Πρόσκληση σε …πονηρό party: Όταν η Φώφη συνάντησε τον Σταύρο

Του Νίκου Γαλάτη

«Η χώρα καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο από την ανικανότητα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Διατύπωσα μια συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας” έγραφε η πρόσκληση. Ο Σταύρος απάντησε με μια φράση του …Σνούπι: ‘Πολυαγαπημένη μου Φώφη, δεν με ενδιαφέρει η πρότασή σου αυτόν τον καιρό. Ίσως μια άλλη φορά”.

Η άλλη φορά ήρθε ξαφνικά πολύ γρήγορα. Ο Σταύρος, ο  Αφέντης, ο Τσουτσολομύτης- όπως θάλεγε ο Διονύσης Σαββόπουλος- αποφάσισε να γυρίσει στον “παλιό πολιτικό κόσμο”. Τα ποσοστά του Ποταμιού δείχνουν πως στις επόμενες εκλογές αν κατέβει μόνος του- με την μισή κοινοβουλευτική ομάδα, αφού άλλος τραβάει για την Συγγρού κι άλλος για Κουμουνδούρου- δεν θα μετέχει καν σ΄αυτόν τον πολιτικό κόσμο. Αλλά ο .. Σταύρος είναι πονηρός!

H πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά δεν περιγράφει ποιος θα είναι ο ντι-τζέι στο πάρτι, ούτε τη μουσική θα παίζει. Υποθέτουμε ευρωπαϊκά και σοσιαλδημοκρατικά …βαλς. Την απήθυνε προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου- που απάντησε αμέσως- και τον Σταύρο Θεοδωράκη. “Μια συμμαχία όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο”.  Πίσω από την κουρτίνα διαφαίνεται μια κυβέρνηση με …πρωθυπουργό την Φώφη Γεννηματά με αντιπρόεδρο τον Σταύρο Θεοδωράκη! Η πρόσκληση στον Γιώργο είναι για ξεκάρφωμα!

Nα δούμε λίγο που πάει το πράγμα. “Στα σκαριά συνεργασία με τον Σύριζα. Διεκδικούμε το Υπουργείο Αμύνης. Ο Λυκούδης φεύγει για τον Κυριάκο. Το Ποτάμι στη Σοσιαλιστική Διεθνή (προλάβαμε τον Λεβέντη). Επίσκεψη της κυρίας Θάνου στα γραφεία μας. Στο τέλος της ημέρας τελειώνουν και τα capital controls. Ένας μήνας πλέον χωρίζει την Ελλάδα από την διπλή ανάσταση (του Κυρίου και της οικονομίας). Καλό μήνα!” έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον τοίχο του ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Δηλαδή: δεν θα συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπαίνει στην κυβέρνηση.

Ο Σταύρος είναι πονηρός!

Ο Γιώργος είχε πει πως αργήσαμε πολύ. Χάσαμε  χρόνο. Και ζήτησε να έρθει και ο Αλέξης στο πάρτι, που αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει σοσιαλδημοκράτης -ποτέ!- συχνάζει σε πάρτι των σοσιαλιστικών …parties στην Ευρώπη. Τα σενάρια για νέα κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν, ιδιαίτερα μετά την ακατανόητη κίνηση του Πάνου Καμμένου να ζητήσει την παραίτηση του πιο χρήσιμου κι εργατικού υπουργού, αυτή την περίοδο. Η Φώφη Γεννηματά βρήκε τρόπο να φέρει πίσω το ΚΙΔΗΣΟ και μάλλον απολαμβάνει το γεγονός πως στόχος όλων στην Βουλή είναι ο Ευ. Βενιζέλος.

Oι Νίκος Σηφουνάκης και ο Δημήτρης Τσιρώνης πέρασαν κι αυτοί την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά “για άλλους λόγους” την ίδια ώρα που ήταν εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για να καταλάβουμε το έργο, την πολιτική κομεντί, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε δύο στιγμιότυπα. Ο Σουλτς βρέθηκε εδώ ξαφνικά -καθώς πήγαινε λέει στην Λευκωσία. Ο Μάρτιν συναντήθηκε σχεδόν εν κρυπτώ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Τσίπρας τον κέρασε καφέ και το απόγευμα ήπιε κι άλλο καφέ με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια. Κάμερα σε μένα.

Λίγο πριν ο Κώστας Λαλιώτης, ο king maker του ΠΑΣΟΚ επανεμφανίζεται για να πει πως η «μυστική» συνάντηση του με τον Δημ. Ρέππα, που «αποκάλυψε» η εφημερίδα των Συντακτών, δεν ήταν … μυστική. «Ο Δημήτρης Ρέππας είναι φίλος μου εδώ και 45 χρόνια. Είναι σε όλους γνωστό ότι συμφωνώ απολύτως με αυτή την θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως την έχει διατυπώσει η Φώφη Γεννηματά”. Μιλάμε για συμπόρευση, συμπαράταξη και κοινή κάθοδο στις εκλογές’ λέει η Φώφη. Εκλογή αρχηγού από την βάση. Δεν ενδιαφέρει ούτε η Ένωση Κεντρώων, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλα όμως που ο ΓΑΠ θέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ. ‘Δεν μας ενδιαφέρει αυτό” λέει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιωργάκης φεύγει από το πλάνο. Ο στόχος της Φώφης είναι τα στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ, όχι ο πρώην πρόεδρος. Η Φώφη καλεί τον Γιώργο και τον Σταύρο -για φέρε την κάμερα εδώ!- αλλά μόνο για να πικάρει τον Σταύρο! Τα ποσοστά του ΚΙΔΗΣΟ και του Ποταμιού μαζί με το ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις και “προσωπικότητες” κάνουν ένα ωραίο 15%- που μέσα από την ενότητα θα πάρει ένα μεγάλο μπόνους, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16% κι η δυσαρέσκεια φουσκώνει. Κάμερα στον Σταύρο!

