Στη μέγγενη του αγωγού η Λευκωσία

 

Του Κώστα Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣΗ συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ αλλάζει σχεδιασμούς και προτεραιότητες στην περιοχή

Η Άγκυρα επιχειρεί με τα ανοίγματα προς Μόσχα και Τελ Αβίβ να μετατραπεί σε μίνι ενεργειακή δύναμη παρόλο που δεν έχει η ίδια φυσικό αέριο!

ΑΛΛΑΓΗ δεδομένων διαμορφώνονται στην περιοχή μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ και την αναθέρμανση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα. Κυρίως, όμως, η συμφωνία της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ σαφώς και επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε σχέση με το εθνικό θέμα όσο και αναφορικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Είναι προφανές ότι η βασική επιδίωξη Τουρκίας και Ισραήλ, σε αυτή την επανασυγκόλληση των σχέσεών τους, είναι το φυσικό αέριο και η μεταξύ τους συνεργασία για πώληση. Ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για τους σχεδιασμούς μεταφοράς του αερίου με αγωγούς στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Τούτο, ασφαλώς, επηρεάζει και την Κύπρο από την ΑΟΖ της οποίας θα περάσουν οι αγωγοί. Είναι γι’ αυτό που διαμορφώνονται συνθήκες για την άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για το Κυπριακό. Πιέσεις που θα προέλθουν -αν δεν άρχισαν ήδη- από τους Ισραηλινούς, τους Αμερικανούς αλλά και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θα θέλει να είναι η Κύπρος εμπόδιο και θα επιχειρήσουν είτε να την παρακάμψουν, που δεν θα είναι ομαλή εξέλιξη, εάν δεν συναινέσει η Λευκωσία, είτε να τελειώνουν με το Κυπριακό. Είναι σαφές πως εάν η Λευκωσία αναπαυθεί στις διαβεβαιώσεις, θα βρεθεί προ πολλών εκπλήξεων και καταστάσεων που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί. Είναι ξεκάθαρο πως αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορεί να περάσει εάν δεν συναινέσει η Λευκωσία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποταθούν στην κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία νομικά είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την αίτηση και να παραχωρήσει άδεια, εάν και εφόσον βεβαίως διασφαλίζονται τα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματά της (επί τούτου υπάρχουν σαφείς αναφορές στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει τις ισραηλινές προθέσεις για μεταφορά αερίου από το Λεβιάθαν στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να απευθυνθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία και θα επιχειρήσει να εμπλέξει και το ψευδοκράτος στις διαδικασίες αυτές. Αυτό εκ των πραγμάτων θα περιπλέξει το σκηνικό. Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει από τώρα να υπάρξουν κινήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, που να διασφαλίζουν τα συμφέροντά της ως προς την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στον βυθό της ΑΟΖ της και να αποτραπούν κινήσεις επιβολής στο Κυπριακό.

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία ανατρέποντας τα δεδομένα και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί εναντίον της για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της, προχωρεί στους σχεδιασμούς έχοντας ως στόχο τα εξής:

Πρώτο, αξιοποιώντας την αναθέρμανση των σχέσεών της με Μόσχα και Τελ Αβίβ, να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Έχει ως στόχο να περνά από το έδαφός της αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία και το Ισραήλ(ακόμη και από την Κύπρο), το οποίο να διοχετεύει στην Ευρώπη. Εάν αυτό το σενάριο ισχύσει, τότε η Τουρκία θα είναι μια μίνι ενεργειακή δύναμη χωρίς να έχει η ίδια φυσικό αέριο. Το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση να αναστήσει η Μόσχα τον αγωγό Turkish Stream, αν όχι και τον South Stream, αυτό θα ενισχύσει τους σχεδιασμούς αυτούς.

Δεύτερο, έχοντας δυο ισχυρούς παράγοντες, όπως η Μόσχα και το Τελ Αβίβ, όχι κατ’ ανάγκην δίπλα της, αλλά πρωτίστως όχι απέναντί της, η Τουρκία θα επιχειρήσει να διαδραματίσει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. Ρόλο που δεν της επιτρεπόταν λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Τρίτο, σε σχέση με το Κυπριακό, οι σχεδιασμοί δεν αλλάζουν. Η Άγκυρα δεν πρόκειται για χάρη των ενεργειακών της επιδιώξεων να διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κυπριακό. Θα επιδιώξει να «παντρέψει» τους δυο παράλληλους σχεδιασμούς για να εφαρμόσει τις πολιτικές της και στην Κύπρο.

Με δυο κινήσεις άλλαξε την εικόνα

ΜΕ δυο κινήσεις, μέσα σε μερικά 24ωρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέτρεψε την εικόνα που ο ίδιος διαμόρφωσε σε βάρος της χώρας του. Αν και ψήνονταν από καιρό, συνέπεσαν χρονικά οι ανακοινώσεις για συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ και η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τις δυο αυτές χώρες, ο δρόμος μπορεί και να αποδειχθεί μακρύς παρά τις πρώτες κινήσεις εντυπωσιασμού. Το δεδομένο είναι ένα: Η Άγκυρα έχει αλλάξει την εικόνα της με τις δυο αυτές κινήσεις.

Στην Κύπρο για επίσκεψη στις 11 Ιουλίου ο Πρόεδρος Παυλόπουλος

ΣΤΗΝ Κύπρο θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 11 Ιουλίου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο κ. Παυλόπουλος θα έλθει στην Κύπρο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση αδελφοποίησης των Συνδέσμων Ελπίδας Ελλάδος και Κύπρου, που είναι για παιδιά με καρκίνο. Η εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος (επίσκεψη 11-16 τρέχοντος), γίνεται με πρωτοβουλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρης Αναστασιάδης και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη (προέδρου του ελληνικού Συνδέσμου και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO).

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την παραμονή του στο νησί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδης για να ενημερωθεί πρωτίστως για το Κυπριακό αλλά και ευρύτερα για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τον ελληνισμό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου. Το τελευταίο είχε διευθετηθεί προ τριμήνου όταν αντιπροσωπεία του κατεχόμενου δήμου είχε γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και του είχε ανακοινώσει την απόφασή της να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχθηκε και η τελετή θα γίνει κατά την μονοήμερη εδώ επίσκεψη του, στις 11 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου υπό τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα θα γίνει αύριο δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η συνάντηση καθορίστηκε για να τύχει η αντιπροσωπεία ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του κατεχόμενου δήμου θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για να καταγγείλουν την κατοχική δύναμη για έργα που δρομολογεί στην κατεχόμενη Μόρφου, επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα.

 

Ο Κώστας Βενιζέλος είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φιλελεύθερος