δηλαδή θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ώστε να συνταχθεί τρίτο Μνημόνιο που θα διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας για τρία χρόνια -με την αποδοχή εκ μέρους της συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων

Επειδή αυτό όμως είναι κάτι που θα κρατήσει αρκετά μέχρι να οριστικοποιηθεί, απαιτείται μια ενδιάμεση παρέμβαση: αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει “γέφυρα” και πρέπει να προκύψει με διμερείς χρηματοδοτήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης.
Μιλάμε για 8 δις ευρώ περίπου που πρέπει να δοθούν στην χώρα ως το βράδυ της Τετάρτης Ι5 Ιουλίου. Αλλιώς η “ανατίναξη” της , κατά την πρωθυπουργική διατύπωση, θα προέλθει ανεξαρτήτως των συζητήσεων για τρίτο Μνημόνιο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τίποτε δεν έληξε οριστικά. Η συμφωνία διάσωσης είναι ανοικτή σε διαβουλεύσεις και σε λεπτομέρειες που μπορεί να κρύβουν διαβόλους.  Αυτό το αγνοούν- ή το παρακάμπτουν αβασάνιστα – όσοι καταγγέλλουν ανεύθυνα συμφωνία, αλλά και όσοι την υποστηρίζουν δια της προεξόφλησης της.

Ειδικά οι βουλευτές που θα καταψηφίζουν τα νομοσχέδια -προϋποθέσεις, στέλνουν πολύ αρνητικά μηνύματα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες για να υπάρξει συνέχεια.

Φυσικά προκαταλαμβάνουν αρνητικά και τους κοινοτικούς θεσμούς από την επεξεργασία των οποίων περνάει η ολοκλήρωση όσων ξεκίνησαν από τη Σύνοδο Κορυφής του Γιούρογκρουπ και θα ολοκληρωθούν με το 3ο Μνημόνιο.

Συνεπώς πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι απευθύνονται στο κομματικό τους ακροατήριο με όρους όπως “πραξικοπήματα” και αλλά ηχηρά, προφανώς για να ξεχαστούν οι ανοησίες που έλεγαν μέχρι σήμερα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις “κόκκινες γραμμές”, τη “δημοκρατία” και τα “δημοψηφίσματα”.

 Ότι οι ίδιοι έκαναν ως τώρα λάθος διάγνωση και αβάσιμες προβλέψεις για παραστήσουν του μάγκες και να προσάψουν αθλιότητες στους άλλους, δεν αφορά κανέναν. Ότι εξακολουθούν όμως να κάνουν τα ίδια λάθη, αφορά τους πάντες και πρωτίστως την κυβέρνηση ,την οποία εξ αντικειμένου υπονομεύουν.

Να μην κρυβόμαστε πίσω από τον Φίλη μας. Υπάρχουν δυο ακόμη στάδια. Η χρηματοδοτική γέφυρα των 8 δις ευρώ και η ολοκλήρωση των συζητήσεων που άρχισαν από τις Βρυξέλλες, ως το τρίτο Μνημόνιο. Και φυσικά υπάρχει και το ακόμη πιο δύσκολο στάδιο της υλοποίησης του και της απόδοσης των μέτρων.

Ας εξηγήσει κάποιους σε όσους αερολογούν στα σκαλάκια της Βουλής, ότι όλα θα τελούν υπό στενή επιτήρηση των κοινοτικών οργάνων. Κακά τα ψέματα. Η κυβέρνηση που ξεκίνησε να καταργήσει το Μνημόνιο, στις Βρυξέλλες πράγματι κατάργησε κάτι: το αντιμνημόνιο. Ότι στις γραμμές της υπάρχουν ακόμη “αντιμνημονιακοί” παπαγάλοι, είναι ένα ακόμη από τα παράδοξα του χώρου -και της χώρας.