Ας δούμε τι περιέχει το -άδειο ως τώρα- σακίδιο του Σταύρου, του Αφέντη, του Τσουτσουλομύτη. Θέλει κι αυτός συμπόρευση με τις …Μεσαίες, τις Φιλελεύθερες, τις -προσοχή- Αριστερές Δυνάμεις. Οι Λυκούδης και Ψαριανός παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πρόεδρου του Ποταμιού και δεν θέλουν να βλέποζωγραφιστό τον Τσίπρα. “Το Ποτάμι είναι κόμμα για συνεργασίες. Το θέμα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστείς αλλά για ποιο πράγμα” λέει ο Ψαριανός. “. “Το Ποτάμι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει”. Δηλαδή, είναι το πιο ...χρήσιμο κόμμα.

Μπορούμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση από αυτή την Βουλή λέει η Φώφη. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. Δεν υπάρχει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και την λύση να την δώσει η Βουλή. Να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους και να συνεννοηθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις”. Μετά τη συνάντηση η Φώφη και ο Σταύρος αποφάσισαν να συγκροτηθεί μια επιτροπή και μέσα σε δύο μήνες να παρουσιάσει πολιτικές θέσεις και προτάσεις για να φτιαχτεί τελικά το “πλαίσιο συνεργασίας”. Το Ποτάμι δεν θέλει διεύρυνση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και άρα για συγχώνευση. Αν η σύγκληση είναι περίπου  τριμερής- ή πολυμερής- δεν μπορούμε να ξέρουμε με ασφάλεια ποιος θα είναι ο ηγέτης της μεγάλης συμπαράταξης, αλλά ακόμα κι αν η Φώφη εκλεγεί πρόεδρος ο Σταύρος μπορεί να είναι αντιπρόεδρος από το να μην είναι τίποτα. Γιατί αν το Ποτάμι δεν μπει στην Βουλή δεν θα εκλεγεί καν βουλευτής.

Φυσικά, όπως δείχνει και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει τον κόσμο με εξεταστικές επιτροπές, πάμε για εκλογές. Το θέμα είναι ο εκλογικός νόμος που θα καθορίσει ουσιαστικά ποια κόμματα και πόσα και με πόσες έδρες αποτελέσουν τα επόμενα κοινοβούλια. Οι νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, αλλά αν η Προοδευτική Συμμαχία ξεπεράσει το φράγμα του 17%, τότε μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν μιλάμε για κόμμα, αλλά για συνασπισμό

Μια μεγάλη συμμαχία «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» με «τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, του Ριζοσπαστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας», όπως περιγράφει ο Κώστας Λαλιώτης, θα έπαιρνε το «μπόνους» 15-20% που δίνουν οι αναποφάσιστοι- την τελευταία στιγμή- στο κόμμα που έχει προοπτική να κυβερνήσει. “Να στήσουμε μέτωπα αξιών και θέσεων απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό” λέει η Φώφη “Να αναδείξουμε μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Είναι ιστορική επιταγή». Μήπως έχουν μοιράσει και τα υπουργεία;

Aπό την άλλη πλευρά όσοι περίμεναν να δουν το κεφάλι του Μουζάλα να πέφτει στα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου απογοητεύτηκαν. Οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ- λένε πως “θα είμαστε μαζί για …πάντα”! Είχε προηγηθεί ένα καψόνι από τον Τσίπρα που είναι γνωστό- στους παλιούς- ως η στάση του πελαργού!- που ο καψονόμενος δεν πέφτει στα τέσσερα, αλλά στο ένα πόδι.

Προφανώς, αν οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στη Βουλή θα υπάρχουν θέσεις για τον τόσο έντιμο Καμμένο και τους συνεργάτες του στα ψηφοδέλτια στην Βουλή. Προφανώς δεν μιλάμε για ένα, αλλά τουλάχιστο για δύο …πάρτι με ευρωπαϊκά το ένα, πατριωτικά το άλλο τραγούδια. Όσοι υποτίμησαν την Φώφη και τον Σταύρο έχασαν. Αν ο Τρίτος Πόλος δημιουργηθεί, ούτε ο Σταύρος, ο Γάτος, θα πάει σπίτι του- ή γυρίσει στην τηλεόραση, ούτε η Φώφη θα είναι αυτή που θα κηδέψει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ένα τριπολικό σύστημα θα γίνει πολύ σύντομα  διπολικό- κι αν πιστέψουμε, μια φορά τον …Γιάννη  Βαρουφάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλλιστα μπορεί να γυρίσει στο 4%.

Το πρόβλημα είναι ένα: στην Ελλάδα πάντα οι εξελίξεις είχαν εκπλήξεις. Κι αυτός που ανέτρεπε το παιχνίδι δεν καθόταν ποτέ στο πολιτικό τραπέζι. Πάρτε τώρα την κάμερα από τον Σταύρο και ρίξτε την στο κενό- εκεί που υπάρχει το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.