Πρόωρες εκλογές;  Α πα πα! Δεν τις θέλουν Τσίπρας και …Μητσοτάκης!

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ζητάει άμεσες εκλογές από τον δεύτερο μήνα της ανάδειξής του στην ηγεσία της ΝΔ. Ποιος στην ευχή  είναι και νομίζει ότι θα μπορούσε σε ένα τρίμηνο να γίνει και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός;

Λάθος ερώτηση. Δεν το νομίζει. Για τη ακρίβεια  ΔΕΝ θέλει τις εκλογές.  Τις ζητάει για να …μην γίνουν. Ποιος πρωθυπουργός θέλει να φανεί ότι τον σύρει στην κάλπη ο αντίπαλος του;

Συνεπώς όσο πιο δυνατά φωνάζει για εκλογές ο Μητσοτάκης, τόσο δεν θα της κάνει ο Τσίπρας. Αυτό τους βολεύει και τους δυο.

Τον Πρωθυπουργό γιατί κερδίζει χρόνο στα πλαίσια ενός πολύ ορατού πολιτικού σχεδιασμού: να αποδώσουν τα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου,  να του δώσουν κάτι οι δανειστές με το χρέος -ώστε να προκύψουν πόροι  για το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων-και, εν τω μεταξύ, να έχει  ιδιοποιηθεί  ολόκληρη την ατζέντα του Κυριάκου. Υλοποιώντας όσα θα μπορούσε να επαγγελθεί ο αρχηγός της ΝΔ ως συντηρητικός -πλην εκσυγχρονιστής- πολιτικός χώρας υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Η μετακίνηση των εκλογών στο μέλλον βολεύει και τον Κυριάκο. Πρώτα γιατί εσωκομματικά είναι γυμνός και στο έλεος των Καραμανλικών, των Σαμαρικών, των Ντορικών και στην ουσία και του Άδωνι που του αποσπά όλο και περισσότερα.  Αλλά κυρίως γιατί σε όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις προχωρήσει ο Τσίπρας τόσο λιγότερο θα ματώσει ο ίδιος, αν κερδίσει τις εκλογές.

Κορόιδο είναι να αναλάβει τώρα -αν πράγματι θα μπορούσε- και την επομένη να εφαρμόσει ακριβώς ίδια πολιτική με τον αντίπαλό του, αφού δεν υπάρχει άλλη; Ή να φορτωθεί οριστικά όσους του κληροδότησε ο Σαμαράς και τον οδήγησαν στην καρικατούρα της “σκιώδους κυβέρνησης”, τη σημασία της οποίας ο ίδιος -με όσα είπε στην ΚΟ-προσπαθεί να μειώσει;

Σ’ αυτό το πλαίσιο όλα έδειχναν να διαμορφώνουν ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο και οι δυο μονομάχοι είχαν λόγο να διατηρήσουν. Ήταν σαν μια άτυπη και ανομολόγητη συνθήκη μεταξύ τους, αναγκαία και για τον Πρωθυπουργό  που φαίνεται να είναι ο χαμένος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει κερδισμένος της συγκυρίας.

Οι βουλευτές δεν θέλουν εκλογές

Οι <εκλογές το  2019> -αντε το 2018- που λέει ο Πρωθυπουργός, είναι το στοιχείο που τους ενώνει γιατί τους σταθεροποιεί, τον καθέναν στο κόμμα του. Άλλωστε και οι δυο γνωρίζουν ότι και στα δυο κόμματα οι πρόωρες εκλογές έχουν έναν εχθρό: τους βουλευτές.

Ποιος  από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, είναι διατεθειμένος να πετάξει  τρία, ή έστω δυο χρόνια θητείας και να μπει σε ένα παιχνίδι με αβέβαιο μέλλον;

Οι Συριζαίοι όχι, γιατί αν χάσουν θα μείνουν οι μισοί. Οι  Νεοδημοκράτες όχι, γιατί χάσουν-κερδίσουν η σημερινή ομάδα – που διαμορφώθηκε επί Σαμαρά- θα αποδεκατιστεί για να μπουν οι άνθρωποι του Κυριάκου.

Μπλόφα στην μπλόφα

Αιφνιδίως, όμως, ο Τσίπρας , μιλώντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφησε μια αμυδρή χαραμάδα για πρόωρες εκλογές. Για τη ακρίβεια  -καθώς τις συνέδεσε με την δεύτερη αξιολόγηση που τρέχει- για άμεσες εκλογές. Το εννοεί;  Προφανώς όχι.

Ορισμένοι αναφέρουν δύο στοιχεία σ’ αυτή τη συζήτηση που άνοιξε ξαφνικά ως προανάκρουσμα προσφυγής στις κάλπες.

Πρώτον, αν οΤσίπρας χάσει η  δεύτερη αξιολόγηση θα πάψει να έχει αφήγημα. Όσα λέει για το χρέος και τη βελτίωση των δεδομένων της χώρας πάνε περίπατο , οπότε δεν έχει λόγο ύπαρξης. Σ’ αυτή την περίπτωση οι άμεσες εκλογές  είναι μονόδρομος και  θα προσπαθησει απλως να αξιοποιησει δυο  όπλα.

