Σοκ: Πρώην βουλευτής καταγγέλλει ότι βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις επί πληρωμή

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Το άρθρο είναι σχεδόν μια εβδομάδα στον αέρα. Γράφτηκε σε μέσο μεγάλης κυκλοφορίας -στο “Βήμα”. Είναι επώνυμο. Το υπογράφει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Το περιεχόμενό του είναι συγκλονιστικό: αναφέρει ότι βουλευτές πληρώνονται για να καταθέσουν ερωτήσεις επί παραγγελία. (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=821629)

Ως αυτή τη στιγμή δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Ούτε ο πρόεδρος τη Βουλής, ούτε ο εισαγγελέας, ούτε οι ηγεσίες των κομμάτων ενδιαφέρθηκαν να ζητήσουν λεπτομέρειες. Σημείο των καιρών.

Με αφορμή τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ο πρώην βουλευτής, αφού αναφερθεί γενικά στη “φάμπρικα των εκβιασμών” που διεκπεραιώνεται μέσω της Βουλής, καταλήγει:

“Η Επιτροπή αυτή (ή η Επιτροπή Δεοντολογίας) θα εξετάσει και τη διαπλοκή και άλλες οικονομικές συνέργειες που έχουν ως αφετηρία τη Βουλή; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ερωτήσεις βουλευτών. Διότι πέραν των γραφικών που περιφέρουν βάζα με μέλι σε γραφεία επιχειρηματιών και λαμβάνουν 50ευρα υπάρχουν και οι επαγγελματίες βουλευτές που έχουν εφεύρει τη φάμπρικα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Γνωστά είναι άλλωστε σχετικά «τιμολόγια» για κατάθεση ερωτήσεων που επιθυμούν οι «πελάτες» των πολιτικών.  Άλλη μέθοδο αποτελεί η κατάθεση ερωτήσεων κατά επιχειρηματία ή ΜΜΕ από βουλευτή ώστε μετά να τερματιστεί με τον βουλευτή να αποκομίζει κάποιο κέρδος”.

Πιο καθαρά δεν θα μπορούσε να τα πει. Βουλευτές εμπορεύονται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πουλώντας εξυπηρετήσεις με αμοιβή ή τον χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν επιχειρηματίες. Δεν κάνει υποθέσεις. Αναφέρει ότι είναι “γνωστά” τα “τιμολόγια” για την κατάθεση ερωτήσεων ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη. Προφανώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Είναι μια επώνυμη και συνεπώς υπεύθυνη καταγγελία από πρώην μέλος του Κοινοβουλίου. Σε ποια αλλά χώρα θα έσκαγε τέτοια βόμβα στα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού και δεν θα επακολουθούσε σεισμός;

Όσο δεν αναλαμβάνει κανείς να τη διερευνήσει όλοι οι βουλευτές είναι ύποπτοι για δραστηριότητες σαν αυτές που περιγράφει ο Αν. Ψυχάρης. Κάθε φορά που ένας βουλευτής καταθέτει μια ερώτηση ευλόγως οι πολίτες θα σκέφτονται πόσο “τιμολογήθηκε” και ποιος είναι ο πελάτης. Αντέχει το ελληνικό Κοινοβούλιο να πλανάται στους διαδρόμους και τις αίθουσές του τέτοια υπόνοια; Και τι άλλο πρέπει να καταγγείλει κάποιος για να φιλοτιμηθεί η ίδια η Βουλή να προστατεύσει τον εαυτό της;