Σαλάτες με όσπρια

Της Πάολας Ψαρρού

PPS (1)

Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει, από τις 15 Νοεμβρίου και τα όσπρια αποτελούν πάντα μια καλή βάση για να δημιουργήσουμε πιάτα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά.

Ρεβύθια σαλάτα με πλιγούρι

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. ρεβύθια
1 φλυτζάνι πλιγούρι
3 φρέσκα κεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανό
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
λάδι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα ρεβύθια σε μια λεκάνη με νερό για 6-8 ώρες.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αρκετό κρύο νερό.

Μόλις πάρουν βράση, τα ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα (ή και λίγο παραπάνω) μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.

Όσο είναι ζεστά ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον αλάτι.

Στο μεταξύ, βράζουμε το πλιγούρι σε αλατισμένο νερό (αναλογία 1:2).

Ενώνουμε τα ρεβύθια με το πλιγούρι  και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.

 

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

IMG_20150222

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανό
2 ντομάτες
λάδι, ξίδι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό να βράσουν για 5′.

Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε σε καθαρό νερό για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.

Όσο είναι ακόμα ζεστά ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο αλάτι.

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό καθώς και τις ντομάτες σε κυβάκια.

Τα προσθέτουμε όλα μαζί στα φασόλια και ανακατεύουμε καλά.

 

Φακές σαλάτα με παντζάρια

20151120_150812

ΥΛΙΚΑ

250 γρ φακές
½ κ. παντζάρια
1 κρεμμύδι
λάδι, βαλσαμικό ξίδι
αλάτι
1 κ. γ. δυόσμο αποξηραμένο
1 φύλλο δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα βράζουμε ολόκληρα, με την φλούδα, για μισή ώρα περίπου.

Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια.

Βάζουμε τις φακές να βράσουν (σε κρύο νερό) μόνο με το φύλλο δάφνης. Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προς το τέλος τις αλατίζουμε.

Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε τα παντζάρια και το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε μισές ροδέλες.

Βάζουμε το λάδι, το βαλσαμικό ξίδι, τον δυόσμο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Καλή επιτυχία!