Το ένα είναι η ρητορική κατά της τρόικας που   φέρθηκε σκληρα στην Ελλάδα, ενώ ο ιδιος αντισταθηκε, ώστε να εξασφαλίσει ακροατήριο.

Το δεύτερο η λίστα εκλογής των βουλευτών. Κατά τη δική του ερμηνεία το 18μηνο ανανεώθηκε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οπότε  οι εκλογές με λίστα μπορούν να γίνουν ως τον Μάρτιο του 2017. Συνεπώς ο ίδιος θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι στα ψηφοδέλτια του  ΣΥΡΙΖΑ  και θα διαμορφώσει και την κοινοβουλευτική ομάδα που θα τον κρατήσει όρθιο -αν χάσει τις εκλογές.

Κέρδος του θα είναι ότι αντιστοίχως θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία  θέλει να αντικαταστήσει.

Σ’ αυτό δεν έχει άδικο αν κριθεί από τη θέση του προέδρου της ΝΔ ότι η λίστα έληξε τον περασμένο Οκτώβριο.  Στην ουσία βεβαία θα ισχύσει ό,τι  αποφασίσει η Βουλή. Δηλαδή η κυβέρνηση. Και προφανώς στο μέλλον κανένα δικαστήριο δεν θα ακυρώσει τις εκλογές για αυτό το λόγο.

Στέλνουν έξω το μήνυμα

Αυτοί οι συλλογισμοί έχουν κάποια βάση. Αλλά Τσίπρας μένει στο σχεδιασμο του για εκλογές  όσο πιο πισω γινετια. Για τους έμπειρους παρατηρητές της λειτουργίας του το δίλημμα “αξιολόγηση η εκλογές”,  δεν απευθύνεται στο εσωτερικό. Οι αποδέκτες του βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το μήνυμα είναι ότι αν τον υποχρεώσουν να πάει σε εκλογές, αναβάλλοντας την αξιολόγηση,“το πρόγραμμα καταστραφεί”. Από μόνη της η εκλογική διακοπή θα πάρει πίσω τα πάντα και θα διευκολύνει τις αντιμνημονιακές πλειοδοσίες όλων των κόμματων. Οπότε θα είναι αδύνατο μετεκλογικά να πιάσει κάποιος το νήμα . Οτι έγινε ως τώρα θα ανατιναχθεί στο κυνηγι της ψηφου-απο την οποια δεν αποκλειεται να προκληθει απλως πολιτικό χάος καο να μεινει η χώρα χωρις κυβέρνηση. Κανεις στην Ευρώπη δεν  θελει  να μην έχει συνομιλητη στην Ελλάδα.

Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΘΖΑ, ποιος θα μπορέσει να σταθεί, αν ληφθει υποψη οτι ως αξιωματική αντιπολίτευση  θα διεκδικεί να γίνουν αμέσως νέες εκλογές -γιατί φυσικά θα γίνουν με απλή αναλογική;

Σ’ αυτό δεν είναι μόνος. Στους ίδιους κύκλους όμως απευθύνεται  για τους λόγους  δικού του σχεδιασμού και  ο Μητσοτάκης -παρόλα όσα λέει στο εσωτερικό, για κρατάει ζεστό το ακροατηριό του και να αποδυναμώνει τους εσωκομματικούς  αντιπάλους του. Η αξιολόγηση είναι και για τον ίδιο  λύτρωση -που δεν του στερεί το προνόμιο να την κρίνει -το αντίθετο μάλιστα -ώστε να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της εδραίωσής του στη ΝΔ και να πάρει οσο πιο καθαρό γίνεται το  τραπέζι- αν το παρει..

Γι’ αυτό άρχισε πλέον να βρίσκει αναγκαία -αν όχι και ικανή- συνθήκη τη διευθέτηση του χρέους -με κυβέρνηση Τσίπρα. Κατ’ ουσίαν συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας οιονεί εθνικής θέσης σ’ αυτό το θέμα. Το κάνουν άλλωστε ηχηρά για τη ΝΔ ο Μεϊμαράκης και Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας στον Γεωργιάδη τη διαχείριση των ανυπόμονων της Δεξιάς  για “συριζέικο εκλογικό  αίμα”.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Το μήνυμα θα φτάσει εκεί που πρέπει και τα πράγματα θα ξαναμπούν στο δρόμο τους. Συνεπώς ας αφήσουμε κάτω τα εκλογικά βιβλιάρια. Αντιμετωπίζουμε απλώς  μια κατάσταση στην οποία όλοι οι Γιάννηδες φοβούνται όλα τα θεριά και αντιστρόφως. Συνεπώς, απλώς όλοι μπλοφάρουν με όλους.

Οι πρόωρες εκλογές δεν θα προκύψουν ,γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι…