Πως ο Νικολό Μακιαβέλι θα συμβούλευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Χρήστου ΓκίμτσαΓΚΜΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΜΕΝΟ  ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

-ΘΑ  πρόσεξες πως όσοι ήλθαν να σου πουν πόσο πολύ σε αγαπούν και πόσο πολύ σε βοήθησαν στην εκλογή σου, είναι πολύ περισσότεροι  απ’ αυτούς  που σε στήριξαν πραγματικά.
ΜΗΝ  δείξεις πως ξέρεις να ξεχωρίζεις τους μεν από τους δε. Να θυμάσαι πάντα πως ο σημερινός φίλος εύκολα γίνεται ο αυριανός εχθρός και αντιστρόφως.

-ΕΚΕΙΝΟΙ  που προσέτρεξαν για να σου πουν πόσο πολύ πάλεψαν για σένα και την εκλογή σου, ενώ δεν το έκαναν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα ίδια έλεγαν και στον προηγούμενο ηγεμόνα και τα ίδια θα λένε και στον επόμενο. Τα ίδια επίσης λένε κρυφά και στους αντιπάλους σου, που μόλις νίκησες. Ακόμα, είναι οι ίδιοι που όταν καταλάβουν ότι  θα φυλλοροεί η εξουσία σου, πρώτοι θα  σχολιάσουν  πόσο ακατάλληλος ήσουν.

-ΩΣΤΟΣΟ  μην τους απωθήσεις. Είναι χρήσιμοι. Είναι πρόθυμοι να κάνουν για σένα όλες  τις βρόμικες δουλειές που θα τους αναθέσεις, αρκεί να νοιώθουν πως  έχουν έστω και ελάχιστη από την εύνοια σου και πως μπορούν να ροκανίζουν τα μικρά ξεροκόμματα εξουσίας που θα τους ρίχνεις.

-ΗΔΗ έκανες το πρώτο λάθος. Ο Πραγματικός Ηγεμόνας δεν έχει συναισθηματισμούς. Δεν αφιερώνει τις νίκες και τις επιτυχίες του σε άλλους ανθρώπους, όπως στην μητέρα του, στην γυναίκα του και στα παιδιά του, ούτε τους ευχαριστεί δημόσια, όπως έκανες εσύ. ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.  Ο πραγματικός εξουσιαστής δεν έχει φίλους  ούτε  συγγενείς  και δεν  μοιράζεται με κανένα και τίποτα. Ολες οι νίκες και όλες οι επιτυχίες του πρέπει να οφείλονται σ’ αυτόν και μόνο, ακόμα και αν δεν είναι έτσι.

-ΣΤΗΝ  προσπάθειά σου να εξασφαλίσεις πιστούς συνεργάτες και συμβούλους ΜΗΝ μπεις στον πειρασμό να εμπιστευθείς κάποιους και να τους κάνεις συμμέτοχους στις αποφάσεις σου. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ. Ο Πραγματικός Ηγεμόνας μπορεί να ακούει πολλούς, αλλά ΜΟΝΟΣ του αποφασίζει.

-ΘΑ πρέπει να  ξέρεις να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους γιατί κανένας δεν είναι ό,τι δείχνει. Και αν αυτό κάποιες φορές θα σου είναι δύσκολο, μπορείς να εφαρμόσεις ένα αλάνθαστο τρόπο για να το καταφέρεις. Δώσε στον άνθρωπο που θέλεις να δοκιμάσεις, λίγη εξουσία. Ο τρόπος που θα την διαχειριστεί θα σου δείξει αν είναι τίμιος, δόλιος, δίκαιος, υπερήφανος, πιστός ή κλέφτης. Ακόμα θα καταλάβεις αν στο μέλλον θα σε προδώσει και  αν θα κινδυνέψεις απ’ αυτόν.

-ΑΝ κάποτε η ηγεμονία σου κινδυνέψει, προσπάθησε να καταφέρεις να βγεις από την δύσκολη θέση με τις δικές σου δυνάμεις. Το να ζητήσεις βοήθεια από άλλους,  να είναι το τελευταίο πράγμα που θα  πρέπει να σκεφτείς. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΒΕΤΑΙ.  Εκείνοι που θα σε  βοηθήσουν στην δύσκολη στιγμή σου, θα σου αφαιρέσουν  για αντάλλαγμα ένα κομμάτι της εξουσίας σου. Και δεν είναι πως έτσι γίνεσαι  πολύ πιο αδύναμος και ευάλωτος, είναι  που συχνά  γίνεσαι όμηρός τους  και το ξέρει καλά αυτό ο Άδωνις και οι όμοιοί του.

-ΠΑΝΤΑ για το ίδιο πρόβλημα θα πρέπει να έχεις δύο σκέψεις, δύο λύσεις. Μία φανερή και μία κρυφή. Η πρώτη θα είναι για τους υπηκόους και οπαδούς. Μόνο πρόσεχε να έχει καλό μείγμα ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια, για να την πιστέψουν και να τους αποκοιμίσεις.
Η κρυφή, θα είναι αυτή που θέλεις, αυτή που με διάφορα τεχνάσματα θα εφαρμόσεις ως αναγκαία λύση τελικά. ΔΙΔΑΞΟΥ  Σ’ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ.

Μόνο μην την εξομολογηθείς σε κανένα μέχρι να την εφαρμόσεις, γιατί πρέπει να ξέρεις  πως «μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης».  Και επειδή το ψέμα έχει κοντά  πόδια είναι τραγικό για τον Ηγεμόνα να χάνει την αξιοπιστία του, ΟΠΩΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

-ΝΑ αποφεύγεις εσύ να τιμωρείς. Αυτή την δουλειά να την αφήνεις στους παρακάτω. Αλλά αν  χρειαστεί, η τιμωρία να ΦΑΙΝΕΤΑΙ δίκαιη, να είναι αυστηρή, όπως ταιριάζει σε ένα Ηγεμόνα, και  ικανοποιεί τους πολλούς  και όχι κατ’ ανάγκη  αυτούς που σκέφτονται σωστά και είναι οι λίγοι.

-ΝΑ μην ξεχνάς ποτέ, πως πολλές φορές η εξουσία χάνεται από ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι εννοώ. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.

– ΚΑΙ να μην ξεχάσεις επίσης ποτέ, πως η ζωή σου από εδώ και πέρα θα είναι μία απέραντη συνωμοσία, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΩΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ.

-ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΙΣ. Αυτή την δουλειά θα την αφήνεις σ’ αυτούς που όρισες ως κατάλληλους για τέτοιες πράξεις. Εσύ απλώς θα τους δείχνεις την κάσα που μέσα της θα βάζουν τα χρήματα.

-ΤΕΛΟΣ,  τις λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, θα τις χρησιμοποιείς τόσο συχνότερα, όσο λιγότερο θα τις εφαρμόζεις.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ, αν  για κάποιο πρόβλημά σου, καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν μπορεί να σε βοηθήσει για να το λύσεις,   ΤΟΤΕ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ  ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟΣ  ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ.

Y.Γ. KAI NA MHN ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΤΕ, ΠΩΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΕΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ!!!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΓΚΙΜΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

[email protected]  facebook: Χρήστος Γκίμτσας