Προσφυγική κρίση: η ευρωπαϊκή απάντηση στη δοκιμασία της Ελλάδας

Άρθρο του Δημ. Αβραμόπουλου στα ΝΕΑ

 

 

Καμιά χώρα στον κόσμο και κανένα ευρωπαϊκό κράτος, όσο μεγάλο και αν είναι, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του την πρωτοφανή αυτή προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό και το μήνυμα της Επιτροπής Γιούνκερ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, προτού καν κορυφωθεί το φαινόμενο αυτό, ήταν ότι πρέπει να δώσουμε μια κοινή, συλλογική, ευρωπαϊκή απάντηση.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, ο ελληνικός λαός, και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού αιγαίου,   συνεχίζουν να καταβάλλουν αξιοθαύμαστες προσπάθειες αποδεικνύοντας την ανθρωπιά και τις αντοχές τους. Η Ευρωπαική Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, δείχνοντας αλληλεγγύη και παρέχοντας οικονομική, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Πρέπει βέβαια να γίνουν περισσότερα, τα αποτελέσματα όμως της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης αρχίζουν να γίνονται ορατά.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί βασικό κομμάτι της συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Η συνεργασία μας με την Τουρκία κατάφερε να βάλει τέλος στον άδικο χαμό χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στα νερά του Αιγαίου. Η Ευρώπη δημιούργησε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για την επανεγκατάσταση Συρίων προσφύγων απευθείας από τη Τουρκία, προς διάφορα Κράτη Μέλη.

Ταυτόχρονα η κατάσταση στην Ελλάδα έγινε, πλέον, περισσότερο διαχειρίσιμη, και αυτό οφείλεται, κυρίως, στην Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Η Δήλωση λειτουργεί και έχει απτά, αναμφισβήτητα, αποτελέσματα. Πέρσι τον Οκτώβριο, έφθαναν στην Ελλάδα 10.000 άτομα σε μια μόνο ημέρα, αλλά μετά τον Μάρτιο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η Δήλωση, οι αφίξεις δεν ξεπερνούν τις 100 την ημέρα.

Γνωρίζω ότι η κατάσταση στα νησιά δεν είναι εύκολη. Οι επιστροφές καθυστέρησαν πολύ να ξεκινήσουν και εύλογα δοκιμάζονται οι αντοχές των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των μεταναστών. Τα νησιά είναι υπερπλήρη καθώς, στο πλαίσιο εφαρμογής της Δήλωσης, η μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα συνεπάγεται για την Ελλάδα τη μη δυνατότητα επιστροφής τους στη Τουρκία.

Η κατάσταση όμως θα βελτιωθεί. Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για την επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξομάλυνση της κατάστασης. Η Υπηρεσία Ασύλου ενισχύεται, τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνουν τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που αποστέλλουν στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις επιστροφής.

Η συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία μειώνει σημαντικά τη πίεση που δέχεται η Ελλάδα και μεσοπρόθεσμα τα ελληνικά νησιά, και γι αυτό πρέπει να συνεχισθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί στο σύνολό του.

Σε στιγμές κρίσης, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι μόνο οι θεμελιώδεις αξίες μας που τίθενται σε αμφισβήτηση, αλλά κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, η ίδια μας ταυτότητά μας και το ποιοι είμαστε. Η παροχή προστασίας και βοήθειας προς τους πρόσφυγες δεν σημαίνει απλά ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται σε όσα προβλέπονται στα εθνικά συντάγματα και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Σημαίνει ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται στις ιστορικές της ευθύνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό λαό και τους κατοίκους των ελληνικών νησιών που πρωτοστατούν στη προσπάθειά αυτή ενώ όλα τα Κράτη-Μέλη πρέπει να συμβάλλουν για να παραμείνει η Ευρώπη μια Ένωση αλληλεγγύης. Και για εμένα, ως Έλληνα, η στήριξη και η βοήθεια στην πατρίδα μου είναι αυτονόητη.